GOSPODARSTVO

Projekt “Kreditiranje energetske obnove višestambenih zgrada”

Odobren je 61 kreditni zahtjev i svi su u realizaciji

  Objavljeno 06.06.2019
  Ivona Amidžić

  Osječko-baranjska županija provodi projekt “Kreditiranje energetske obnove višestambenih zgrada”.

  Ovim Projektom predviđen je kreditni potencijal u iznosu od 20.000.000,00 kuna koji će plasirati poslovne banke iz svojih vlastitih sredstava s kamatnom stopom do 5% za cijelo vrijeme trajanja kredita, na rok otplate do deset godina te rok iskorištenja kredita do 12 mjeseci od dana sklapanja ugovora o kreditu. Najniži iznos kredita je 20.000,00 kuna, a najviši iznos kredita je 2.000.000,00 kuna.

  Putem ovog projekta suvlasnicima višestambenih zgrada omogućuje se ishođenje povoljnih kreditnih sredstava za obnovu zgrada te u konačnici smanjenje troškova za grijanje i hlađenje. Osječko-baranjska županija subvencionira kamatu s 2%. Osim Županije, u dodatnu subvenciju kamata uključili su se gradovi Beli Manastir s 2% te Belišće, Đakovo i Osijek s 1%.

  U ovaj projekt uključile su se sljedeće banke: Croatia banka d.d., Erste&Steiermärkische Bank d.d., Kentbank d.d. Zagreb, Podravska banka d.d., Privredna banka Zagreb d.d., Slatinska banka d.d. i OTP banka Hrvatska d.d.

  Odobren je 61 kreditni zahtjev i svi su u realizaciji

  Povjerenstvo za provedbu projekta “Kreditiranje energetske obnove višestambenih zgrada” do kraja svibnja 2019. godine pozitivno je ocijenilo 61 kreditni zahtjev: svi su u realizaciji. Ukupan iznos za odobrenih 61 kredit iznosi 19.595.052,20 kuna, a iznos koji Osječko-baranjska županija treba izdvojiti tijekom narednih 10 godina za subvenciju kamate iznosi 2.017.240,19 kuna, dok će gradovi uključeni u ovaj projekt izdvojiti iznos od 957.956,19 kuna.

  Putem ovog programa građani su mogli obnoviti vanjsku ovojnicu, krovište, vanjsku stolariju, postaviti energetski učinkovitu unutarnju rasvjetu, ali i obnoviti unutarnje dijelove zgrade i postaviti dizalo u zgradama u kojima istoga nema ili obnoviti dotrajalo.

  Na području grada Osijeka odobreno je 49 kredita, na području Đakova sedam, na području Belišća i Našica po dva kredita te na području Belog Manastira jedan kredit.

  Od navedene 61 zgrade 24 zgrade su sudjelovale u Pozivu na dostavu projektnih prijedloga “Energetska obnova višestambenih zgrada” Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja te su im projekti odobreni, a iznos koji su suvlasnici zgrada trebali sami osigurati iz sredstava, osigurali su putem projekta Osječko-baranjske županije.

  Ovo je još jedna potvrda da je projekt “Kreditiranje energetske obnove višestambenih zgrada” projekt koji građanima pomaže da uz manje troškova obnove svoje zgrade te smanje račune kao primarni cilj, stvore kvalitetnije i ugodnije uvjete za život u svojim stanovima, što također, doprinosi urednoj i ljepšoj vizuri zgrada u kojima stanari žive.

  Osječko-baranjska županija priprema novi projekt

  Novi projekt zvat će se “Kreditiranje obnove višestambenih zgrada i obiteljskih kuća” s planiranim iznosom kreditnog potencijala od 30.000.000,00 kuna. Kredit će biti namijenjen suvlasnicima višestambenih zgrada i vlasnicima obiteljskih kuća, a subvencija kredita će se odobravati za obnovu zgrade ili kuće koja uključuje obnovu vanjske ovojnice, krova zgrade, zamjenu vanjske stolarije, ugradnju ili rekonstrukciju dizala i svih ostalih potrebnih radova za kompletnu obnovu.

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Nove kante u vrijednosti od 300.000 kuna

  Odvojeno prikupljanje otpada „Od vrata do vrata“

  Nove kante za odvojeno prikupljanje staklene i metalne ambalaže, dobili su jučer stanovnici zgrada na Vijencu Ivana Meštrovića, a takve Više…

  Osječko-baranjska je jedina županija u Hrvatskoj koja je, uz općine i gradove, nositelj Projekta „ZAŽELI pomoć u kući“

  Projektom „ZAŽELI“ osiguran posao za 46 žena i pomoć za 184 starijih osoba

  Osječko-baranjska je jedina županija u Hrvatskoj koja je, uz općine i gradove, nositelj Projekta „ZAŽELI pomoć u kući“ – Osnaživanje Više…

  Predmet Javnog natječaja je subvencioniranje kamate na stambene kredite u okviru projekta "Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva"

  Velik interes za projekt „Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva“

  Zbog velikog interesa javnosti i budućih korisnika projekta, donosimo uvjete za subvencioniranje kamate na stambene kredite u okviru projekta “Stambeni Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Grad Osijek odlučno podržava najavu osnivanja javne ustanove i početka rada na strategiji „365 dana kontrole komaraca“

  Osijek: Prihvaćen apel Grada i Županije. Osijek više nije sam u borbi protiv komaraca

  Spas! Kreću avioni sljedeći tjedan! Osniva se i posebna javna ustanova samo za koordinaciju općina u suzbijanju komaraca ...

  Vlada Piližoti i Anušiću šalje novac za komarce: Iznos nije limitiran! Koliko god treba!

  Najbrže rastući sektor u Osijeku: "Iskustvo i interes imaju prednost nad stručnom spremom - Prijavite se!"

  Natječaj za posao: Osječki Ofir d.o.o. traži osobu na neodređeno!