GOSPODARSTVO

Projekt “Kreditiranje energetske obnove višestambenih zgrada”

Odobren je 61 kreditni zahtjev i svi su u realizaciji

  Objavljeno 06.06.2019
  Ivona Amidžić

  Osječko-baranjska županija provodi projekt “Kreditiranje energetske obnove višestambenih zgrada”.

  Ovim Projektom predviđen je kreditni potencijal u iznosu od 20.000.000,00 kuna koji će plasirati poslovne banke iz svojih vlastitih sredstava s kamatnom stopom do 5% za cijelo vrijeme trajanja kredita, na rok otplate do deset godina te rok iskorištenja kredita do 12 mjeseci od dana sklapanja ugovora o kreditu. Najniži iznos kredita je 20.000,00 kuna, a najviši iznos kredita je 2.000.000,00 kuna.

  Putem ovog projekta suvlasnicima višestambenih zgrada omogućuje se ishođenje povoljnih kreditnih sredstava za obnovu zgrada te u konačnici smanjenje troškova za grijanje i hlađenje. Osječko-baranjska županija subvencionira kamatu s 2%. Osim Županije, u dodatnu subvenciju kamata uključili su se gradovi Beli Manastir s 2% te Belišće, Đakovo i Osijek s 1%.

  U ovaj projekt uključile su se sljedeće banke: Croatia banka d.d., Erste&Steiermärkische Bank d.d., Kentbank d.d. Zagreb, Podravska banka d.d., Privredna banka Zagreb d.d., Slatinska banka d.d. i OTP banka Hrvatska d.d.

  Odobren je 61 kreditni zahtjev i svi su u realizaciji

  Povjerenstvo za provedbu projekta “Kreditiranje energetske obnove višestambenih zgrada” do kraja svibnja 2019. godine pozitivno je ocijenilo 61 kreditni zahtjev: svi su u realizaciji. Ukupan iznos za odobrenih 61 kredit iznosi 19.595.052,20 kuna, a iznos koji Osječko-baranjska županija treba izdvojiti tijekom narednih 10 godina za subvenciju kamate iznosi 2.017.240,19 kuna, dok će gradovi uključeni u ovaj projekt izdvojiti iznos od 957.956,19 kuna.

  Putem ovog programa građani su mogli obnoviti vanjsku ovojnicu, krovište, vanjsku stolariju, postaviti energetski učinkovitu unutarnju rasvjetu, ali i obnoviti unutarnje dijelove zgrade i postaviti dizalo u zgradama u kojima istoga nema ili obnoviti dotrajalo.

  Na području grada Osijeka odobreno je 49 kredita, na području Đakova sedam, na području Belišća i Našica po dva kredita te na području Belog Manastira jedan kredit.

  Od navedene 61 zgrade 24 zgrade su sudjelovale u Pozivu na dostavu projektnih prijedloga “Energetska obnova višestambenih zgrada” Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja te su im projekti odobreni, a iznos koji su suvlasnici zgrada trebali sami osigurati iz sredstava, osigurali su putem projekta Osječko-baranjske županije.

  Ovo je još jedna potvrda da je projekt “Kreditiranje energetske obnove višestambenih zgrada” projekt koji građanima pomaže da uz manje troškova obnove svoje zgrade te smanje račune kao primarni cilj, stvore kvalitetnije i ugodnije uvjete za život u svojim stanovima, što također, doprinosi urednoj i ljepšoj vizuri zgrada u kojima stanari žive.

  Osječko-baranjska županija priprema novi projekt

  Novi projekt zvat će se “Kreditiranje obnove višestambenih zgrada i obiteljskih kuća” s planiranim iznosom kreditnog potencijala od 30.000.000,00 kuna. Kredit će biti namijenjen suvlasnicima višestambenih zgrada i vlasnicima obiteljskih kuća, a subvencija kredita će se odobravati za obnovu zgrade ili kuće koja uključuje obnovu vanjske ovojnice, krova zgrade, zamjenu vanjske stolarije, ugradnju ili rekonstrukciju dizala i svih ostalih potrebnih radova za kompletnu obnovu.

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Do kraja mjeseca će se realizirati projekt obnove krovišta bungalova ŠRK „Linjak“ Josipovac na izletištu Stara Drava

  U Josipovcu održana radionica za poticanje održivog razvoja u zajednici

  U sklopu projekta „Tko ako ne ti“ Zaklada Slagalica u suradnji s Vijećem Mjesnog odbora Josipovac organizirala je radionicu „Kako Više…

  Nova sportska dvorana, učionice, kabineti, zbornica, sanitarni čvorovi, dizalo…

  Radovi na OŠ Briješće u „punom pogonu“

  Dogradnja novih učionica, rekonstrukcija postojeće zgrade i izgradnja školske sportske dvorane u Osnovnoj školi Briješće jedan je od velikih projekata Više…

  Osječko-baranjska županija je najuspješnija hrvatska županija u energetskoj obnovi javnih zgrada

  Počinje energetska obnova još 10 zgrada u Osječko-baranjskoj županiji

  Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić potpisao je ugovore za radove na energetskoj obnovi 10 zgrada javne namjene u okviru projekta Energetska Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Naporan i dugotrajan posao pretvorite u mačji kašalj!

  Riješite se svih nemogućih grinja u Vašim madracima i kaučima brzo i jednostavno

  Napokon smo i to dočekali - Dužnici mogu tražiti povrat novca

  Banke izgubile spor oko ‘švicaraca’ – Vrhovni sud presudio u korist potrošača

  Plovidba Dunavom i Bosutom, vožnja fijakerima, promatranje ptica, besplatni obilasci muzeja, gurmanska ruta… U Vukovarsko-srijemskoj županiji sve je spremno za DHT

  Najbolje od Srijema i Slavonije za sudionike Dana hrvatskog turizma