GOSPODARSTVO

Projekt “Kreditiranje energetske obnove višestambenih zgrada”

Odobren je 61 kreditni zahtjev i svi su u realizaciji

    Objavljeno 06.06.2019
    Ivona Amidžić

    Osječko-baranjska županija provodi projekt “Kreditiranje energetske obnove višestambenih zgrada”.

    Ovim Projektom predviđen je kreditni potencijal u iznosu od 20.000.000,00 kuna koji će plasirati poslovne banke iz svojih vlastitih sredstava s kamatnom stopom do 5% za cijelo vrijeme trajanja kredita, na rok otplate do deset godina te rok iskorištenja kredita do 12 mjeseci od dana sklapanja ugovora o kreditu. Najniži iznos kredita je 20.000,00 kuna, a najviši iznos kredita je 2.000.000,00 kuna.

    Putem ovog projekta suvlasnicima višestambenih zgrada omogućuje se ishođenje povoljnih kreditnih sredstava za obnovu zgrada te u konačnici smanjenje troškova za grijanje i hlađenje. Osječko-baranjska županija subvencionira kamatu s 2%. Osim Županije, u dodatnu subvenciju kamata uključili su se gradovi Beli Manastir s 2% te Belišće, Đakovo i Osijek s 1%.

    U ovaj projekt uključile su se sljedeće banke: Croatia banka d.d., Erste&Steiermärkische Bank d.d., Kentbank d.d. Zagreb, Podravska banka d.d., Privredna banka Zagreb d.d., Slatinska banka d.d. i OTP banka Hrvatska d.d.

    Odobren je 61 kreditni zahtjev i svi su u realizaciji

    Povjerenstvo za provedbu projekta “Kreditiranje energetske obnove višestambenih zgrada” do kraja svibnja 2019. godine pozitivno je ocijenilo 61 kreditni zahtjev: svi su u realizaciji. Ukupan iznos za odobrenih 61 kredit iznosi 19.595.052,20 kuna, a iznos koji Osječko-baranjska županija treba izdvojiti tijekom narednih 10 godina za subvenciju kamate iznosi 2.017.240,19 kuna, dok će gradovi uključeni u ovaj projekt izdvojiti iznos od 957.956,19 kuna.

    Putem ovog programa građani su mogli obnoviti vanjsku ovojnicu, krovište, vanjsku stolariju, postaviti energetski učinkovitu unutarnju rasvjetu, ali i obnoviti unutarnje dijelove zgrade i postaviti dizalo u zgradama u kojima istoga nema ili obnoviti dotrajalo.

    Na području grada Osijeka odobreno je 49 kredita, na području Đakova sedam, na području Belišća i Našica po dva kredita te na području Belog Manastira jedan kredit.

    Od navedene 61 zgrade 24 zgrade su sudjelovale u Pozivu na dostavu projektnih prijedloga “Energetska obnova višestambenih zgrada” Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja te su im projekti odobreni, a iznos koji su suvlasnici zgrada trebali sami osigurati iz sredstava, osigurali su putem projekta Osječko-baranjske županije.

    Ovo je još jedna potvrda da je projekt “Kreditiranje energetske obnove višestambenih zgrada” projekt koji građanima pomaže da uz manje troškova obnove svoje zgrade te smanje račune kao primarni cilj, stvore kvalitetnije i ugodnije uvjete za život u svojim stanovima, što također, doprinosi urednoj i ljepšoj vizuri zgrada u kojima stanari žive.

    Osječko-baranjska županija priprema novi projekt

    Novi projekt zvat će se “Kreditiranje obnove višestambenih zgrada i obiteljskih kuća” s planiranim iznosom kreditnog potencijala od 30.000.000,00 kuna. Kredit će biti namijenjen suvlasnicima višestambenih zgrada i vlasnicima obiteljskih kuća, a subvencija kredita će se odobravati za obnovu zgrade ili kuće koja uključuje obnovu vanjske ovojnice, krova zgrade, zamjenu vanjske stolarije, ugradnju ili rekonstrukciju dizala i svih ostalih potrebnih radova za kompletnu obnovu.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Fond će idući tjedan objaviti popis svih zaprimljenih prijava, a informaciju o zaprimanju prijavitelji već sada mogu pronaći u svom korisničkom pretincu sustava e-građani

    Veliki Interes – 11 926 građana zatražilo poticaje za energetsku obnovu svojih domova

    Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je danas u 12 sati privremeno zatvorio Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih Više…

    Znate li da za obnovu vaše kuće možete dobiti bespovratna sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost?

    Poziv Fonda za zaštitu okoliša na informativno-edukativnu radionicu: Kako do bespovratnih sredstava za energetsku obnovu obiteljskih kuća?

    Energetskom obnovom obiteljskih kuća moguće je uštedjeti na režijama od 30 do 60%, povećati udobnost stanovanja, ali i očuvati okoliš. Više…

    Bespovratna sredstva odobrilo je Ministarstvo kulture i medija putem Poziva za energetsku obnovu zgrada sa statusom kulturnog dobra, a riječ je stopi financiranja od 100 posto.

    Osijeku odobreno 1,7 milijuna eura za energetsku obnovu zgrada Gradske i sveučilišne knjižnice i Barutane

    Iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti u četvrtak, 4. siječnja 2024. odobreno je više od 1,7 milijuna eura za energetsku Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Za posjetitelje je otvoren sva tri dana od 10.00 do 19.00 sati, a ponuđena im je kvalitetna oprema za lov i ribolov, kao i prezentacije ponude lovišta i ribolovnih mjesta i uvjeta, natjecanja u pripremi fiša, lovačkog čobanca i drugih jela jedinstvenih okusa, izložbe lovačkih pasa, izložbe fotografija, dakako uz bogatu eno i gastro ponudu

    [FOTO] U Gospodarskom centru OBŽ otvoren 19. Sajam lova, ribolova i turizma SALORI

    Pripreme za proslavu rođendana Portanove krenule. U tijeku je nagradna igra u kojoj jednu/jednoga od vas očekuje besplatan shopping u vrijednosti 3.000 eura!

    Uputite se u Portanovu jer je svaki vaš račun prilika za osvojiti 3000 eura!

    Posao ovaj tjedan nude Tehmont-Gradnja, Obrt za ugostiteljstvo "BOTA", Studenac, Hering d.d., EMSO e-mobility solutions, pogledajte odgovara li što vašoj potrazi

    Nova otvorena radna mjesta u OBŽ