GOSPODARSTVO

Projekt za očuvanje autohtonih podvrsta pčela

Projekt će biti koristan za oko 900 pčelara s područja Osječko-baranjske županije s približno 27.000 pčelinjih zajednica koje u medonosnim godinama proizvedu i do 1.100 do 1.200 tona meda...

  Objavljeno 04.05.2021
  Ivona Amidžić

  Župan Ivan Anušić potpisao je prošli tjedan s Centrom primijenjenih bioznanosti Lanac zdrave hrane d.o.o. iz Osijeka Ugovor o dodjeli potpore iz Proračuna Osječko-baranjske županije za 2021. godinu za provedbu Projekta BeeConSel u iznosu od 80.000,00 kuna.

  Nositelj Projekta je Kmetijski institut u Sloveniji, a partneri su iz Sjeverne Makedonije, Norveške, Švedske te iz Hrvatske Centar primijenjenih bioznanosti Lanac zdrave hrane.

  Projekt traje 39 mjeseci, od listopada 2020. do kraja 2023. godine, njegova ukupna vrijednost je 1,8 milijuna eura, a sufinanciranje europskim sredstvima je 90 posto. Vrijednost sredstava koja su odobrena za Centar primijenjenih bioznanosti Lanac zdrave hrane d.o.o. je 247.343,70 eura.

  Projekt ima za cilj očuvanje autohtonih podvrsta pčela, povećanje učinkovitosti uzgojnih programa u odabiru svojstava poput tolerancije na bolesti, ponašanja i prinosa meda, parametara koji osiguravaju veću stopu preživljavanja lokalnih pčela, poboljšavaju njihovu održivost i na kraju dodaju vrijednost njihovim uslugama u ekosustavu i svakako će biti koristan za pčelare u Hrvatskoj, a osobito za oko 900 pčelara s područja Osječko-baranjske županije s približno 27.000 pčelinjih zajednica koje u medonosnim godinama proizvedu i do 1.100 do 1.200 tona meda.

  foto: unsplash

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  "AKD je tvrtka od posebnog državnog interesa, ona je predvodnik ne samo u Hrvatskoj, već je i među prvih pet u Europskoj uniji"

  AKD otvorio ured za ICT tehnologije u Osijeku i zapošljava vrhunske stručnjake

  Agencija za komercijalnu djelatnost proizvodno, uslužno i trgovačko d.o.o. (AKD) otvorila je u Osijeku novi Ured za ICT tehnologiju. Ured Više…

  Potpisan ugovor o studiji izvedivosti za novi KBC Osijek

  Izgradnja novog KBC-a Osijek ili kako san postupno postaje stvarnost!

  Izgradnja novog Kliničkog bolničkog centra Osijek jedna je od najvećih i najznačajnijih investicija na području istočne Hrvatske, a danas, 11. Više…

  Tramišak: "Ulaganja u obnovu kulturne i prirodne baštine na području Osječko-baranjske županije u ovom trenutku vrijedna su gotovo 250 milijuna kuna"

  Novi iskorak u obnovi dvorca Eugena Savojskog u Bilju

  Ugovor o izradi projektno-tehničke dokumentacije za obnovu Dvorca Eugena Savojskog u Bilju, vrijedan 915.750,00 kuna, danas (11. svibnja 2021. godine) Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Vodeći hrvatski lanac mjenjačnica i poslovnica za otkup zlata proširio svoju djelatnost i u „virtualnu sferu“

  Osijek dobio nove mjenjačnice kriptovaluta: Evo gdje možete bitcoin kupiti i prodati za gotovinu

  "AKD je tvrtka od posebnog državnog interesa, ona je predvodnik ne samo u Hrvatskoj, već je i među prvih pet u Europskoj uniji"

  AKD otvorio ured za ICT tehnologije u Osijeku i zapošljava vrhunske stručnjake

  Xiaomi širi svoje poslovanje na hrvatskom tržištu otvaranjem četvrtog Mi Storea

  Xiaomi otvorio prvi Mi Store u Osijeku