KULTURA

Projekti osječke Tvrđe prezentirani u HGK

Strategijom razvoja osječke Tvrđe predviđeno je ukupno 12 projekata. Projektima je predviđena obnova i prenamjena građevina kulturne baštine.

  Objavljeno 10.10.2019
  OsijekNews redakcija

  Za zainteresiranu javnost i struku, danas u prostorijama HGK u Osijeku oranizirana je prezentacija projekata osječke Tvrđe. Dvorana HGK je bila iznimno ispunjena dijelom i radi nekih medijskih napisa i možda radi izjavama pojedinaca koji su se protivili ovim projektima no i dijelom radi podjele u stručnim krugovima oko toga kako bi projekti trebali biti realizirani.

  Strategijom razvoja osječke Tvrđe predviđeno je ukupno 12 projekata. Projektima je predviđena obnova i prenamjena građevina kulturne baštine. Uz realizirane projekte uređenja Trga Vatroslava Lisinskog, Stare Pekare te uz najavu skorog početka projekta rekonstrukcije cijele infi-astrukture Tvrđe, danas je grad Osijek uz navedene projektante predstavio i sljedeće projekte:

  ISHOĐENE GRAĐEVINSKE DOZVOLE
  • REKONSTRUKCIJA I PRENAMJENA ORUŽARNICE U MUZEJ
  • REKONSTRUKCIJA KRUNSKE UTVRDE
  • OTVORENA GARAŽA — HORNWERK
  PROJEKTANT: RANDIĆ I SURADNICI D.0.0. RIJEKA

  • REKONSTRUKCIJA ZGRADE I DVORIŠTA NOVOG SAMOSTANA SV. KRIŽA
  • REKONSTRUKCIJA ZGRADE VIII. BASTIONA S VODOTORNJEM
  PROJEKTANT: PO-MARK D.0.0. ZAGREB

  ISHOĐENA LOKACIJSKA DOZVOLA
  • BASTIONA TRASA U OSJEČKOJ TVRĐI — OBNOVA I RESTITUCIJA
  PROJEKTANT: INŽENJERSKO-PROJEKTNI BIRO D.0.0. OSIJEK

  PROJEKTIRANJE U TIJEKU
  • CENTAR ZA POSJETITELJE TVRĐA
  PROJEKTANT: JURCON PROJEKT D.O.O. ZAGREB

  Osim njegovanja povijesne tradicije, na prezentaciji je najavljen i predstavljen projekt:  IZGRADNJA IT PARKA OSIJEK čiji je projektant Jurcon projekt d.o.o. Zagreb za što smo sigurni da će Osijeku itekako pomoći u stvaranju snažnog IT gospodarstva.

  Projekt „Edukativni i informativni turistički centar mladih Stara pekara s Trgom Vatroslava Lisinskog, Tvrđa” (KK.06.1.1.01.0042) privodi se kraju, te formalno završava l. veljače 2020., a sadrži integriranje ulaganja u kulturna dobra i razvoj dodatnih, primarno kulturno-turističkih sadržaja i usluga. Zgrada i Trg će se pretežito koristiti u kulturne i edukativne svrhe, te će služiti kao izložbeni, uredski, koncertni, scenski i izvedbeni prostor. Trenutno u okviru projekta „Štruca kulture” traje proces mapiranja potreba lokalne zajednice za društveno-kulturnim sadržajima koji bi postali dio programa u prostoru „Stare pekare” i trga, te kreiranja modela suradnje u razvoju i poslovanju DKC Stara Pekara (Društveno-kulturnog centra), u kojem će predstavnici lokalne zajednice, organizacija civilnog društva i lokalnih vlasti definirati početnu viziju i svrhu/misiju društveno-kulturnog centra i strategiju razvoja.

  Stara Pekara i Trg v Lisinskog Tlocrti by OsijekNews on Scribd

  Grad Osijek, Upravni odjel za programe i projekte Europske unije u istom natječaju je nominirao i ugovorio i projekt „Priprema Programa obnove i upravljanja kulturnim dobrima osječke Tvrđe” (KK.06.1.1.01.0067), s ciljem izrade studijske i projektne dokumentacije za rekonstrukciju, restauraciju i revitalizaciju 5 lokacija u Tvrđi (Donja oružarnica, Fakultetska 2, Novi samostan sv. Križa, Bösendorferova 2, VIII. bastion s vodotornjem, Krunska utvrda na lijevoj Obali Drave, parkirališni prostor u vanjskom obrambenom prstenu Tvrde – Hornwerk). Ovaj projekt i izradu Strateških smjernica upravljanja kulturno-povijesnom grada Osijeka. Partner Grada Osijeka na ovome projektu je Agencija za obnovu Tvrđe.

  Do kraja rujna ove godine za svih pet lokacija ishođene su građevinske dozvole, te su projekti u planu za prijavu za izvođenje rekonstrukcija kada se za to otvore odgovarajući natječaji.

  Projekt „Razvoj i unapređenje osječke Tvrđe” (KK.06.2.2.04.0002), strateški je projekt grada Osijeka i Urbane aglomeracije Osijek, s većinskim financiranjem iz ITU mehanizma (Integrirana teritorijalna ulaganja). Projektom će se rekonstruirati i dograditi dotrajala i neadekvatna infrastruktura Tvrđe, čime će se postići sljedeće:

  • Obnovljene ulice, površne i trgovi min. 30.000,00 m2
  • Obnovljena sanitarna i oborinska kanalizacija duljine min. 2.900,00 m
  • Obnovljena energetski učinkovita javna rasvjeta na trasi min. 4.000,00 m
  • Izgrađena nova DTK i EKK duljine min. 6.500,00 m

  Za izvođenje planiranih radova proveden je postupak javne nabave, a nakon usvajanja proračuna odstrane Gradskog vijeća grada Osijeka pristupit će se ugovaranju izvođenja radova. Sa svim dionicima vezanima za Tvrđu (obrazovne institucije, kulturne ustanove, stanari, gradska uprava i dr.) Održane su uvodne prezentacije projekta te će se sukladno ugovorenoj dinamici radova putem posebne e-mail adrese i email liste dionika komunicirati s projektnim timom i izvođačima radova o svim aspektima projekta koji imaju utjecaj na svakodnevni život Tvrđe te neometano obavljanje gospodarskih, obrazovnih i drugih aktivnosti.

  Riječ je najvećem projektu do sada ugovorenom od strane gradske uprave u smislu korištenja EU sufinanciranja, a ukupna vrijednost premašit će 100 milijuna kuna. Revitalizacija te doprinijeti valorizaciji prostora kako bi bio više korišten u svrhu gospodarskog i drugog razvoja i dobrobiti zajednice.

  „Centar za posjetitelje Tvrđa”, nužan je i značajan projekt radi razine standarda koji će konačno biti ponuđen posjetiteljima i turistima na lokaciji u obuhvatu Tvrđe. Projekt vrijednosti preko 15 milijuna kuna u prvoj fazi sadržavati će informacijski i prezentacijski prostor, za autobuse, taksije i osobna vozila, trgovački dio za lokalne, regionalne i nacionalne proizvode, urede turističkih zajednica grada i županije te turističke agencije, infrastrukturu i usluge za ciklo-turiste, prostor za turističke vodiče, suvenirnicu, sanitarni čvor, mjenjačnicu, bankomate i dr.

  Kako je osječka Tvrđa, vrijedni arhitektonski kompleks koji skladno povezuje baroknu urbanu jezgru i vojnu utvrdu, ujedno i najvažnija gradska i regionalna kulturna i turistička značajka, s iznimnim potencijalom na razvoj gospodarstva grada Osijeka, Osječko – baranjske županije i šire regije, svim ovim projektima nastojat će se podići atraktivnost lokacije grada, županije i regije, privući puno više
  pozornosti i posjeta u ovaj dio Hrvatske, te omogućiti nove društveno-gospodarske aktivnosti.

  Više informacija o razvoju i unapređenju osječke Tvrđe pogledajte u nastavku

  Razvoj i Unapređenje Osječke Tvrđe by OsijekNews on Scribd

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Manifestacija će se odvijati na Trgu Vatroslava Lisinskog u Tvrđi, a ulaz je slobodan

  Ovaj vikend počinje 41. Smotra Saveza amaterskih puhačkih orkestara Slavonije i Baranje

  Prvi put u svojoj povijesti 41. Smotra Saveza amaterskih puhačkih orkestara Slavonije i Baranje održat će se u Osijeku, u Više…

  Koncert će se održati za pomoć Centru za pružanje usluga u zajednici Osijek - ''JA kao i TI''

  Tradicionalni 27. Božićni koncert HPD-a Lipa s humanitarnom namjenom

  Tradicionalni 27. Božićni koncert Hrvatskoga pjevačkog društva „Lipa“ Osijek, koji se svake godine na sam Božić (25. prosinca) održava u crkvi Više…

  Više od 1000 predmeta izloženo je na oko 400 kvadrata muzejskoga prostora na Trgu Svetoga Trojstva u Tvrđi

  Otvorena izložba „Donacije – izbor iz zbirki Muzeja Slavonije 1994. – 2019.“

  Više od 1000 predmeta izloženo je na oko 400 kvadrata muzejskoga prostora na Trgu Svetoga Trojstva u Tvrđi. Riječ je Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Manifestacija će se odvijati na Trgu Vatroslava Lisinskog u Tvrđi, a ulaz je slobodan

  Ovaj vikend počinje 41. Smotra Saveza amaterskih puhačkih orkestara Slavonije i Baranje

  Sam festival se organizira u pet država, kroz 11 različitih manifestacija vezanih uz biciklizam i traje od kolovoza do listopada ove godine...

  Festival prirode i biciklizma: Međunarodni Dan rijeke Drave i biciklijada novom biciklističkom rutom

  Pričao je o karijeri, životu, knjizi, nadimcima, a vrhunac gostovanja bilo je isprobavanje gastro pripravaka...

  Ribafish gostovao na Slavonskom radiju