POLITIKA

Proračun OBŽ povećan za 56,8 milijuna kuna

Anušić: "Često se odlučivalo jednoglasno i nije se vidjelo da bi netko pokušavao raditi opstrukcije nego su svi vijećnici prepoznali važnost svega što radimo i tomu dali podršku"

  Objavljeno 26.03.2021
  Ivona Amidžić

  Jučer (25. ožujka 2021. godine) je održana 38., zadnja u aktualnom sazivu, sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije. Radi poštivanja epidemioloških mjera održana je u dvorani Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, a na dnevnom redu bilo je 40 točaka i sve su prihvaćene.

  Između ostalih, to su prijedlozi odluka o izmjenama i dopunama Proračuna za 2021. godinu te projekcija za 2022. i 2023. godinu, zatim odluke o financiranju decentraliziranih funkcija školstva, programi javnih potreba u školstvu, socijalnoj skrbi, Program mjera potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju za razdoblje 2021.-2023. godine, izvješća o radu županijskih ustanova.

  Na početku sjednice, pod točkom „pitanja i prijedlozi“, vijećnici Marko Bogatić, Ivica Šimundić, dr. sc. Nedeljko Bosanac i Zvonko Pongrac te predsjednik Skupštine dr. sc. Dragan Vulin i župan Ivan Anušić rezimirali su četverogodišnji rad Županijske skupštine.

  “Sjednice Skupštine Osječko-baranjske županije održavale su se redovito te smo donosili bitne odluke za funkcioniranje i rad Županije. Često se odlučivalo jednoglasno i nije se vidjelo da bi netko pokušavao raditi opstrukcije nego su svi vijećnici prepoznali važnost svega što radimo i tomu dali podršku. To mi je kao županu znatno olakšalo funkcioniranje te svim vijećnicima zahvaljujem na suradnji tijekom ove četiri godine. Započeli smo stvarno velike projekte, neke dovršili, neki su u tijeku ili će ubrzo početi. Njihova vrijednost mjeri se u milijardama kuna, od sustava za navodnjavanje, RDC-a, revitalizacije starog OLT-a, novog Gospodarskog centra, obnove zgrada institucija kojima je Županija osnivač, domova za starije i nemoćne osobe, osnovnih i srednjih škola, domova zdravlja do projekata besplatne školske kuhinje za učenike osnovnih škola, izgradnje nove srednje škole u Donjem Miholjcu, projektu dostupnije primarne zdravstvene zaštite, otvorili smo nove specijalističke ambulante u Belom Manastiru, Đakovu, Našicama, Donjem Miholjcu i Osijeku. Osobito mi je drago što je većina projekata napravljena sredstvima europskih fondova”, rekao je župan Ivan Anušić te najavio da je spreman i projekt izgradnje I. gimnazije u Osijeku za što su kreditnim zaduženjem Županije osigurana potrebna sredstva.

  “Projektna i građevinska dokumentacija su spremne i kada se steknu preduvjeti, počet ćemo s izgradnjom”, rekao je.

  Naglasio je da se u protekle četiri godine u Osječko-baranjskoj županiji poslove i aktivnosti iz izvorne nadležnosti županije često nadograđivalo i drugim aktivnostima.

  “Preuzeli smo inicijativu, pokazali želju i volju da nešto napravimo zajedno s Vladom RH i ministarstvima te uspjeli pokrenuti određene projekte koje sada vodimo i realiziramo, poput Gospodarskog centra  i revitalizacije starog OLT-a”, istaknuo je župan.

  Pročelnica Upravnog odjela za javne financije OBŽ Snježana Raguž pojasnila je izmjene i dopune aktualnog proračuna koji sada iznosi 1.600.318.000 kuna.

  “Na sjednici smo usvojili prve izmjene i dopune proračuna Županije za 2021. godinu odnosno njegovo povećanje za 56,8 milijuna kuna. Od toga se 26,4 milijuna kuna odnosi na povećanje županijskog proračuna, a 30,4 milijuna kuna na povećanje proračuna korisnika koji su samo evidencijski prikazani”, kazala je pročelnica Raguž. Tako je, između ostalog, za I. gimnaziju osigurano 10 milijuna kuna, za 2 milijuna kuna povećana su sredstva za izgradnju RDC-a, za oko 3 milijuna za projekte navodnjavanja te 1,5 milijuna kuna za potpore turizmu.

  foto: OBŽ

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Strože epidemiološke mjere uvode se i u Primorsko-goranskoj, Dubrovačko-neretvanskoj i Zagrebačkoj županiji

  Od ponedjeljka strože mjere u Osječko-baranjskoj županiji

  Zbog velikog broja novooboljelih, pooštrene su epidemiološke mjere u četiri županije, a u Primorsko-goranskoj županiji od ponedjeljka, 12. travnja, uvodi se potpuno Više…

  Kopunović Legetin: Kad dođe opet vrijeme najezde komaraca, dragi sugrađani neka vam ovo bude podsjetnik na igrokaz

  Odbijen amandman Mosta za rješavanje problema komaraca!

  Tijekom jučerašnje, maratonske, rasprave o najvažnijem dokumentu proračunu RH Mostovi saborski zastupnici branili su 150 amandmana na proračun koje je Više…

  Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iznosi 71.458.878,12 kuna

  Ugostiteljsko-turistička škola Osijek sredstvima EU postaje regionalni centar kompetentnosti

  Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu 71.458.878,12 kuna u sjedištu Osječko-baranjske županije u Osijeku potpisali su ministar turizma Gari Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Lista kandidata NLDT za Općinsko vijeće nije značajno promijenjena u odnosu na listu iz 2017. godine

  Nezavisna lista Dražena Tonkovca u Čepinu predstavila svog kandidata, zamjenika i listu

  Strože epidemiološke mjere uvode se i u Primorsko-goranskoj, Dubrovačko-neretvanskoj i Zagrebačkoj županiji

  Od ponedjeljka strože mjere u Osječko-baranjskoj županiji

  Kandidati su ustrajni u namjeri da Osijek opet bude veliki, srednjeeuropski grad jer je to pravo lice Osijeka

  Berislav Mlinarević predstavio kandidate za zamjenike gradonačelnika Osijeka