POLITIKA

Proračun OBŽ za 2023. godinu jamči nastavak svih projekta

Proračun od gotovo dvije milijarde kuna (258.393,330 eur) razvojno je orjentiran, a naglasak je na korištenju sredstava iz vanjskih izvora, prvenstveno iz fondova EU.

    Objavljeno 16.12.2022
    Matija Ivanković

    U Velikoj vijećnici Županijske skupštine u Osijeku danas (15. prosinca 2022. godine) održana je 17. sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije, zadnja u ovoj godini. Na dnevnom redu bilo je 30 točaka, a najveću pozornost vijećnika dobio je Prijedlog Proračuna Osječko-baranjske županije za 2023. godinu, koji je usvojen većinom glasova nazočnih vijećnika.

    Konsolidirani Proračun Osječko-baranjske županije za 2023. godinu iznosi 258.393.330 eura (1.946.864.545 kuna) što je u usporedbi s 2022. godinom povećanje od 2,39 %. Od planiranog iznosa na Županijski proračun odnosi se 92.257.916 eura (695.117.268 kuna) ili 35,70 %, dok se na evidencijske prihode proračunskih korisnika odnosi 166.135.414 eura (1.251.747.277 kuna) ili 64,30 % ukupnog proračuna. Projekcija proračuna za 2024. godinu iznosi 216.771.547 eura (1.633.265.220 kuna), a za 2025. godinu 215.572.175 eura (1.624.229 kuna).

    Kako je rekla pročelnica Upravnog odjela za javne financije Snježana Raguž, Proračun Osječko-baranjske županije prvi put je iskazan u eurima, no radi lakšeg praćenja te u skladu s preporukama Ministarstva financija, iznosi su u sažetku i prilozima iskazani dvojno, u kunama i eurima. – Proračun je i nadalje razvojno orijentiran, ali i ono što je najvažnije realan i stabilan te u skladu s izazovnim vremenima u kojima se nalazimo. Proračunom su osigurana sredstva za redovno funkcioniranje Županije i svih njenih proračunskih korisnika, podmirivanje preuzetih dugoročnih obveza po osnovi zaduživanja, nastavak svih započetih, kao i pokretanje novih projekata, a sve u cilju podizanja životnog standarda građana te zadovoljavanja javnih potreba. Obzirom da su izvorna sredstva nedostatna, naglasak je na korištenju sredstva iz vanjskih izvora, prvenstveno pomoći iz fondova EU. Naime, Osječko-baranjska županija bilježi značajne rezultate u povlačenju sredstava iz EU fondova te su i ovim Proračunom planirana sredstva za nastavak projekata poput Učimo zajedno, Vrijeme je za školski obrok, Shema voće i povrće, Regionalni znanstveni centri Panonske Hrvatske i drugi, kazala je pročelnica.

    Od strateških projekata planiranih u Proračunu osobito se ističe početak izgradnje I. Gimnazije u Osijeku, za što je osigurano više od 9 milijuna eura u 2023. godini, zatim završetak izgradnje Regionalnog distribucijskog centra OBŽ za voće i povrće te zgrade 1. Gospodarskog centra. Županija će nastaviti i s ulaganjima u sustave navodnjavanja, pomoć radu HNK-a u Osijeku, nastavit će i projekte socijalne politike, stipendiranje učenike i studente, zbog velikog interesa povećat će se kreditni potencijal za sufinanciranje kamata na stambene kredite, kao Europska regija sporta u 2024. godini, već tijekom 2023. godine bit će dodatnih ulaganja u sport.

    – O izgradnji I. Gimnazije se dugo priča i uvijek je ostalo na priči. Mi smo uspjeli pripremiti projektnu i prostorno-plansku dokumentaciju, riješiti imovinsko-pravne odnose i sve drugo što je potrebno da bi se moglo graditi. Osigurali smo sredstava, a u slučaju potrebe i kreditno ćemo se zadužiti, no ne odustajemo od projekta. Nedavno je potpisan ugovor s izvođačem radova i I. Gimnazija će biti završena u iduće dvije godine – rekao je župan Ivan Anušić te naglasio veliki značaj projekata dva kapitalna projekta koji se upravo završavaju; Regionalnog distribucijskog centra OBŽ za voće i povrće te zgrade 1. Gospodarskog centra.

    Na današnjoj sjednici vijećnici su podržali i potpisivanje Ugovora o kupoprodaji zgrade Veslačkog kluba Iktus, koja se nalazi na osječkoj Promenadi, s tvrtkom Saponia d.d.. Zgrada je u vlasništvu Mepas Grupe, a pokojni vlasnik te kompanije Mirko Grbešić je prije 2-3 godine ponudio Gradu Osijeku i Županiji da kupe zgradu po cijeni manjoj od njene procijenjene vrijednosti. Želio je da ta zgrada i prostor zadrži društveno korisnu namjenu, što je prihvaćeno i upravo se realizira. Grad i Županija će objekt kupiti u jednakim iznosima, a uskoro slijedi potpisivanje ugovora sa Saponijom d.d..

    Na sjednici su razmatrane i druge aktualne točke, između ostalog vijećnici su usvojili programe javnih potreba u djelatnosti zdravstva, socijalne skrbi, školstvu, kulturi, tehničkoj kulturi i sportu Osječko-baranjske županije za 2023. godinu, Odluku o stjecanju poslovnog udjela u trgovačkom društvu Osječki sajam d.o.o,, novosti u projektu “Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva”.

    Vijećnička pitanja i prijedloge postavili su Zlatko Ahić, Marija Miličić, Marko Bogatić, Ivica Beširević, dr. sc. Vesna Vučemilović, Domagoj Mikulić, Ivica Mandić i Zvonko Pongrac, a na njih je odgovorio župan Ivan Anušić. Pri tomu je najavio kako će 9. siječnja 2023. godina biti službeno otvaranje novoizgrađene zgrade i dvorane Srednje škole Donji Miholjac.

    Župan Anušić zahvalio je vijećnicima na suradnji, inicijativama te korektnom političkom i ljudskom odnosu tijekom ove godine. – Puno je učinjeno jer smo svi, svako sa svoje pozicije i uloge, imali isti cilj, a to je pomoći zajednici u kojoj živimo – rekao je župan. Svima je čestitao božićne blagdane te poželio sretnu i uspješnu novu 2023. godinu.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Proračun za 2024. godinu osigurava nastavak stabilnog rada i razvoja Osječko-baranjske županije

    Donesen proračun OBŽ za 2024. godinu

    Proračun Osječko-baranjske županije za 2024. godinu, u iznosu od 250,6 milijuna eura, većinom glasova nazočnih vijećnika (29 za, 10 protiv) Više…

    Svim građanima u Osijeku će rasti plaće. Grad Osijek jedini je veliki grad u Hrvatskoj koji ukidanje prireza neće kompenzirati povećanjem poreza na dohodak, tako da će svim građanima rasti plaće

    Usvojen proračun Grada Osijeka za 2024. težak 140 milijuna eura

    Osječko Gradsko vijeće u srijedu je na 19. sjednici većinom glasova usvojilo gradski proračun za iduću godinu u iznosu 140 Više…

    Ivan Anušić je odmah stupio na novu dužnost, a sukladno zakonskim odredbama došlo je do promjene na čelu Osječko-baranjske županije. Dosadašnji zamjenik župana Mato Lukić od danas obnaša dužnost župana najveće županije na istoku Hrvatske

    Zamjenik župana Mato Lukić od danas na čelu Osječko-baranjske županije

    Na sjednici Hrvatskog sabora održanoj danas (16. studenoga 2023. godine) dosadašnji župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić potvrđen je za novog Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Hrvatska je u srijedu birala 11. saziv Hrvatskog sabora. Građani su u velikom broju izašli na birališta kako bi izabrali 151 saborskog zastupnika. Još jednom, izgledno je da ćemo imati "Frankeštajn" vladajuću koaliciju

    Hoćemo li imati još jednu “Frankenštajn” vladu?

    Grad Osijek prihvatio je nagodbeni prijedlog tužitelja Saubermacher Dienstleistungs AG i Strabag AG te se obvezuje isplatiti iznos od 3.897.000,00 EUR, najkasnije do 30. studenoga 2024. godine.

    Osječki gradonačelnik Radić o slučaju Saubermacher-Strabag: Ovo je najštetnija sudska presuda protiv Grada Osijeka. Nemamo veze s njom, ali ćemo ju platiti a građani to neće osjetiti

    SDP Osijek je poslao priopćenje povodom Svjetskog dana socijalne pravde te prozvao gradsku upravu

    SDP Osijek – Svjetski dan socijalne pravde