POLITIKA

Proračun OBŽ za 2023. godinu jamči nastavak svih projekta

Proračun od gotovo dvije milijarde kuna (258.393,330 eur) razvojno je orjentiran, a naglasak je na korištenju sredstava iz vanjskih izvora, prvenstveno iz fondova EU.

  Objavljeno 16.12.2022
  Matija Ivanković

  U Velikoj vijećnici Županijske skupštine u Osijeku danas (15. prosinca 2022. godine) održana je 17. sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije, zadnja u ovoj godini. Na dnevnom redu bilo je 30 točaka, a najveću pozornost vijećnika dobio je Prijedlog Proračuna Osječko-baranjske županije za 2023. godinu, koji je usvojen većinom glasova nazočnih vijećnika.

  Konsolidirani Proračun Osječko-baranjske županije za 2023. godinu iznosi 258.393.330 eura (1.946.864.545 kuna) što je u usporedbi s 2022. godinom povećanje od 2,39 %. Od planiranog iznosa na Županijski proračun odnosi se 92.257.916 eura (695.117.268 kuna) ili 35,70 %, dok se na evidencijske prihode proračunskih korisnika odnosi 166.135.414 eura (1.251.747.277 kuna) ili 64,30 % ukupnog proračuna. Projekcija proračuna za 2024. godinu iznosi 216.771.547 eura (1.633.265.220 kuna), a za 2025. godinu 215.572.175 eura (1.624.229 kuna).

  Kako je rekla pročelnica Upravnog odjela za javne financije Snježana Raguž, Proračun Osječko-baranjske županije prvi put je iskazan u eurima, no radi lakšeg praćenja te u skladu s preporukama Ministarstva financija, iznosi su u sažetku i prilozima iskazani dvojno, u kunama i eurima. – Proračun je i nadalje razvojno orijentiran, ali i ono što je najvažnije realan i stabilan te u skladu s izazovnim vremenima u kojima se nalazimo. Proračunom su osigurana sredstva za redovno funkcioniranje Županije i svih njenih proračunskih korisnika, podmirivanje preuzetih dugoročnih obveza po osnovi zaduživanja, nastavak svih započetih, kao i pokretanje novih projekata, a sve u cilju podizanja životnog standarda građana te zadovoljavanja javnih potreba. Obzirom da su izvorna sredstva nedostatna, naglasak je na korištenju sredstva iz vanjskih izvora, prvenstveno pomoći iz fondova EU. Naime, Osječko-baranjska županija bilježi značajne rezultate u povlačenju sredstava iz EU fondova te su i ovim Proračunom planirana sredstva za nastavak projekata poput Učimo zajedno, Vrijeme je za školski obrok, Shema voće i povrće, Regionalni znanstveni centri Panonske Hrvatske i drugi, kazala je pročelnica.

  Od strateških projekata planiranih u Proračunu osobito se ističe početak izgradnje I. Gimnazije u Osijeku, za što je osigurano više od 9 milijuna eura u 2023. godini, zatim završetak izgradnje Regionalnog distribucijskog centra OBŽ za voće i povrće te zgrade 1. Gospodarskog centra. Županija će nastaviti i s ulaganjima u sustave navodnjavanja, pomoć radu HNK-a u Osijeku, nastavit će i projekte socijalne politike, stipendiranje učenike i studente, zbog velikog interesa povećat će se kreditni potencijal za sufinanciranje kamata na stambene kredite, kao Europska regija sporta u 2024. godini, već tijekom 2023. godine bit će dodatnih ulaganja u sport.

  – O izgradnji I. Gimnazije se dugo priča i uvijek je ostalo na priči. Mi smo uspjeli pripremiti projektnu i prostorno-plansku dokumentaciju, riješiti imovinsko-pravne odnose i sve drugo što je potrebno da bi se moglo graditi. Osigurali smo sredstava, a u slučaju potrebe i kreditno ćemo se zadužiti, no ne odustajemo od projekta. Nedavno je potpisan ugovor s izvođačem radova i I. Gimnazija će biti završena u iduće dvije godine – rekao je župan Ivan Anušić te naglasio veliki značaj projekata dva kapitalna projekta koji se upravo završavaju; Regionalnog distribucijskog centra OBŽ za voće i povrće te zgrade 1. Gospodarskog centra.

  Na današnjoj sjednici vijećnici su podržali i potpisivanje Ugovora o kupoprodaji zgrade Veslačkog kluba Iktus, koja se nalazi na osječkoj Promenadi, s tvrtkom Saponia d.d.. Zgrada je u vlasništvu Mepas Grupe, a pokojni vlasnik te kompanije Mirko Grbešić je prije 2-3 godine ponudio Gradu Osijeku i Županiji da kupe zgradu po cijeni manjoj od njene procijenjene vrijednosti. Želio je da ta zgrada i prostor zadrži društveno korisnu namjenu, što je prihvaćeno i upravo se realizira. Grad i Županija će objekt kupiti u jednakim iznosima, a uskoro slijedi potpisivanje ugovora sa Saponijom d.d..

  Na sjednici su razmatrane i druge aktualne točke, između ostalog vijećnici su usvojili programe javnih potreba u djelatnosti zdravstva, socijalne skrbi, školstvu, kulturi, tehničkoj kulturi i sportu Osječko-baranjske županije za 2023. godinu, Odluku o stjecanju poslovnog udjela u trgovačkom društvu Osječki sajam d.o.o,, novosti u projektu “Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva”.

  Vijećnička pitanja i prijedloge postavili su Zlatko Ahić, Marija Miličić, Marko Bogatić, Ivica Beširević, dr. sc. Vesna Vučemilović, Domagoj Mikulić, Ivica Mandić i Zvonko Pongrac, a na njih je odgovorio župan Ivan Anušić. Pri tomu je najavio kako će 9. siječnja 2023. godina biti službeno otvaranje novoizgrađene zgrade i dvorane Srednje škole Donji Miholjac.

  Župan Anušić zahvalio je vijećnicima na suradnji, inicijativama te korektnom političkom i ljudskom odnosu tijekom ove godine. – Puno je učinjeno jer smo svi, svako sa svoje pozicije i uloge, imali isti cilj, a to je pomoći zajednici u kojoj živimo – rekao je župan. Svima je čestitao božićne blagdane te poželio sretnu i uspješnu novu 2023. godinu.

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Vijećnici su s 18 glasova za i nijednim protiv prihvatili prijedlog prvoga rebalansa te se proračun povećava za 28,4 milijuna eura i utvrđuje u visini od rekordnih 168,4 milijuna eura.

  Proračun Grada Osijeka rebalansom utvrđen na rekordnih 168,4 milijuna eura

  Osječko Gradsko vijeće u ponedjeljak je održalo 22. sjednicu. Nazočilo joj je 26 vijećnika koja su razmatrala 43 točke dnevnog Više…

  Proračun za 2024. godinu osigurava nastavak stabilnog rada i razvoja Osječko-baranjske županije

  Donesen proračun OBŽ za 2024. godinu

  Proračun Osječko-baranjske županije za 2024. godinu, u iznosu od 250,6 milijuna eura, većinom glasova nazočnih vijećnika (29 za, 10 protiv) Više…

  Svim građanima u Osijeku će rasti plaće. Grad Osijek jedini je veliki grad u Hrvatskoj koji ukidanje prireza neće kompenzirati povećanjem poreza na dohodak, tako da će svim građanima rasti plaće

  Usvojen proračun Grada Osijeka za 2024. težak 140 milijuna eura

  Osječko Gradsko vijeće u srijedu je na 19. sjednici većinom glasova usvojilo gradski proračun za iduću godinu u iznosu 140 Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Mato Lukić se zahvalio Andreju Plenkoviću i Ivanu Anušiću na potpori i aktivnostima u realizaciji projekata koji su omogućili da se danas o Osječko-baranjskoj županiji govori kao o županiji koja raste i usmjerena je na budućnost

  Obilježen Dan Osječko-baranjske županije

  Vijećnici su s 18 glasova za i nijednim protiv prihvatili prijedlog prvoga rebalansa te se proračun povećava za 28,4 milijuna eura i utvrđuje u visini od rekordnih 168,4 milijuna eura.

  Proračun Grada Osijeka rebalansom utvrđen na rekordnih 168,4 milijuna eura

  "Hod za redukciju ljudskih prava ponovno započinje svoje putovanje. Pod krinkom pjesme, domoljublja i molitve širi se opasan politički narativ s ciljem ukidanja prava žena, počevši s pravom na izbor, a onda širenjem i zadiranjem i u ostala teško izborena prava"

  Osječki SDP: “Hod za život” zadire u prava pojedinca