POLITIKA

Proračun OBŽ za 2023. godinu jamči nastavak svih projekta

Proračun od gotovo dvije milijarde kuna (258.393,330 eur) razvojno je orjentiran, a naglasak je na korištenju sredstava iz vanjskih izvora, prvenstveno iz fondova EU.

  Objavljeno 16.12.2022
  Matija Ivanković

  U Velikoj vijećnici Županijske skupštine u Osijeku danas (15. prosinca 2022. godine) održana je 17. sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije, zadnja u ovoj godini. Na dnevnom redu bilo je 30 točaka, a najveću pozornost vijećnika dobio je Prijedlog Proračuna Osječko-baranjske županije za 2023. godinu, koji je usvojen većinom glasova nazočnih vijećnika.

  Konsolidirani Proračun Osječko-baranjske županije za 2023. godinu iznosi 258.393.330 eura (1.946.864.545 kuna) što je u usporedbi s 2022. godinom povećanje od 2,39 %. Od planiranog iznosa na Županijski proračun odnosi se 92.257.916 eura (695.117.268 kuna) ili 35,70 %, dok se na evidencijske prihode proračunskih korisnika odnosi 166.135.414 eura (1.251.747.277 kuna) ili 64,30 % ukupnog proračuna. Projekcija proračuna za 2024. godinu iznosi 216.771.547 eura (1.633.265.220 kuna), a za 2025. godinu 215.572.175 eura (1.624.229 kuna).

  Kako je rekla pročelnica Upravnog odjela za javne financije Snježana Raguž, Proračun Osječko-baranjske županije prvi put je iskazan u eurima, no radi lakšeg praćenja te u skladu s preporukama Ministarstva financija, iznosi su u sažetku i prilozima iskazani dvojno, u kunama i eurima. – Proračun je i nadalje razvojno orijentiran, ali i ono što je najvažnije realan i stabilan te u skladu s izazovnim vremenima u kojima se nalazimo. Proračunom su osigurana sredstva za redovno funkcioniranje Županije i svih njenih proračunskih korisnika, podmirivanje preuzetih dugoročnih obveza po osnovi zaduživanja, nastavak svih započetih, kao i pokretanje novih projekata, a sve u cilju podizanja životnog standarda građana te zadovoljavanja javnih potreba. Obzirom da su izvorna sredstva nedostatna, naglasak je na korištenju sredstva iz vanjskih izvora, prvenstveno pomoći iz fondova EU. Naime, Osječko-baranjska županija bilježi značajne rezultate u povlačenju sredstava iz EU fondova te su i ovim Proračunom planirana sredstva za nastavak projekata poput Učimo zajedno, Vrijeme je za školski obrok, Shema voće i povrće, Regionalni znanstveni centri Panonske Hrvatske i drugi, kazala je pročelnica.

  Od strateških projekata planiranih u Proračunu osobito se ističe početak izgradnje I. Gimnazije u Osijeku, za što je osigurano više od 9 milijuna eura u 2023. godini, zatim završetak izgradnje Regionalnog distribucijskog centra OBŽ za voće i povrće te zgrade 1. Gospodarskog centra. Županija će nastaviti i s ulaganjima u sustave navodnjavanja, pomoć radu HNK-a u Osijeku, nastavit će i projekte socijalne politike, stipendiranje učenike i studente, zbog velikog interesa povećat će se kreditni potencijal za sufinanciranje kamata na stambene kredite, kao Europska regija sporta u 2024. godini, već tijekom 2023. godine bit će dodatnih ulaganja u sport.

  – O izgradnji I. Gimnazije se dugo priča i uvijek je ostalo na priči. Mi smo uspjeli pripremiti projektnu i prostorno-plansku dokumentaciju, riješiti imovinsko-pravne odnose i sve drugo što je potrebno da bi se moglo graditi. Osigurali smo sredstava, a u slučaju potrebe i kreditno ćemo se zadužiti, no ne odustajemo od projekta. Nedavno je potpisan ugovor s izvođačem radova i I. Gimnazija će biti završena u iduće dvije godine – rekao je župan Ivan Anušić te naglasio veliki značaj projekata dva kapitalna projekta koji se upravo završavaju; Regionalnog distribucijskog centra OBŽ za voće i povrće te zgrade 1. Gospodarskog centra.

  Na današnjoj sjednici vijećnici su podržali i potpisivanje Ugovora o kupoprodaji zgrade Veslačkog kluba Iktus, koja se nalazi na osječkoj Promenadi, s tvrtkom Saponia d.d.. Zgrada je u vlasništvu Mepas Grupe, a pokojni vlasnik te kompanije Mirko Grbešić je prije 2-3 godine ponudio Gradu Osijeku i Županiji da kupe zgradu po cijeni manjoj od njene procijenjene vrijednosti. Želio je da ta zgrada i prostor zadrži društveno korisnu namjenu, što je prihvaćeno i upravo se realizira. Grad i Županija će objekt kupiti u jednakim iznosima, a uskoro slijedi potpisivanje ugovora sa Saponijom d.d..

  Na sjednici su razmatrane i druge aktualne točke, između ostalog vijećnici su usvojili programe javnih potreba u djelatnosti zdravstva, socijalne skrbi, školstvu, kulturi, tehničkoj kulturi i sportu Osječko-baranjske županije za 2023. godinu, Odluku o stjecanju poslovnog udjela u trgovačkom društvu Osječki sajam d.o.o,, novosti u projektu “Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva”.

  Vijećnička pitanja i prijedloge postavili su Zlatko Ahić, Marija Miličić, Marko Bogatić, Ivica Beširević, dr. sc. Vesna Vučemilović, Domagoj Mikulić, Ivica Mandić i Zvonko Pongrac, a na njih je odgovorio župan Ivan Anušić. Pri tomu je najavio kako će 9. siječnja 2023. godina biti službeno otvaranje novoizgrađene zgrade i dvorane Srednje škole Donji Miholjac.

  Župan Anušić zahvalio je vijećnicima na suradnji, inicijativama te korektnom političkom i ljudskom odnosu tijekom ove godine. – Puno je učinjeno jer smo svi, svako sa svoje pozicije i uloge, imali isti cilj, a to je pomoći zajednici u kojoj živimo – rekao je župan. Svima je čestitao božićne blagdane te poželio sretnu i uspješnu novu 2023. godinu.

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Osječko-baranjski Županijski odbor HDZ-a danas se sastao u Osijeku, a glavna je tema sastanka bila aktualna smjena ministrice Nataše Tramišak

  Anušić: “Ne slažemo se sa smjenom ministrice Tramišak, ali nećemo rušiti HDZ!”

  “Ne podržavamo ovu smjenu, nije bila potrebna, ne vidim razlog zbog čega se to dogodilo, ali Vladu vodi Andrej Plenković Više…

  Proračun nije razvojni, Županija ulaže u beton, a zaboravlja na najosjetljivije skupine u društvu, na inflaciju i milijunski pad prihoda fiskalnog izravnanja, zaključuje SDP OBŽ

  SDP OBŽ – Proračun nije razvojni, Županija ulaže u beton, a zaboravlja na najosjetljivije skupine u društvu

  Prije nekoliko dana usvojen je proračun Osječko-baranjske županije koji, kao i prethodnih godina, u režiji vladajućih nosi opis „razvojni“. Istina Više…

  Zamjenik župana Josip Miletić danas je u nastupnom posjetu ugostio veleposlanika Republike Austrije NJ.E. dr. Josefa Markusa Wuketicha...

  Grad Osijek i Županija vezani su s Republikom Austrijom

  Zamjenik župana Josip Miletić danas je u nastupnom posjetu ugostio veleposlanika Republike Austrije u Republici Hrvatskoj, NJ.E. dr. Josefa Markusa Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Vijećnici SDP-a su uputili niz upita i predložili nekoliko inicijativa na 14. sjednici Gradskog vijeća Grada Osijeka

  GO SDP – vijećnici SDP-a uputili nekoliko inicijativa i upita gradonačelniku i gradskoj upravi

  "Prema danas izrečenome, gradonačelnik nas je poslušao i vratio osnovni kriterij koji je i prije postojao - prednost pri upisu u vrtić dobit će djeca oba zaposlena roditelja!"

  SDP Osijek – Pritisak GO SDP-a na gradonačelnika urodio je plodom!

  Osječki SDP je održao press konferenciju na temu prometa u gradu i komaraca te financiranju problema komaraca u gradu Osijeku

  SDP Osijek – promet u gradu i komarci