OSJEČANI

Prošireni video-nadzor javnih površina i područje besplatnog bežičnog interneta

U ovom trenutku uključena je 41 kamera, poradi poboljšanja sigurnosti građana, privatne i javne imovine te prevencije vandalizma

Objavljeno 11.01.2020
Petar Tauković

Zbog učinkovitije zaštite građana, imovine i javnih površina – Grad Osijek rekonstruirao je i proširio postojeći sustav video-nadzora. Sustav je u potpunosti digitalan, umrežen i upravljiv s jednog središnjeg mjesta. Osim toga, sustav osigurava stalan izravni nadzor policijskim službenicima, što višestruko skraćuje vrijeme intervencije.

Tvrtka Sigurnost potkraj 2019. obavila je posao montaže video-nadzora i pustila ga u rad. U ovom trenutku uključena je 41 kamera, poradi poboljšanja sigurnosti građana, privatne i javne imovine te prevencije vandalizma. Time je završena prva faza postavljanja kamera na javnim površinama Osijeka koja je ukupno stajala 755.070 kuna. Na novoobnovljenom Trgu Vatroslava Lisinskoga u Tvrđi postavljeno je 11 kamera u vrijednosti 150.000 kuna koje će vrlo izgledno sufinancirati s 85% fondovi EU.

Tijekom ove i sljedeće godine nastavit ćemo s postavljanjem odgovarajućeg broja kamera na novih 6 lokacija, čime će se okončati druga faza širenja video-nadzora. Upravo je završena i druga faza projekta „Osijek free Wi-Fi“ kojom je nadograđen i proširen postojeći sustav „Bežični Osijek“. Riječ je o kontinuiranim naporima Grada Osijeka u pogledu tehnološkog razvoja Osijeka, kako bismo primjenjujući nove tehnologije kreirali „Smart City“, pametni grad koji ide ukorak s vremenom. – kazao je tijekom obilaska postavljenog video-nadzora zamjenik gradonačelnika Boris Piližota i dodao da suvremenost nameće potrebu za pronalaženjem inovativnih rješenja koja ne će samo odgovoriti na osnovne potrebe stanovnika, nego će unaprijediti kvalitetu života građana i osigurati održiv gospodarski rast.

Druga faza projekta „Osijek free Wi-Fi“ – nadogradnja i proširenje postojećeg sustava „Bežični Osijek“ koja je stajala gotovo 70 tisuća kuna – pokrila je Trg Ante Starčevića s pothodnikom, Trg slobode i Trg Marina Držića. Prošle godine uveden je besplatan bežični internet na najfrekventnijim lokacijama u svih 8 mjesnih odbora Grada Osijeka, dok u 7 gradskih četvrti građani imaju besplatan internet već 10-ak godina.

Grad Osijek potpisao je Sporazum o dodjeli bespovratnih sredstava za program WiFi4EU koji je 2019. raspisala Europska komisija. Putem programa WiFi4EU financirat će se Wi-Fi infrastruktura – oprema i troškovi postavljanja točke za pristup internetu u 100 postotnom iznosu, a Grad Osijek plaćat će internetsku pretplatu i održavanje opreme tijekom sljedeće tri godine. Ovim sredstvima Grad planira proširenje i nadogradnju Wi-Fi područja na prostoru Promenade početkom ove godine.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VIŠE IZ KATEGORIJE

"Moramo imati sve varijante otvorene, jer ako dođe do 'slučaja', onda će djeca morati u samoizolaciju i nastavu četrnaest dana pratiti od kuće, što je dugo vrijeme"

Capak poručio kako je epidemiološka situacija dobra i kako će djeca ići normalno u školu

"Ovim putem pozivamo sve građane da probude heroje u sebi i da se pridruže velikoj obitelji dobrovoljnih davatelja krvi i humanitarnim činom davanja krvi"

Poziv dobrovoljnim davateljima krvi zbog manjka zaliha krvi

Klijenti Auro Domusa se redovito iznenade činjenicom da su u zamjenu za lančić ili ogrlicu koju ne nose godinama mogli u samo nekoliko trenutaka dobiti dovoljno sredstava da zatvore minus na tekućem računu ili si priušte nešto što su dugo željeli

NAJBOLJA CIJENA U GRADU Otkup zlata koji nudi besplatnu procjenu i isplatu odmah u gotovini