ŽIVOT

Proslavljena 50. obljetnica nuklearne medicine u Osijeku

Nuklearna medicina jedna je od najmlađih grana medicine, razvijena tek poslije Drugoga svjetskog rata

Objavljeno 25.05.2018
admin

Sastankom Hrvatskog društva za nuklearnu medicinu (HDNM), pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), na kojem su sudjelovali i stručnjaci iz inozemstva u petak je proslavljena 50. obljetnica nuklearne medicine u Osijeku.

Otvarajući skup predsjednik HAZU Zvonko Kusić je istaknuo kako je u pitanju važna obljetnica jer je nuklearna medicina jedna od najmlađih grana medicine, razvijena tek poslije Drugoga svjetskog rata, a Hrvatska je uspješno slijedila taj razvoj, što pokazuje primjer Osijeka, koji je prije 50 godina imao poseban zavod za nuklearnu medicinu.

“Nuklearna medicina obuhvaća bazičnu i kliničku medicinu, ima najsofisticiraniju opremu te vrhunsku dijagnostiku, tako da je razina razvoja nuklearne medicine u jednoj zdravstvenoj ustanovi i jednom društvu na neki način i pokazatelj razvoja zdravstva”, ocijenio je akademik Kusić.
Istaknuo je da je nuklearna medicina vrlo sofisticirana i multidisciplinarna grana medicine u kojoj sudjeluju fizičari i kemičari, a djelatnici Kliničkog zavoda za nuklearnu medicinu osječkoga Kliničkog bolničkog centra (KBC) postigli su zavidnu razinu u znanstvenome, stručnome i nastavnom pogledu budući da taj zavod na osječkome Medicinskom fakultetu ima samostalnu katedru, što je vrlo važno u edukaciji mladih liječnika.

Predstojnik Kliničkog zavoda i dopredsjednik HDNM-a Ivan Mihaljević podsjetio je da je ta ustanova osnovana kao radioizotopni laboratorij, sa samo šest djelatnika. a nakon pola stoljeća razvoja te kliničke i znanstvene grane, ima tri odjela, radi respektabilni broj nuklearno-medicinskih ispitivanja te ima dovoljno znanstveno-nastavnog kadra za održavanje nastave na Katedri za nukleranu medicinu i onkologiju osječkoga Medicinskog fakulteta.

Nuklearna medicina potekla je iz različitih grana i pokriva sve organske sustave, kao što su nuklearna kardiologija i neurologija, a obavljamo i cijeli niz drugih dijagnostičkih pretraga, poput koštanoga i urogenitalnog sustava, bolesti štitnjače i paraštitnih žlijezda te metaboličkih bolesti, istaknuo je Mihaljević.
U sklopu proslave održan je i znanstveno-stručni program “Nuklearna medicina u neurologiji”.

(Hina)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

"Nitko ne bi trebao uzimati preparate joda na svoju ruku, oni mogu ugroziti rad štitnjače. Nikako na svoju ruku ne uzimati i nikako različite preparate joda"

Šef Odjela nuklearne medicine: Ne uzimajte jod na svoju ruku, može jako štetiti

Dražen Huić, predstojnik Odjela nuklearne medicine KBC-a Zagreb, gostovao je u Novom danu na N1 televiziji i komentirao povećanu potražnju Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Portanova ne radi na Uskrs i uskrsni ponedjeljak ali sve do petka 29. ožujka u Portanovi popularni Zecoš koji u periodu od 17 do 19 sati vrijeme provodi u šetnji Portanovom i druženju s najmlađim posjetiteljima.

Uskršnja kupovina u Portanovi

Među prvima u svijetu: Istraži putovanje budućnosti i pridruži se testiranju DTC-a uz podršku MUP-a i AKD-a

Putuj svijetom uz putovnicu u mobitelu

Na Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi Majstori kotlića Slavonije i Baranje za građane će pripremati 2000 porcija fiš-paprikaša

Na Veliki petak tradicionalna podjela fiš paprikaša