ŽIVOT

Prosvjed “Pravda za djevojčice!” (19.10. u 10 sati)

U 13 gradova sutra se prosvjeduje za ravnodušnost hrvatskog pravosuđa prema žrtvama silovanja - "Hoćete li šutjeti i kad dirnu vaše dijete?"

Objavljeno 18.10.2019
Ivona Amidžić

Neprofitne organizacije Solidarna – zaklada za ljudska prava i solidarnost i Ženska soba – centar za seksualna prava, inicijativa Spasime te zajednica Obrani PRAVO NA IZBOR pozivaju sve građane koji su u mogućnosti da dođu u jedan od određenih gradova i dignu glas na prosvjedu „PRAVDA ZA DJEVOJČICE!“, u znak podrške svim žrtvama seksualnog nasilja koje od sustava ne dobivaju adekvatnu zaštitu.

Osijek – Trg slobode (ispod jedra), 10 sati
Zagreb – Trg kralja Tomislava, 10 sati
Split – ispred Županijskog suda, 10 sati
Rijeka – Kont, 11 sati
Pula – Trg Portarata, 11 sati
Varaždin – Trg kralja Tomislava, 18 sati
Labin – Sportski centar Franko Mileta, 12.30 sati
Korčula – Trg pomirenja, 10 sati
Šibenik – ispred zgrade Županijskog suda, 11 sati
Zadar – Narodni trg, 10 sati
Bjelovar – Bjelovarski paviljon (Trg Eugena Kvaternika), 10 sati
Čazma – Trg Čazmanskog kaptola, 19 sati
Dugo Selo – ispred POU Dugo Selo, 11 sati

Povod prosvjeda je puštanje na slobodu petorice osumnjičenika za opetovano silovanje, seksualno iskorištavanje, ucjenjivanje te fizičko i psihičko maltretiranje petnaestogodišnje djevojčice koje je trajalo punih godinu dana. Puštanjem osumnjičenika za ove teške zločine na slobodu, pravosuđe ugrožava sigurnost, život i dostojanstvo žrtve.

Organizatori pozivaju:

“Pozivamo vas da se glasno pobunite protiv sustava koji nasilje podržava. Nekažnjavanje zločina je zločin! Od nadležnih institucija zahtijevaju hitno djelovanje u svrhu zaštite žrtve i kažnjavanja počinitelja:

  1. Tražimo od ministra pravosuđa da odmah pokrene stegovni postupak protiv suca Markovića pred Državnim sudbenim vijećem zbog neprofesionalnog, nemarnog postupanja koje dovodi u opasnost sigurnost i dostojanstvo žrtve.
  2. Tražimo od DORH-a da hitno premjesti ovaj sudski postupak sa zadarskog županijskog suda na drugi županijski sud u Hrvatskoj, kako bi se spriječili eventualni utjecaj interesnih skupina na sudski postupak, i to na štetu žrtve.
  3. Tražimo od nadležnih službi – policije, centra za socijalnu skrb i suda – da odmah poduzmu apsolutno SVE u svrhu pravodobne zaštite žrtve, što uključuje i zaštitu njezina dostojanstva i privatnosti u odnosu na lokalnu okolinu i medije, kao i pravodobno pružanje psihosocijalne podrške te provedbu istražnih postupaka na način koji je neće dodatno traumatizirati i viktimizirati.
  4. Tražimo hitno usvajanje izmjena Kaznenog zakona kojima se ukida kazneno djelo spolnog odnosa bez pristanka te uvode strože kazne za silovanje, u skladu s aktualnim zakonskim prijedlogom Ministarstva pravosuđa.

Dođite na prosvjed, stanimo zajedno u zaštitu žrtve, u zaštitu svih budućih žrtvi.”

Svi koji sudjeluju u organizaciji prosvjeda rade potpuno volonterski, no neki troškovi poput struje, najma razglasa, hitne službe i dr. ne mogu se izbjeći.

Okvirna procjena je da će sve koštati oko 10.000 kuna, a sav ostatak preusmjerit će se u fond #spasime za pomoć žrtvama nasilja.

Donirati možete putem doniralice na: http://bit.do/pravdazadjevojcice ili uplatom na Zaklada SOLIDARNA, Trg kralja P. Krešimira IV 2, Zagreb, IBAN: HR7323900011100948072, opis plaćanja: “Za prosvjed”, SWIFT: HPBZHR2X.

prosvjed_18102019_odsijeknews

foto: facebook (screenshot)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Znate kako Facebook diše, a zanima vas digitalni marketing? Onda je ovo predavanje za vas!

“Kako pisati statuse na Facebooku i od toga zarađivati?” (13.11. u 18)

Večeras, 13. studenog 2019., s početkom u 18 sati Tihana Sedlar održat će predavanje „Kako pisati statuse na Facebooku i od toga Više…

Građani odgovorili i više nego duhovitim komentarima :D

Udruga Devet Života: Kako spremiti mačku u transporter?

Udruga Devet Života dobrotvorna je udruga koja se sastoji od nekoliko velikih ljubitelja životinja. Cilj osnivanja i djelovanja Udruge je Više…

Ovaj je prosvjed dio globalnog štrajka te je, po sadašnji informacijama, planirano 3.167 prosvjeda u preko 100 zemalja

U petak najavljeni prosvjedi u Osijeku

Inicijativa mladih u Hrvatskoj “Fridays For Future Croatia” pridružuje se Globalnom prosvjedu za klimu te za petak, 20. rujna u 18 sati najavljuju prosvjede u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku. Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Premijer Plenković ispred Vlade RH potpisao Nacionalni energetski i klimatski plan s Darth Vaderom

(FOTO) Plan Vlade: Bušenjem Jadrana protiv klimatskih promjena!

"Sve vas pozivamo da zajedno učimo, širimo spoznaje i podižemo svjesnost o upalnim bolestima crijeva"

Simpozij udruge ColonOs „Naša misija je remisija”