AFERE

Prosvjed vozača gradskih prijevoza: u podne stali tramvaji!

Vozači prosvjeduju zbog najavljenog ukidanja beneficiranog radnog staža

    Objavljeno 16.05.2018
    Nikolina Ćosić

    Vozači gradskih prijevoza na nacionalnoj su razini odlučili udružiti snage i prosvjedovati zbog najave Vlade kako im namjerava ukinuti beneficirani radni staž. Tako će danas u 12.00 sati u Osijeku, Zagrebu, Rijeci i Splitu, vozači gradskih prijevoza – tramvaja i autobusa – stati s vožnjom na nekoliko minuta, iako je prvotno planirano stajanje u trajanju od 10 minuta.

    Tim povodom nam je predsjednik sindikata vozača i prometnih radnika GPP-a Osijek, Miljenko Benc, rekao kako su, kao reakciju na najavu prosvjeda, dobili informacije iz Ministarstva da se beneficirani staž ipak neće ukinuti. No, unatoč toj informaciji, ustrajni su u provođenju planiranog stajanja s vožnjom danas oko podneva.

    “Ministar je rekao da nam ipak neće ukinuti beneficirani radni staž, ali ja vladi ne vjerujem, pa ćemo vidjeti. Mi ćemo ipak stati na 2, 3 minute da pokažemo svoje stajalište, a ljudima neće biti dugo čekati. Da stojimo 10 minuta pomjerili bi nam se vozni redovi pa bismo samo morali kasnije žuriti s vožnjom, što nam ne treba.”  – rekao je Benc.

    Sindikati gradskih prijevoza traže mogućnost odlaska u punu mirovinu s 57 godina starosti uz najmanje 25 godina radnog staža. Od Vlade su zatražili da se umanji penalizacija za prijevremenu mirovinu i odgodi povećanje dobi za odlazak u mirovinu dok se ne poboljšaju uvjeti rada u Hrvatskoj.

     

    “Nije to što ministar kaže da vozimo klimatizirane tramvaje, to možda u Zagrebu, ali to ne znači da imamo dobre uvjete. Mi svejedno stalno radimo pod stresom , gužve su, mijenjaju se smjene iz noćne, jutarnje, ne možemo otići na pauzu jesti kada nam se jede i koristiti toalet kada nam je potrebno. Zato ćemo ipak čisto simbolično stati na par minuta, a kasnije ćemo vidjeti kako će se situacija razvijati.” – zaključio je predsjednik sindikata vozača i prometnih radnika GPP-a Osijek, Miljenko Benc.

    Sindikati koji djeluju u zagrebačkom Zetu su, osim spomenutog, zatražili i da timovi hitne medicinske pomoći i sanitetskog prijevoza ostvare pravo na beneficirani staž, te da beneficije zadrže i vozači vatrogasnih vozila.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    "Sve je jasno mi nećemo ništa silovati, a radit ćemo sve u cilju da imamo suđenje korektno, po zakonu i pošteno, vidimo se naredni puta, ali to će biti 18. travnja u 10 sati."

    Suđenja braći Mamić i ostalima odgođena jedanaesti put

    Ovo nije prvi sumnjivi posao Fine, prije 15 dana pisalo se kako Fina namješta natječaj za kupnju namještaja...

    Besramno! Fina objavila sumnjivi natječaj: Odredili su uvjete malo “pre” precizno

    Na snimci koja traje dvadesetak sekundi vidimo neugodnu situaciju i izraz svakodnevnog rasizma

    NK Osijek objavio video koji je mnogima simpatičan, ali je zapravo grozan i tužan