AFERE

Prosvjed vozača gradskih prijevoza: u podne stali tramvaji!

Vozači prosvjeduju zbog najavljenog ukidanja beneficiranog radnog staža

  Objavljeno 16.05.2018
  Nikolina Ćosić

  Vozači gradskih prijevoza na nacionalnoj su razini odlučili udružiti snage i prosvjedovati zbog najave Vlade kako im namjerava ukinuti beneficirani radni staž. Tako će danas u 12.00 sati u Osijeku, Zagrebu, Rijeci i Splitu, vozači gradskih prijevoza – tramvaja i autobusa – stati s vožnjom na nekoliko minuta, iako je prvotno planirano stajanje u trajanju od 10 minuta.

  Tim povodom nam je predsjednik sindikata vozača i prometnih radnika GPP-a Osijek, Miljenko Benc, rekao kako su, kao reakciju na najavu prosvjeda, dobili informacije iz Ministarstva da se beneficirani staž ipak neće ukinuti. No, unatoč toj informaciji, ustrajni su u provođenju planiranog stajanja s vožnjom danas oko podneva.

  “Ministar je rekao da nam ipak neće ukinuti beneficirani radni staž, ali ja vladi ne vjerujem, pa ćemo vidjeti. Mi ćemo ipak stati na 2, 3 minute da pokažemo svoje stajalište, a ljudima neće biti dugo čekati. Da stojimo 10 minuta pomjerili bi nam se vozni redovi pa bismo samo morali kasnije žuriti s vožnjom, što nam ne treba.”  – rekao je Benc.

  Sindikati gradskih prijevoza traže mogućnost odlaska u punu mirovinu s 57 godina starosti uz najmanje 25 godina radnog staža. Od Vlade su zatražili da se umanji penalizacija za prijevremenu mirovinu i odgodi povećanje dobi za odlazak u mirovinu dok se ne poboljšaju uvjeti rada u Hrvatskoj.

   

  “Nije to što ministar kaže da vozimo klimatizirane tramvaje, to možda u Zagrebu, ali to ne znači da imamo dobre uvjete. Mi svejedno stalno radimo pod stresom , gužve su, mijenjaju se smjene iz noćne, jutarnje, ne možemo otići na pauzu jesti kada nam se jede i koristiti toalet kada nam je potrebno. Zato ćemo ipak čisto simbolično stati na par minuta, a kasnije ćemo vidjeti kako će se situacija razvijati.” – zaključio je predsjednik sindikata vozača i prometnih radnika GPP-a Osijek, Miljenko Benc.

  Sindikati koji djeluju u zagrebačkom Zetu su, osim spomenutog, zatražili i da timovi hitne medicinske pomoći i sanitetskog prijevoza ostvare pravo na beneficirani staž, te da beneficije zadrže i vozači vatrogasnih vozila.

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Svećenika je 'isprovocirao', čini nam se, upit radi li se o donacijama za mercedes ili novi zvonik ...

  Ivanovački župnik na Face-u, u raspravi pod tekstom o prodaji ulaznica za Thompsona, čitatelju: Vas pedere iskorijeniti

  Iz priopćenja Grada proizlazi da se odluka o komunalnom redu odnosi na hranu, ali ne i na vodu. Prema tome ... Voda može!

  (Priopćenje) Gradonačelnik Vrkić: Voda za mačke na ulici – može!

  "Policija je gospodina Mamića lišila slobode. On će tijekom dana biti predan u nadležnost Suda BiH", potvrdili su za Hinu iz SIPA-e

  U Međugorju uhićen Zdravko Mamić