CRNA KRONIKA

Provale u dvije obiteljske kuće

Nadležnom državnom odvjetništvu policijski službenici podnose kaznenu prijavu i nastavljaju traganje za nepoznatim počiniteljem...

    Objavljeno 02.11.2022
    Iven Jurić

    Nepoznati je počinitelj jučer, tijekom dana u Našicama provalio u obiteljsku kuću iz koje je ukrao zlatni nakit i 4.000,00 kuna čime je 41-godišnjoj vlasnici počinjena materijalna šteta od oko 50.000,00 kuna.

    Također, istoga dana u Osijeku, nepoznati je počinitelj provalio u obiteljsku kuću iz koje je ukrao zlatni nakit i 24.500,00 kuna čime je 85-godišnjoj vlasnici počinjena materijalna šteta od oko 42.500,00 kuna.

    Nadležnom državnom odvjetništvu policijski službenici podnose kaznenu prijavu i nastavljaju traganje za nepoznatim počiniteljem.

    Kako smanjiti mogućnost provale u kuće i stanove? Preporuča se:
    -Uvijek zaključavati ulazna vrata, bez obzira na to koliko dugo ćemo biti odsutni. Sjetiti se i otvorenog prozora ili balkonskih vrata.
    -Biti dodatno na oprezu ako stvaramo buku koja onemogućava da čujemo posjetitelje (uključen usisivač, mikser, sušilo za kosu, glasno slušanje glazbe) ili smo u udaljenim dijelovima kuće ili dvorišta (tavan, podrum vrt ) – više vrijedi za kuću.
    -Ne ostavljati uz kuću predmete koji omogućavaju lakše penjanje, poput ljestava, sanduka i slično.
    -U stanove se u pravilu provaljuje kroz ulazna vrata pa je preporučljivo investirati u protuprovalna vrata sa širokokutnom špijunkom, kroz koju se može promotriti ‘posjetitelja’, ili ako se radi o standardnim vratima – dobrom bravom i čvrstim zasunom za djelomično otvaranje vrata.
    -Ako nam je neka osoba sumnjiva zatražiti da pokaže službenu ispravu, a po potrebi možemo i nazvati instituciju / poduzeće koje navodno zastupa. Telefonski broj potražiti sami na informacijama.
    -U hodniku pred stanom postaviti senzor rasvjete, ukoliko nije postavljena od strane upravitelja zgrade.
    -Ako nemamo instaliran alarmni sustav, nije na odmet postaviti samo naljepnicu da je prostor pod alarmom.
    -Na niže pozicioniranim stanovima ‘ulazni putevi’ za lopove/provalnike su prozori, velike staklene površine na vratima i sl., pa se preporuča ugraditi dodatnu zaštitu, u vidu protuprovalnih folija ili čak rešetki (naravno, estetski prihvatljivih).
    -Provalnici u pravilu proučavaju navike žrtve pa su posebno ugrožena kategorija stariji, bolesnici, invalidi, osobe koje žive iste, djeca… Ako nam je netko od ukućana ili prijatelja u toj grupaciji poželjno ih je češće nazvati ili ih posjetiti, a djecu naučiti da se ne otvaraju vrata neznancima.
    -Ne držati novac i dragocjenosti u posudama na kuhinjskim policama, pod jastukom, među rubljem i sl. Lopovi znaju da ondje treba tražiti.
    -Novac i vrijednosti se čuvaju u bankovnim sefovima.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Pedesetpetogodišnjaku je na aplikaciju Internet bankarstva jučer došla obavijest o rati kredita, a kada je otišao u banku rečeno mu je da je kredit u iznosu 8.200 eura podignut 5. ožujka te da je s njegovog računa isplaćen iznos veći od 6.600 eura.

    Prevaren putem interneta za više od 6600 eura

    Nepoznati počinitelj je 5. ožujka stupio u kontakt s 55-godišnjakom, kojeg je lažnim prikazivanjem činjenica oko ulaganja doveo u zabludu Više…

    Provaljivali su u razne objekte, a oštećenim pravnim i fizičkim osobama nastala je ukupna materijalna šteta veća od 4.600 eura

    Evidentirane provale na području četiri policijske postaje

    Nepoznati su počinitelji od 23. do 29. siječnja na području četiri policijske postaje (I. PP Osijek s ispostavom Čepin, PP Više…

    Osumnjičeni trojac je 25. studenoga prodao 30 tableta ecstasya za 300 eura.

    Jedan maloljetnik i dva punoljetnika prodavali ecstasy

    Provedenim kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika Policijske postaje Našice utvrđena je osnovana sumnja da su jedan maloljetnik i dva punoljetnika s Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Pedesetpetogodišnjaku je na aplikaciju Internet bankarstva jučer došla obavijest o rati kredita, a kada je otišao u banku rečeno mu je da je kredit u iznosu 8.200 eura podignut 5. ožujka te da je s njegovog računa isplaćen iznos veći od 6.600 eura.

    Prevaren putem interneta za više od 6600 eura

    Poradi zarade u trgovanju s dionicama nepoznatoj osobi je u više navrata putem Interneta uplatio gotovo 10.000 eura i na taj način je umjesto zarade novac izgubio.

    Sedamdesetjednogodišnjak prevaren za gotovo 10.000 eura

    Od siline udara vozač koji nije bio vezan sigurnosnim pojasom na mjestu događaja smrtno je stradao.

    U prometnoj nesreći u Čepinu smrtno je stradao 44-godišnji vozač osobnog automobila