ŽIVOT

Provedena terenska vježba „Dunav 2021.“

Provjerili su se operativna sposobnost, resursi i kapaciteti dijela operativnih snaga sustava CZ gradske i županijske razine u spašavanju na vodi i iz vode

Objavljeno 28.06.2021
Ivona Amidžić

Temeljem godišnjeg Plana vježbi sustava civilne zaštite Grad Vukovar u suradnji s Ravnateljstvom civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova RH – Područnim uredom civilne zaštite Osijek – Službom civilne zaštite Vukovar, organizirao je i proveo terensku vježbu lokalne razine „Dunav 2021.”, prenosi Radio Osijek.

Vježbom se provjerila operativna sposobnost, resursi i kapaciteti dijela operativnih snaga sustava civilne zaštite gradske te županijske razine u spašavanju na vodi i iz vode.

Tema terenske vježbe bila je spašavanje putnika – turista s putničkog broda zahvaćenog požarom, trijaža, pružanje prve pomoći i njihovo zbrinjavanje te potraga i pronalazak utopljenika.

Ciljevi i zadaće vježbe bili su provjera opremljenosti i osposobljenosti Javne vatrogasne postrojbe Vukovar u gašenju požara na putničkom brodu te spašavanje putnika-turista i članova posade; provjera opremljenosti i osposobljenosti te djelovanje interventnog tima civilne zaštite za spašavanje na vodi i iz vode (Državna intervencijska postrojba civilne zaštite – Bizovac i Klub podvodnih aktivnosti Vukovar) u spašavanju putnika-turista s putničkog broda, potrazi za utopljenicima, pronalasku i vađenju utopljenika iz vode; provjera opremljenosti i osposobljenosti Zavoda za hitnu medicinu i Gradskog društva Crvenog križa Vukovar u trijaži, pružanju prve pomoći i zbrinjavanju većeg broja ljudi te provjera suradnje i koordinacija između koordinatora na lokaciji i voditelja interventnih timova tijekom operativne provedbe vježbe.

Vježba je provedena na području pristaništa za putničke brodove na desnoj obali u centru grada.

U operativnom dijelu vježbe sudjelovale su operativne snage te žurne službei to Javna vatrogasna postrojba Vukovar, Policijska uprava vukovarsko-srijemska (Policijska postaja Vukovar i Operativno-komunikacijski centar policije), Gradsko društvo Crvenog križa Vukovar, Klub podvodnih aktivnosti Vukovar, Državna intervencijska postrojba civilne zaštite – Bizovac, Zavod za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije, Lučka kapetanija Vukovar, Agencija za unutarnju plovidbu, Dobrovoljno vatrogasno društvo Vukovar i Služba civilne zaštite Vukovar (Županijski centar 112 Vukovar).

Vježba je započela u 09:55 sati pozivom kapetana putničkog broda prema lučkoj kapetaniji u kojem je prijavio nekontrolirano širenje požara na brodu, zatim kako je troje putnika nestalo (pretpostavka je da su u panici skočili u rijeku te im se od tada gubi svaki trag) te da je deset putnika teže i lakše ozlijeđeno (dvoje s otvorenim prijelomima potkoljenica, troje s opeklinama I. i II. stupnja te petero s posjekotinama).

Također je zatražio odobrenje za žurno pristajanje uz desnu obalu kod pristaništa za putničke brodove. Kapetan lučke kapetanije zahtjev je odobrio te je o svemu obavijestio Županijski centar 112. Navedeni centar je sukladno standardnom operativnom postupku angažirao potrebne žurne i operativne snaga sustava civilne zaštite.

Operativni dio vježbe uspješno je završen u 10:45 sati. Inicijalna analiza vježbe provedena je u logističkom šatoru Gradskog društva crvenog križa grada Vukovara u vremenu od 11:00 do 11:40 sati.

Koordinator na lokaciji bio je kapetan Lučke kapetanije Vukovar.

Vježbi su prisustvovali koordinator za poslove civilne zaštite Ravnateljstva civilne zaštite Darko Majstorović, gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava, pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Osijek Zvonko Grgec te načelnik Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Mladen Vinković.

U operativnom dijelu vježbe prvi puta je korišteno specijalno vozilo Ravnateljstva civilne zaštite na daljinsko upravljanje za gašenje požara. Također je korišten i mobilni zapovjedni modul Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Osijek.

Po završetku vježbe, koordinator za poslove civilne zaštite, zapovjednik državne intervencijske postrojbe, pročelnik područnog ureda civilne zaštite Osijek, voditelj Službe civilne zaštite Vukovar i voditelj Službe Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Osijek obišli su Vukovarski vodotoranj – simbol hrvatskog zajedništva.

foto: DIP CZ Osijek

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Ususret obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara cijeli je Osijek u srijedu navečer odao počast žrtvi grada heroja

Osijek se poklonio gradu heroju, tisuće svijeća u spomen žrtvama Vukovara

Građani su postavljali svijeće na prozore svojih domova ili ispred kućnih ulaza, dok je središnje službeno odavanje počasti organizirano u Više…

"Iznimno, tako kaže zakon, izvanredna promaknuća daju se za iznimne događaje, samo iznimnim ljudima"

Predsjednik Milanović uručio izvanredna promaknuća vukovarskim braniteljima

Povodom obilježavanja 30. obljetnice 204. brigade HV-a i 30. obljetnice Bitke za Vukovar Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Više…

Vježba se provodi u cilju provjere trenutne sposobnosti zajedničkog djelovanja svih operativnih snaga sustava civilne zaštite u slučaju izvanrednih događaja u pograničnom području Hrvatska-Srbija

FOTO Pokazna vježba operativnih snaga sustava civilne zaštite Osječko-baranjske županije “Dunav 2021”

S početkom u 10:45 sati održala se pokazna vježba operativnih snaga sustava civilne zaštite Osječko-baranjske županije „DUNAV 2021.“ na lokaciji Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Vozni park Zavoda za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije poboljšan je sa sedam novih vozila za sanitetski prijevoz

Još sedam novih vozila za sanitetski prijevoz pacijenata u OBŽ

Ukupna vrijednost digitalnog mamografa je 1,5 milijuna kuna, a Dom zdravlja Osječko-baranjske županija nabavio ga je decentraliziranim sredstvima

Novi mamograf u Đakovu donosi bolju dijagnostiku i smanjenje lista čekanja

Kroz projekt E-mobilnost uspostavljen je sustav dijeljenja javnih bicikala – 50 električnih i 125 mehaničkih

Osječani jedini u Hrvatskoj mogu birati između javnih električnih automobila i bicikala