CRNA KRONIKA

Prva smrt od koronavirusa izvan Kine, zaraženih više od 14600 osoba, 305 umrlih

Koronavirusom zaraženo skoro 15.000 ljudi, ulicama u Kini lete dronovi, više od 300 je umrlih a prvi smrtni slučaj se dogodio i izvan Kine

    Objavljeno 02.02.2020
    Petar Tauković

    Broj smrtnih slučajeva od epidemije koronavirusa u Kini je do kraja subote porastao za 45, na 304, a svi su zabilježeni u kineskoj provinciji Hubei, koja je epicentar epidemije. Prvi put zabilježen je i jedan smrtni slučaj od koronavirusa izvan Kine piše Index.hr.

    Očekuje se da će broj zaraženih i umrlih od koronavirusa u Kini biti još veći kada i druge regije objave svoje posljednje statistike. Ulicama u Kini lete dronovi sa zvučnicima s kojih se ljudima poručuje da nose maske, a zemlje širom svijeta zatvaraju granice za dolaske iz Kine.

    Južna Koreja odlučila je zabraniti ulazak u zemlju svima koji su nedavno bili u kineskoj provinciji iz koje je krenula epidemija koronavirusa. Oman je od danas odlučio prekinuti avionske veze s Kinom, a istu odluku donio je i Vijetnam. Sve više država diljem svijeta zatvaraju svoje granice za ljude koji stižu iz Kine. SAD i Australija najavili su da će zabraniti ulazak svim strancima koji su nedavno bili u Kini, otkud je koronavirus potekao u prosincu. Prije toga slične restrikcije najavile su Rusija, Japan, Pakistan i Italija, javlja BBC.

    Kineska središnja banka odlučila je upumpati 174 milijarde dolara u ekonomiju kako bi se ublažile negativne gospodarske posljedice nastale od epidemije koronavirusa. Prvi smrtni slučaj od epidemije koronavirusa izvan Kine zabilježen je u Filipinima, gdje je preminuo 44-godišnjak iz kineskog grada Wuhan, u kojem se upravo virus u prosincu prošle godine i pojavio.

    Filipinske vlasti priopćile su da je muškarac umro u subotu nakon razvoja teške upale pluća, a riječ je o prvom smrtnom ishodu od koronavirusa zabilježenom u više od 130 slučajeva oboljenja u oko 20 zemalja svijeta, osim Kine.

    Uključujući i ovaj smrtni ishod, u Filipinima su detektirana ukupno dva slučaja zaraze koronavirusom. O prvim slučajevima oboljenja u petak su izvijestile i Velika Britanija, Rusija, Švedska i Španjolska, dok je u SAD-u u subotu registrirano osmo oboljenje, a također je riječ o osobi koja je nedavno boravila u pokrajini Hubei.

    Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u četvrtak je zbog koronavirusa proglasila globalno izvanredno stanje.

    Objavljena analiza gena koronavirusa. Pojavio se misterij, traži hitnu reakciju

    Genetska analiza novog koronavirusa 2019-nCoV pokazala je da je riječ o novom patogenu koji se razlikuje od SARS-a te da ga treba smatrati novim ljudskim koronavirusom, uz šest poznatih od ranije, piše Index.hr

    Studija predstavljena u jednom od najprestižnijih medicinskih časopisa, The Lancetu, otkrila je više neočekivanih nalaza, među ostalim da je 2019-nCoV genetski sličniji nekim drugim virusima koji su zabilježeni kod šišmiša nego virusu SARS-a te da je vrlo nedavno ušao u ljudsku populaciju.

    Treba hitno otkriti važan misterij – posrednika

    Autori, među ostalim, tvrde da šišmiši nisu izravno zarazili ljude, već je posrednik neka druga životinja koja se vjerojatno prodavala na tržnici u Wuhanu. To pak znači, ističu, da bi što hitnije trebalo otkriti o kojoj je životinji riječ kako bi se bolje razumjela daljnja evolucija, prilagodba i širenje virusa. To bi trebalo olakšati i ubrzati razvoj lijekova, tretmana i cjepiva koji bi eventualno mogli spasiti milijune života širom svijeta. Rješenje ovog misterija također je važno za sprječavanje budućih prelazaka koronavirusa sa životinja na ljude.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Broj aktivnih slučajeva je 2744, 15 osoba je na respiratoru, u zadnja 24 sata je 10 osoba umrlo od posljedica zaraze koronavirusom (Sars Cov-2)

    Danas u Hrvatskoj povećanje broja zaraženih, 534 novozaražena SARS cov 2 virusom, umrlo 10 osoba

    U HRVATSKOJ su u posljednja 24 sata zabilježena 534 nova slučaja zaraze koronavirusom, a umrlo je 10 osoba, izvijestio je u srijedu Više…

    U Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 1.259.759 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih su 17.473 preminule

    Stožer: Imamo 354 nove zaraze koronom i 12 umrlih

    U Hrvatskoj su u posljednja 24 sata potvrđena 354 nova slučaja zaraze koronavirusom, a umrlo je 12 osoba, izvijestio je Više…

    U prosincu 2020. bilo je dosad najviše umrlih u Republici Hrvatskoj u jednome mjesecu, odnosno 7608 umrlih...

    Podaci o umrlima po dobnim skupinama: Gotovo svi mlađi od 50 su necijepljeni

    Stigli su novi podaci o smrtnosti u Hrvatskoj koji pokazuju kako na smrtnost utječe epidemija koronavirusa, ali i podaci koji Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Pedesetpetogodišnjaku je na aplikaciju Internet bankarstva jučer došla obavijest o rati kredita, a kada je otišao u banku rečeno mu je da je kredit u iznosu 8.200 eura podignut 5. ožujka te da je s njegovog računa isplaćen iznos veći od 6.600 eura.

    Prevaren putem interneta za više od 6600 eura

    Poradi zarade u trgovanju s dionicama nepoznatoj osobi je u više navrata putem Interneta uplatio gotovo 10.000 eura i na taj način je umjesto zarade novac izgubio.

    Sedamdesetjednogodišnjak prevaren za gotovo 10.000 eura

    Od siline udara vozač koji nije bio vezan sigurnosnim pojasom na mjestu događaja smrtno je stradao.

    U prometnoj nesreći u Čepinu smrtno je stradao 44-godišnji vozač osobnog automobila