AFERE

Prvi tretmani komaraca počinju u svibnju!? – Kristić: Samo 10 posto komaraca ‘proizvodimo’ u gradu

'Mali slatki komarci' polako izlaze iz 'gnijezda' i kreću po - krv! Reagirati će se zadimljavanjem, bude li potrebe, već za roštiljanje, prije 1. svibnja? :)

  Objavljeno 24.04.2019
  Alan Srčnik

  Viralni video zapisi s ruba Osijeka, odnosno Kopačkog rita i okolice, nastali već sredinom travnja, pokazuju kako ‘mali slatki komarci’ polako izlaze iz ‘gnijezda’ i kreću po – krv! Letački radijus običnog komarca je oko 30 kilometara, a 1 kilometar prevali u danu. U Osijeku ih ionako već ima, a ‘mala vojska’ spremna je prijeći Dravu i uprizoriti se u gradu. Uskoro!

  – Nije situacija ni izbliza alarmantna kako to pokazuju video zapisi – počeo je mr.sc. Romano Kristić, pročelnik osječkog Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo.

  – Ali, pokazuju ti svi zapisi trendove. To je naša stvarnost. To nas dočeka svake godine – pomalo ‘razoružavajuće’ je nastavio Kristić, no dodajući da je mjerodavna ‘momčad’ već spremna za brze reakcije.

  – Pitanje je, prije svega, provedbe zakonskih mjera na prostoru općina oko nas, oko Osijeka. Jer, kada komarci izlete, kontrola je teška. Tada imamo zadimljavanje grada, a koje je najmanje učinkovito. Grad Osijek to odradi, ali je borba protiv letača najmanje učinkovita. Možemo dimiti svaki dan, a efekt je dvodnevni – nizao je Kristić, iznoseći zanimljiv razvoj trenutne situacije …

  – Potrebno je strateško djelovanje u općinama Petrijevci, Darda, Bilje, Dalj … To je problem oko kojeg se vrtimo godinama. Oni novca nemaju, a komarce je lakše kontrolirati u vodenom mediju. Stoga me veseli inicijativa Župana da okolne općine strateški s Gradom odreagiraju. Živimo u krasnom prirodnom okolišu, s 30.000 hektara poplavnih područja, a to ‘uzgaja’ milijarde komaraca – kazao je Kristić.

  Sezona komaraca je tek počela. Malo i ranije no inače. Bilo je kiša, toplo je, a sukladno čemu se prvi tretmani mogu očekivati, dodaje Kristić, već početkom svibnja, odnosno po potrebi i ranije, za roštiljanje, prije 1. svibnja, ukoliko monitoring pokaže da se mora.

  – Važno je znati da je 90 do 95% komaraca u Osijeku stiglo iz poplavnih područja, a da samo od 5 do 10% ‘uzgojimo’ u gradu, u bačvama i slično … – zaključio je Kristić.

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Najavljena je i skora zabrana aromatiziranih tekućina, npr. mentol, mango ili jagoda, jer privlače generacije mladih koje postaju ovisne

  Sjedinjene Države će zabraniti aromatizirane e-cigarete

  Video tzv. "zombi" piletine koji je pogledalo više od 15 milijuna ljudi... Što Vi mislite?

  Vjerujete li bizarnom videu gdje je sirova piletina “pokušala pobjeći” sa stola?

  "Na noge, ne na glavu, na noge! I ispravi se kad skačeš!"

  VIDEO: Objavljena šokantna snimka skoka sa Šibenskog mosta