GOSPODARSTVO

Ptičja gripa na farmi purana u općini Oriovac

Nakon uzorkovanja životinja potvrđena influenca ptica. Riječ je o farmi s više od 19 tisuća purana koji će se preventivno usmrtiti.

  Objavljeno 16.11.2023
  Matija Ivanković

  Povećani broj uginuća purana na farmi u općini Oriovac krajem prošloga tjedna upalio je znak za uzbunu veterinara i Ministarstva poljoprivrede, koje je sinoć priopćilo da je nakon uzorkovanja životinja potvrđena influenca ptica.Riječ je o farmi s više od 19 tisuća purana. Kako je priopćeno, određivanje H i N podtipa virusa kao i nisko i/ili visokopatogenosti je u tijeku, javlja HRT Radio Osijek.

  Državni inspektorat je na objektu u kojem se pojavila ptičja gripa naredio provedbu mjera koje bi trebale spriječiti daljnje širenje i kontrolu bolesti – farma će biti pod nadzorom, zabranjuje se premještanje životinja s i na gospodarstvo, a u danima koji slijede purani će se preventivno usmrtiti. Kako je objašnjeno, epidemiološki pokazatelji upućuju da se radi o visokopatogenoj influenci ptica.

  Ptičja gripa je vrlo zarazna virusna bolest peradi i drugih ptica koju uzrokuje tip A virusa influence. „Može se manifestirati na različite načine, ovisno uglavnom o sposobnosti virusa da uzrokuju bolesti (patogenost) i na pogođene vrste. Od domaće peradi najčešće obolijevaju kokoši i purani, a  kod pataka i gusaka razviju se blagi simptomi bolesti. Divlje ptice koje žive uz vodu, poglavito divlje patke, prirodno su otporne na bolest i ne pokazuju kliničke znakove oboljenja te stoga predstavljaju rezervoar virusa i glavnu opasnost za širenje bolesti na domaću perad”, pojašnjavaju iz Ministarstva.

  Iznenadna uginuća peradi bez kliničkih znakova bolesti, potištenost, nakostriješenost perja, značajan pad nesivosti i valivosti, loša  kvaliteta ljuske jajeta, kašalj, šmrcanje, sinusitis, disanje na otvoreni kljun, sitna točkasta krvarenja po sluznicama te potkožna krvarenja uočljiva u perjem  nepokrivenim područjima nogu, živčane smetnje (grčevi, kretnje u krug, paraliza, otežano kretanje) – znakovi su karakteristični za bolest.

  Uzgajivači i sve druge relevantne fizičke ili pravne osobe dužni su odmah i bez odgađanja prijaviti veterinaru pojavi li se sumnja na ptičju gripu ili ako dođe do neuobičajenih uginuća životinja i pojave simptoma te bolesti.

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Danas broje više od 30 zaposlenih, od čega 8 stomatologa te brojnih tehničara, asistenata, higijeničara i administrativnog osoblja. Regionalni su lider, kako po broju djelatnika i pacijenata, tako i po dijagnostičkoj aparaturi.

  [FOTO] Čes Dental&Estetic otvorio vrata novih ordinacija u osječkom Eurodomu

  Planirani početak predmetnih radova je 05.12.2023. (utorak), a završetak istih 09.12.2023. (subota).

  Zatvara se dio Pejačevićeve ulice – privremena regulacija prometa

  Nagradu Suncokret ruralnog turizma Hrvatske osvojila su 82 dobitnika iz Republike Hrvatske, tri iz Bosne i Hercegovine, te jedan iz Republike Srbije.

  Dodijeljene nagrade Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award 2023.