GOSPODARSTVO

Ptičja gripa na farmi purana u općini Oriovac

Nakon uzorkovanja životinja potvrđena influenca ptica. Riječ je o farmi s više od 19 tisuća purana koji će se preventivno usmrtiti.

    Objavljeno 16.11.2023
    Matija Ivanković

    Povećani broj uginuća purana na farmi u općini Oriovac krajem prošloga tjedna upalio je znak za uzbunu veterinara i Ministarstva poljoprivrede, koje je sinoć priopćilo da je nakon uzorkovanja životinja potvrđena influenca ptica.Riječ je o farmi s više od 19 tisuća purana. Kako je priopćeno, određivanje H i N podtipa virusa kao i nisko i/ili visokopatogenosti je u tijeku, javlja HRT Radio Osijek.

    Državni inspektorat je na objektu u kojem se pojavila ptičja gripa naredio provedbu mjera koje bi trebale spriječiti daljnje širenje i kontrolu bolesti – farma će biti pod nadzorom, zabranjuje se premještanje životinja s i na gospodarstvo, a u danima koji slijede purani će se preventivno usmrtiti. Kako je objašnjeno, epidemiološki pokazatelji upućuju da se radi o visokopatogenoj influenci ptica.

    Ptičja gripa je vrlo zarazna virusna bolest peradi i drugih ptica koju uzrokuje tip A virusa influence. „Može se manifestirati na različite načine, ovisno uglavnom o sposobnosti virusa da uzrokuju bolesti (patogenost) i na pogođene vrste. Od domaće peradi najčešće obolijevaju kokoši i purani, a  kod pataka i gusaka razviju se blagi simptomi bolesti. Divlje ptice koje žive uz vodu, poglavito divlje patke, prirodno su otporne na bolest i ne pokazuju kliničke znakove oboljenja te stoga predstavljaju rezervoar virusa i glavnu opasnost za širenje bolesti na domaću perad”, pojašnjavaju iz Ministarstva.

    Iznenadna uginuća peradi bez kliničkih znakova bolesti, potištenost, nakostriješenost perja, značajan pad nesivosti i valivosti, loša  kvaliteta ljuske jajeta, kašalj, šmrcanje, sinusitis, disanje na otvoreni kljun, sitna točkasta krvarenja po sluznicama te potkožna krvarenja uočljiva u perjem  nepokrivenim područjima nogu, živčane smetnje (grčevi, kretnje u krug, paraliza, otežano kretanje) – znakovi su karakteristični za bolest.

    Uzgajivači i sve druge relevantne fizičke ili pravne osobe dužni su odmah i bez odgađanja prijaviti veterinaru pojavi li se sumnja na ptičju gripu ili ako dođe do neuobičajenih uginuća životinja i pojave simptoma te bolesti.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Potpuno se zatvara za promet Kapelska ulicu, u dijelu od od Mlinske do Kolodvorske, a radovi i nova privremena regulacija prometa će trajati do 31. srpnja 2024.

    Obavijest o promjeni u privremenoj regulaciji prometa u Kapelskoj ulici koja se zatvara za promet

    Riječ je o inženjerskom uredu u kojemu Infobipovi zaposlenici primarno razvijaju najnovija SaaS cloud komunikacijska rješenja za globalno tržište.

    [FOTO] Infobip predstavio novootvoreni ured u Osijeku

    Nova je to manifestacija namijenjena upravo maturantima kako bi im se pomoglo i usmjerilo u odabiru daljeg obrazovanja ili na tržištu rada

    [FOTO] Održan “Sajam mogućnosti – putokaz budućnosti” koji pomaže maturantima u odabiru studija i(li) posla