ŽIVOT

Ptičja gripa u Belom Manastiru – određena zona zaštite u krugu od 10 km

Ministarstvo poljoprivrede odredilo je zonu ograničenja koja se sastoji od zone zaštite (zaraženo područje) i zone nadziranja (ugroženo područje) u krugu od najmanje 3 i 10 kilometara od zaraženog dvorišta

Objavljeno 07.06.2022
Petar Tauković

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je da je u Belom Manastiru potvrđena influenca ptica podtipa H5N1 u jednom dvorištu s 20 kokoši, pri čemu su naređene preventivne mjere radi suzbijanja širenja bolesti te obaviješteni Europska komisija i nadležno mađarsko veterinarsko tijelo, javlja HRT Radio Osijek.

Zbog uginuća 17 kokoši prijavljena je sumnja na influencu ptica, a odmah po zaprimanju sumnje veterinarska inspekcija Državnog inspektorata je to gospodarstvo stavila pod nadzor, a ovlaštena veterinarska organizacija je provela službeno uzorkovanje te su četiri lešine dostavljene na laboratorijsko pretraživanje, kaže se u priopćenju iz Ministarstva.

Nacionalni referentni laboratorij za influencu ptica potvrdio je influencu ptica podtipa H5N1, a u tijeku je određivanje patogenosti uzročnog virusa (visoko ili nisko patogena influenca ptica).

“S obzirom na preliminarne rezultate laboratorijskog pretraživanja i prethodnu epidemiološku situaciju po pitanju te bolesti, usmenim rješenjem naređene su preventivne mjere radi suzbijanja i sprječavanja daljnjeg širenja bolesti sukladno uredbi EK. Na tom pod nadzorom nadležne veterinarske inspekcije Državnog inspektorata provedeno je usmrćivanje preostale tri kokoši, neškodljivo zbrinjavanje lešina i jaja, provedba završnog čišćenja i dezinfekcija gospodarstva”, stoji u priopćenju.

Ministarstvo poljoprivrede odredilo je zonu ograničenja koja se sastoji od zone zaštite (zaraženo područje) i zone nadziranja (ugroženo područje) u krugu od najmanje 3 i 10 kilometara od zaraženog dvorišta.

Područje koje se nalazi u zoni zaštite do 22. lipnja je područje Belog Manastira. Područja koja se nalaze u zoni nadziranja u trajanju do 2. srpnja su područja općina Čeminac, Draž, Jagodnjak, Kneževi Vinogradi, Petlovac, Popovac, Branjin Vrh i Viljevo. U tim zonama provodit će se daljnje mjere i aktivnosti s ciljem sprječavanja daljnjeg širenja i pravovremenog otkrivanja influence ptica na području Osječko-baranjske županije.

O izbijanju influence ptica obavješteni su Europska komisija i mađarsko nadležno veterinarsko tijelo, s obzirom da dio zone obuhvaća i područje mađarskog teritorija, zaključuje se u priopćenju.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

"Podsjećamo da su zbog pojave visoko patogene influence ptica u Republici Hrvatskoj od 5. prosinca 2021. godine na snazi stroge preventivne mjere"

Influenca ptica potvrđena kod labudova u Vukovarsko-srijemskoj te 3 sive čaplje u Kopačkom ritu

Ovih su dana potvrđeni novi slučajevi visoko patogene influence (VPIP) ptica podtipa H5N1 u četiri crvenokljuna labuda s područja Zagrebačke Više…

Broj mjesta je ograničen, uz obvezno pridržavanje svih epidemioloških mjera...

Natjecanje u kuhanju pilećeg paprikaša

Iz Turističke zajednice Baranje pozivaju sve na mađarsku gastro-kulturalnu manifestaciju, čiji je glavni događaj kuhanje pilećeg paprikaša! Organizira ju MKU Više…

Također, na području Parka prirode Kopački rit zamijećeno je povećano uginuće divljih ptica...

Potvrđena ptičja gripa kod uginulih labudova

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je da je od početka ožujka na području Vukovarsko-srijemske županije zamijećeno uginuće labudova, a kod tri je Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Gradonačelnik Ivan Radić danas je poželio dobrodošlicu muškoj i ženskoj odbojkaškoj reprezentaciji, okupljenje je pozdravila i Valentina Bifflin...

Radić: “Oni uopće nisu gosti, jesu i osjećaju se kao domaćini!”

Oboljelima od koronavirusa s blagim simptomima na jesen slijedi ukidanje izolacije?

HZJZ od jeseni planira ukinuti izolaciju?

Od 21. do 31. kolovoza održat će se 19. ljetna škola mladih u organizaciji Crvenog križa na kojoj će mladi dobiti potrebne vještine.

Crveni križ organizira ljetnu školu mladih