ŽIVOT

Ptičja gripa u Belom Manastiru – određena zona zaštite u krugu od 10 km

Ministarstvo poljoprivrede odredilo je zonu ograničenja koja se sastoji od zone zaštite (zaraženo područje) i zone nadziranja (ugroženo područje) u krugu od najmanje 3 i 10 kilometara od zaraženog dvorišta

Objavljeno 07.06.2022
Petar Tauković

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je da je u Belom Manastiru potvrđena influenca ptica podtipa H5N1 u jednom dvorištu s 20 kokoši, pri čemu su naređene preventivne mjere radi suzbijanja širenja bolesti te obaviješteni Europska komisija i nadležno mađarsko veterinarsko tijelo, javlja HRT Radio Osijek.

Zbog uginuća 17 kokoši prijavljena je sumnja na influencu ptica, a odmah po zaprimanju sumnje veterinarska inspekcija Državnog inspektorata je to gospodarstvo stavila pod nadzor, a ovlaštena veterinarska organizacija je provela službeno uzorkovanje te su četiri lešine dostavljene na laboratorijsko pretraživanje, kaže se u priopćenju iz Ministarstva.

Nacionalni referentni laboratorij za influencu ptica potvrdio je influencu ptica podtipa H5N1, a u tijeku je određivanje patogenosti uzročnog virusa (visoko ili nisko patogena influenca ptica).

“S obzirom na preliminarne rezultate laboratorijskog pretraživanja i prethodnu epidemiološku situaciju po pitanju te bolesti, usmenim rješenjem naređene su preventivne mjere radi suzbijanja i sprječavanja daljnjeg širenja bolesti sukladno uredbi EK. Na tom pod nadzorom nadležne veterinarske inspekcije Državnog inspektorata provedeno je usmrćivanje preostale tri kokoši, neškodljivo zbrinjavanje lešina i jaja, provedba završnog čišćenja i dezinfekcija gospodarstva”, stoji u priopćenju.

Ministarstvo poljoprivrede odredilo je zonu ograničenja koja se sastoji od zone zaštite (zaraženo područje) i zone nadziranja (ugroženo područje) u krugu od najmanje 3 i 10 kilometara od zaraženog dvorišta.

Područje koje se nalazi u zoni zaštite do 22. lipnja je područje Belog Manastira. Područja koja se nalaze u zoni nadziranja u trajanju do 2. srpnja su područja općina Čeminac, Draž, Jagodnjak, Kneževi Vinogradi, Petlovac, Popovac, Branjin Vrh i Viljevo. U tim zonama provodit će se daljnje mjere i aktivnosti s ciljem sprječavanja daljnjeg širenja i pravovremenog otkrivanja influence ptica na području Osječko-baranjske županije.

O izbijanju influence ptica obavješteni su Europska komisija i mađarsko nadležno veterinarsko tijelo, s obzirom da dio zone obuhvaća i područje mađarskog teritorija, zaključuje se u priopćenju.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Osječani su se jutros budili uz lagano ljuljanje i tutnjavu u daljini, jeste li ga i vi osjetili?

Potres magnitude 3.4 prema Richteru u blizini Osijeka

Potres jačine oko 3.4 prema Richteru u 06:12 sati s epicentrom u blizini Belog Manastira i na dubini oko 8-10 Više…

"Podsjećamo da su zbog pojave visoko patogene influence ptica u Republici Hrvatskoj od 5. prosinca 2021. godine na snazi stroge preventivne mjere"

Influenca ptica potvrđena kod labudova u Vukovarsko-srijemskoj te 3 sive čaplje u Kopačkom ritu

Ovih su dana potvrđeni novi slučajevi visoko patogene influence (VPIP) ptica podtipa H5N1 u četiri crvenokljuna labuda s područja Zagrebačke Više…

Broj mjesta je ograničen, uz obvezno pridržavanje svih epidemioloških mjera...

Natjecanje u kuhanju pilećeg paprikaša

Iz Turističke zajednice Baranje pozivaju sve na mađarsku gastro-kulturalnu manifestaciju, čiji je glavni događaj kuhanje pilećeg paprikaša! Organizira ju MKU Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Projektom su razvijena četiri edukativna programa s temama prilagodbe klimatskim promjenama kroz mjere očuvanja zdravih ekosustava u istočnoj Hrvatskoj

Generacija prilagodbe: Mladi istočne Hrvatske na čelu klimatske adaptacije

Ovaj događaj namijenjen je širokom spektru sudionika - od odgojitelja, učitelja, pedagoga i psihologa do sportskih djelatnika i roditelja, kao i svima onima koji se bave odgojem i edukacijom djece

[NAJAVA] Svjetski priznati stručnjak dr. Ranko Rajović ponovno u Osijeku (dijelimo kotizaciju)

Record store day će se održati ispred jedine osječke prodavaonice gramofonskih ploča VinylMania Osijek

Record store day u Osijeku