KULTURA

PunKT – prvi Intermedijalni festival književnosti u Osijeku (RASPORED)

Više od 30 raznolikih događanja u osam dana Festivala održat će se na šest lokacija...

    Objavljeno 07.10.2021
    Ivona Amidžić

    Od 7. do 14. listopada 2021. godine na više poznatih osječkih lokacija održat će se PUnKt, intermedijalni festival književnosti, koji je koncepcijski i organizacijski zamišljen kao sasvim nova pojava na kulturnoj mapi Hrvatske i šire.

    Bogat program prvoga izdanja PUnKt-a, čiji naziv ustvari predstavlja skraćenicu obuhvaćenih pojmova (P – Panonija, U – Umjetnost, n – novi mediji, K – Književnost, t – teorija), koncepcijski je podijeljen u četiri cjeline.

    To su:

    1. Teorijski punkt (tribine i okrugli stolovi),
    2. Interpretacije (umjetničke obrade književnih djela),
    3. Artestiranje (razgovori s umjetnicima o umjetnosti) te
    4. Recepcije (razgovori s interpretiranim književnicima).

    Više od 30 raznolikih događanja u osam dana Festivala održat će se na šest lokacija – na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, u Kulturnom centru Osijek, Galeriji Knifer, Atelier baru, Muzeju likovnih umjetnosti i Hrvatskom narodnom kazalištu Osijek.

    Organizacijski, Festival su, pod vodstvom mentora/profesora, u cijelosti kreirali kreativni odabrani studenti koji su književne predloške i autore obrađivali u okviru studijskoga usavršavanja. Isto tako, i sam projektni dio festivala (organizacija i logistika) realiziran je uz znatno sudjelovanje studenata pa je njihova uloga u ovom projektu od iznimne važnosti.

    Koncepcijski, PUnKt objedinjuje nekoliko vrsta umjetnosti koje u svojim obradama i interpretacijama polaze od zajedničke točke – književnosti. Program Festivala uključuje raznovrsna događanja čiji je sadržaj definiran prema poznatim književnim uspješnicama. Stoga će posjetitelji, primjerice, moći uživati u likovnoj izložbi naslovnica, dramskim izvedbama, ilustracijama i zvukovnim eksperimentima te kreativnim videoradovima nastalima prema odabranim književnim prizorima. Program obuhvaća i umjetničke razgovore, tribine, okrugle stolove s teoretičarima i slično. Festival je upotpunjen sajamskim dijelom koji će za vrijeme programa predstaviti i ponuditi široku paletu knjiga suvremene književnosti i publicistike po pristupačnim cijenama.

    Glavna je ideja Festivala interpretacija književnih djela iz perspektiva studenata i mentora te da se autori tih djela, koji dolaze iz četiriju država uz Hrvatsku, predstave i protumače svoje tekstove. Cilj je PUnKt-a sintetizirati različite oblike umjetnosti te njegovati otvorenost prema novim umjetničkim izričajima. Ovakvim značajnim kulturnim događanjima oplemenit će se osječka kulturna scena te cijeloj Hrvatskoj ponuditi novi koncept umjetničke prezentacije koja će pak poslužiti kao mjesto međusobne suradnje i kulturne komunikacije.

    punkt_raspored

    foto: unios.hr

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Više od 500 različitih programa za bezbroj nezaboravnih doživljaja najbolja su pozivnica za doći na Špancirfest, koji počinje 18. kolovoza i traje sve do 27. kolovoza.

    [FOTO] Najbolja zabava za kraj ljeta, Gdje? Na Špancirfestu!

    Jeste li spremni za najbolju zabavu za kraj ljeta? Svi putevi, već tradicionalno, u drugom dijelu kolovoza vode u Varaždin, Više…

    Ovogodišnje izdanje Ferragosto JAM festivala posjetiteljima će pružiti veselu, toplu i prijateljsku atmosferu i oživljavanje brojnih dragih uspomena na dva velika stagea

    Ferragosto JAM- objavljena satnica festivala o ostale bitne informacije

    Nepunih tjedan dana nas dijeli do početka Ferragosto JAM festivala koji će se održati u punom kapacitetu po posljednji put. Više…

    Mali zeleni javljaju kako su unatoč kišnome vremenu, odlučili promijeniti svoju lokaciju slijetanja, a ona će biti ŠD Zrinjevac...

    UFO – Mali zeleni mijenjaju lokaciju posjeta!

    Unatoč kišnome razdoblju, ekipa iz Hayp Eventsa odlučila je promijeniti lokaciju Urban fest Osijeka iz dvorišta Stare pekare u Športsku Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Posjetitelji koncerta su dugotrajnim pljeskom nagradili sve izvođače, a zbor je zajedno sa svim nazočnima otpjevao skladbu Gospodin slavno uskrsnu

    Uskrsni koncert Pjevačkoga društva sv. Josipa Osijek

    U novom filmskom tjednu uz Back to Black premijerno na program stižu još 2 nova filmska naslova. Nabavite na vrijeme i karte za predstave i stand up komedije!

    Kino Urania – Back to Black

    Ovaj tjedan u kinu Urania plačemo… od smijeha! A u novom filmskom tjednu premijerno na program kina Urania stiže i 6 novih filmskih naslova.

    Kinematografi Osijek – Četiri predstave i šest novih filmova