CRNA KRONIKA

Računalna prijevara – prevario ga prodavač električnog skutera!

Računalne prijevare su postale učestale a žrtve su najčešće informatički nepismene ili neiskusne osobe. Pročitajte savjete kako se zaštititi

  Objavljeno 15.06.2022
  Petar Tauković

  Početkom travnja ove godine, putem aplikacije Facebook Messenger 58-godišnjak je stupio u kontakt s nepoznatom osobom koja je oglasila prodaju električnog skutera. Prilikom dogovaranja kupovine 58-godišnjak je prevarantu proslijedio svoje podatke i sve podatke svoje bankovne kartice. Nakon dostavljenih podataka prevarant mu je s računa skinuo 750,00 kuna. Policija traga za prevarantom.

  Podsjećamo da su ovakve računalne prijevare putem interneta postale učestale. Često se događa da se prevaranti javljaju kupcima, a i prodavačima putem mobilnih aplikacija tražeći ih podatke njihovih bankovnih kartica.

  Upozoravamo građane da nikad ne dijele ili upisuju CVC/CVV broj niti autoriziraju transakciju jer za uplatu na vaš račun dovoljno je proslijediti IBAN broj.

  Također, ako vam kupac šalje bilo kakvu poveznicu uvijek ju dobro provjerite iako se na prvi pogled često čini kao prava u većini slučajeva bude prijevara.

  Ne morate nigdje klikom potvrditi svoj broj računa i podatke s kartice kako bi vama bila izvršena uplata. Osobne podatke i podatke bankovne kartice (ime i prezime, trajanje kartice, CVC/CVV) upisujete samo ako vi kupujete i to samo na provjerenim stranicama banke ili pružatelja usluge plaćanja.

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Radi se o 19-godišnjaku koji je iskorištavao nepažnju vlasnika, a koji su vozila ostavljali otključana

  Iz osobnih vozila blizu Vodovoda krao i “peglao” bankovne kartice

  Provedenim kriminalističkim istraživanjem osnovano se sumnja da je 19-godišnji hrvatski državljanin počinio kaznena djela krađa i računalna prijevara. U subotu, Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Čini nam se da su ove visoke temperature zaslužne za veću nervozu među vozačima pa i prometne prekršaje ali vožnju pod utjecajem akohola ništa ne opravdava!

  Za vikend čak 200 prometnih prekršaja + 16 alkoholiziranih vozača!

  Ne ostavljajte bicikl bez nadzora na vidljivim i lako dostupnim mjestima, posebno noću i ne zaboravite razgovarati sa svojom djecom o ovom problemu i uputite ih na odgovorno ponašanje prema njihovu biciklu

  U popodnevnim satima ukrao bicikl ispred ugostiteljskog objekta

  Provale, krađe, niti ovaj dan nas ne zaobilaze. Na žalost to se nikakvom prevencijom ne može spriječiti jer očigledno raste količina ovakvih kaznenih djela

  Ukrao 1000 litara goriva iz radnih strojeva, provalio u trgovinu i ukrao cigarete