KULTURA

Radić: Oni su jamstvo očuvanja hrvatskog identiteta!

Kao završnicu programa "Osijeku s potpisom - Hrvati iz Vojvodine" u HNK Osijek održan je glazbeno - plesni koncert gostiju iz Vojvodine...

Objavljeno 18.09.2022
Iven Jurić

U petak se po prvi puta održao Dana Hrvata iz Vojvodine kroz čitav dan održala su se razna predavanja, izložbe, a sve je završilo glazbeno – plesnim koncertom u osječkome HNK-u.

Na koncertu je sudjelovalo više od stotinu sudionika, a bila je to prezentacija tradicijske kulture (plesova, nošnje, glazbe, narodne književnosti…) bunjevačkih, šokačkih i srijemskih Hrvata s one strane Dunava.

Nastupili su: HKC Bunjevačko kolo iz Subotice, HKPD Jelačić iz Petrovaradina, KUDH Bodrog iz Monoštora, HKPD Matija Gubec iz Tavankuta, HGU Festival bunjevački pisama iz Subotice, te Marija Kovač i Bernadica Ivanković.

Gradonačelnik Radić na početku programa zahvalio se hrvatskoj zajednici u Srbiji što šiti i njeguje hrvatski jezik, kulturu i običaje, podsjetivši kako u Srbiji djeluje više od 40 aktivnih hrvatskih udruga s oko 300 manifestacija godišnje.

Oni su jamstvo očuvanja hrvatskoga identiteta u Srbiji. Pred Hrvatima u Srbiji je popis stanovništva u listopadu ove godine. Na prostorima na kojima su stoljećima prisutni, Hrvati s ponosom trebaju posvjedočiti svoju pripadnost hrvatskom narodu i tako sačuvati bogatstvo koje im je povjereno. A svu raskoš i bogatstvo hrvatske riječi, glazbe, nošnje i običaja imamo priliku vidjeti večeras u osječkom HNK-u.

Uz njega su govorili i zamjenik osječko-baranjskog župana Josip Miletić, narodni zastupnik i predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov i na kraju programa predsjednica HNV-a Jasna Vojnić.

Održana tribina ,,Društveno-politički položaj Hrvata u Srbiji – stanje i perspektive”

U sklopu 1. Dana Hrvata iz Vojvodine, u Kulturnom centru u Osijeku održana je i tribina ,,Društveno-politički položaj Hrvata u Srbiji – stanje i perspektive”, gdje su se mogli čuti brojni izazovi s kojima se suočavaju Hrvati u Srbiji, kao što su isključenost iz procesa donošenja odluka, podzastupljenost u javnom sektoru i negativan društveni ambijent.

Od nekadašnjih 200.000 Hrvata u Srbiji, prema posljednjem popisu, ostalo je manje od 60.000. Demografski trendovi i društveno ozračje su nepovoljni po ovu zajednicu te HNV i druge hrvatske institucije kroz kampanju ”Znam tko sam” nastoje djelovati kako bi na predstojećem popisu stanovništva u Srbiji potaknuli i ohrabrili one koje prikrivaju svoju pripadnost hrvatskom narodu.

Tribinu je moderirala glavna urednica Hrvatske riječi Zlata Vasiljević, a sudjelovali su i zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin te župan OBŽ Ivan Anušić.

Otvorena izložba ,,150 godina Bunjevačkih i šokačkih novina i Vile”

Vulin i Anušić nazočili su i otvorenju izložbe ,,150 godina Bunjevačkih i šokačkih novina i Vile” autorice Katarine Čeliković, koja se održala u predvorju Kulturnog centra u Osijeku. Govoreći o povijesnim vezama Hrvata iz Osijeka i Subotice, Čeliković je rekla:

Biskup Strossmayer bio je prijatelj našem biskupu Ivanu Antunoviću, obojica su rođena iste 1815. godine. Bez podrške biskupa Strossmayera ne bi bilo ni Bunjevačkih i šokačkih novina i mnogih drugih plodova. Negdje je preporod išao brže, u Bačkoj je bio zakašnjeli. Ono što smo naslijedili od predčasnika danas svjedočimo s ponosom i želimo to prenijeti na one koji dolaze. Otuda i projekt ‘Godine novog preporoda’ kojega provode hrvatske institucije u Srbiji, a u okviru kojeg je realizirana ova izložba.

Održano predstavljanje temata o suvremenom dijalektalnom pjesništvu na novoštokavskoj ikavici među Hrvatima u Bačkoj

U okviru programa Osijeku s potpisom, Hrvati iz Vojvodine, na Filozofskom fakultetu u Osijeku održano je i predstavljanje temata o suvremenom dijalektalnom pjesništvu na novoštokavskoj ikavici među Hrvatima u Bačkoj, kojemu je nazočio predsjednik osječkoga Gradskog vijeća Vladimir Ham.

O dijalektalnom pjesništvu Hrvata u Bačkoj govorili su izbornica pjesama za temat Katarina Čeliković i autor uvodne studije Tomislav Žigmanov, ocijenivši kako je u pitanju umjetnički najrelevantnije dijalektalno pjesništvo među svim štokavskim hrvatskim dijalektima.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Tonino Baliardo jedan je od osnivača i vođa Gipsy Kingsa, ali prije svega virtuoz na gitari i svjetski priznat skladatelj. Skladao je i producirao najveće hitove grupe kao što su Bamboleo i Djobi Djoba, a bavi se i skladanjem filmske glazbe.  

Gypsy Kings ft. Tonino Baliardo ove godine u Lisinskom

Nakon što je prošlo ljeto proslavljeni gitarist Tonino Baliardo sa svojim bendom nastupio u Opatiji, Vrsaru i Splitu, odlučio je da Više…

Bilo da ste u vezi ili je samo simpatija u pitanju, usudite se pokazati svoju romantičnu stranu i započnite predivnu ljubavnu priču savršenim poklonom na Valentinovo

Portanova dariva: “Osvoji ulaznice za valentinovski koncert Petra Graše”

Sezonska sniženja su na samom vrhuncu! U većini trgovina započeo je drugi i treći krug sniženja, izlozi su puni oznaka Više…

Svaki put do sada smo imali sjajnu atmosferu, publika već zna da ćemo zajednički oživjeti neke zaboravljene emocije, kao i da ćemo napraviti nove” rekao je Željko Joksimović

Joksimović otkrio što ga veže za Osijek: Oživjet ćemo stare emocije!

“Jako se radujem ponovnom dolasku u Osijek. Činjenica da se nismo vidjeli četiri godine dodatno me motivira prilikom priprema za Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Imamo nova sjajna imena programu ovogodišnjeg izdanja festivala koji će se pod pokroviteljstvom Grada Osijeka održati od 15. do 17. kolovoza na popularnoj lokaciji-Katakombe u Osijeku

[NAJAVA] Pannonian Rock Festival

Noć knjige je manifestacija pokrenuta 2012. godine s ciljem da se kroz jedinstvenu manifestaciju potakne kultura čitanja i uvažavanja knjige kao civilizacijskog i kulturnog dosega, te da poticaj razgovoru o statusu i važnosti knjige u suvremenom društvu

[NAJAVA] Noć knjige u Muzeju Slavonije

Posjetitelji koncerta su dugotrajnim pljeskom nagradili sve izvođače, a zbor je zajedno sa svim nazočnima otpjevao skladbu Gospodin slavno uskrsnu

Uskrsni koncert Pjevačkoga društva sv. Josipa Osijek