ŽIVOT

Radić: Uz prihvatni centar i prijevoz izbjeglica, ponudili smo prihvat životinja iz kijevskog ZOO-a

”Ako netko razumije patnju ukrajinskog naroda to je hrvatski narod jer smo i sami osjetili strahote rata, osobito u Osijeku i na području Osječko-baranjske županije”

Objavljeno 01.03.2022
Ivona Amidžić

”Ako netko razumije patnju ukrajinskog naroda to je hrvatski narod jer smo i sami osjetili strahote rata, osobito u Osijeku i na području Osječko-baranjske županije”, rekao je osječki gradonačelnik Ivan Radić na sastanku s članovima Ukrajinsko kulturno-prosvjetnog društva ,,Lesja Ukrajinka” iz Osijeka.

”Kao Grad poduzimamo sve što možemo kako bismo olakšali ovu tešku situaciju za ukrajinske državljane. Prihvatni centar za pet slavonskih županija je upravo u Osijeku, u Dvorani Jug II koju je Grad stavio na raspolaganje”, dodao je gradonačelnik Radić.

Radić je izvijestio kako su se dosad prijavile tri obitelji te da je upravo pristigla i četvrta obitelj s troje male djece, a s kojima se i susreo u osječkom prihvatnom centru te im ponudio pomoć. Peteročlana obitelj je iz grada Poltave. Nakon tri dana puta svoje su privremeno utočište našli u Osijeku.

”Nadamo se da do većeg vala neće doći, ali ukoliko se dogodi Grad Osijek je spreman. Ovdje imamo 100 kreveta, naša prijevoznička tvrtka GPP je također na raspolaganju. U svakom trenutku smo u mogućnosti otići na granicu i prevesti ukrajinske državljane ovdje u Osijek”, kazao je gradonačelnik.

Gradonačelnik je zahvalio svim Osječankama i Osječanima koji se svakodnevno javljaju i nude svoj privatni smještaj za primanje izbjeglica, što je učinila i većina hostela i hotela u Osijeku. Dodao je kako je Grad Osijek u najvećoj mogućoj mjeri na raspolaganju ukrajinskim izbjeglicama te da je kijevskom zoološkom vrtom ponudio i prihvat njihovih životinja u osječkom ZOO vrtu.

”Činimo sve što možemo, organizirali smo prihvatni centar, organizirali smo i naše gradske tvrtke koje mogu dati svoj doprinos u olakšavanju sadašnje situacije, gdje je zajednička želja da ovaj rat što prije završi i da se Ukrajinci koji su na prostoru Republike Hrvatske i drugih država što prije vrate svojim kućama. Također smo odmah osigurali, osim odlaska po izbjeglice do granice, i besplatan gradski prijevoz svim ukrajinskim državljanima koji u ovom razdoblju budu živjeli na području grada Osijeka”, rekao je gradonačelnik Radić.

Oksana Martinjuk, predsjednica UKPD ,,Lesja Ukrajinka” zahvalila je Gradu Osijeku na pomoći:

”Mi kao ukrajinska zajednica Hrvatske i kao podjedinici zahvaljujemo Gradu Osijeku na velikoj pomoći, posebno na prijevozu što nam je jako bitno. Za sada još nema puno izbjeglica, jer nažalost u Ukrajini je takva situacija da mnogi ljudi nemaju mogućnost pobjeći. Danas u Ukrajini u podrumima ima jako puno male djece i žena sa bebama. No pomoći je puno više nego izbjeglica i to nam je iznimno drago. Zahvaljujem svima” – kazala je Martinjuk.

Emil Sopka, osječki Ukrajinac koji u Osijeku živi 47 godina i koji je ’91. branio Osijek rekao je:

”Srce Slavonije zna što je rat i što je patnja. Naš Osijek i Vukovar su gorili. Zahvaljujem gradskoj upravi i svim dobrim ljudima koji su iznimno brzo djelovali. Primaju naše izbjeglice koje još nisu došle u tolikom broju koliko će ih doći ukoliko situacija eskalira. I osobno sam prošao rat, bio sam u Osijeku i zahvaljujem Gradu Osijeku i našem bratskom hrvatskom narodu na pomoći” – rekao je Sopka.

foto: Grad Osijek

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Kampanja „Pedala solidarnosti“ imala je za cilj pružiti podršku djeci iz ukrajinskih obitelji koja su svoje trenutno mjesto pod suncem pronašla upravo u Osijeku

Kampanjom „Pedala solidarnosti“ djeci iz Ukrajine donirani su bicikli, romobili, role i ostala sportska oprema

Društvenom ateljeu u Osijeku izvršena je primopredaja sportske opreme obiteljima i djeci iz Ukrajine, koja je financirana prikupljenim sredstvima kroz Više…

Pored izravne pomoći u vidu slanja humanitarne donacije, Županija kroz Akcijski plan svakodnevno brine o brojnim raseljenim osobama iz Ukrajine koje su u Osječko-baranjskoj županiji pronašle privremeni dom

Humanitarna pomoć OBŽ stigla u Ukrajinu

Na inicijativu veleposlanstva Ukrajine u Republici Hrvatskoj i veleposlanika, Nj.E. Kirilič Vasilja, Osječko-baranjska županija uputila je humanitarnu pomoć regiji Vinnytsia, Više…

Turistička zajednica Osječko-baranjske županije predstavlja Vinski mjesec Osječko-baranjske županije koji se organizira u periodu od 11.6. do 8.7.2022.

4 vikenda vinskog hedonizma u Osječko-baranjskoj županiji

Turistička zajednica Osječko-baranjske županije u suradnji s turističkim zajednicama Baranje, Grada Đakova i Općine Erdut predstavlja Vinski mjesec Osječko-baranjske županije Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Grad Osijek otovrio je javni poziv za Projekt obnove kulturnih dobara, posebno potiču vlasnike povijesno vrijednih kuća da se prijave...

Nastavlja se uljepšavanje “lica” zaštićenih zgrada

Radovi na obnovi nogostupa u Ulici Hrvatske Republike trajat će tjedan dana, projekt je vrijedan 1,2 milijuna kuna...

Nogostup u Ulici Hrvatske Republike uskoro u novom ruhu

U Strossmayerovoj ulici postavljene su fiksne kamere za nadzor brzine, nalaze se kod kućnih brojeva 239 i 320...

Nove-stare kamere u Strossmayerovoj ulici?