GOSPODARSTVO

Radni posjet Osječko-baranjske županije trima saveznim državama u SAD-u: obrazovanje, ulaganje i briga o braniteljima glavne teme

Izaslanstvo Osječko-baranjske županije predvođeno županom Ivanom Anušićem nedavno je posjetilo Sjedinjene Američke Države. Tom prilikom je pokrenuta intezivna gospodarska suradnja kroz ACAP i pojedine investitore na području Županije, te i kulturna suradnja sa zajednicama Hrvata

  Objavljeno 24.10.2023
  Matija Ivanković

  Osječko-baranjska županija pokrenula je intenzivnu suradnju s hrvatskom zajednicom u Sjedinjenim Američkim Državama, kako gospodarsku kroz ACAP i pojedine investitore na području Županije, tako i kulturnu kroz suradnju sa zajednicama Hrvata. Prepoznavši potencijal daljnjeg razvoja tih odnosa, ali i brojne mogućnosti za gospodarsko i društveno osnaživanje Županije kroz razmjenu iskustava s američkim institucijama i poduzetnicima, izaslanstvo Osječko-baranjske županije predvođeno županom Ivanom Anušićem nedavno je posjetilo Sjedinjene Američke Države.

  Prvi dio posjeta održao se u Chicagu, gdje se izaslanstvo susrelo s hrvatskom zajednicom, s kojom Županija održava stalne kontakte.

  Hrvatska zajednica u Chicagu broji više od 100.000 Hrvata, odlično su organizirani i povezani u smislu njegovanja hrvatskih običaja, tradicije i kulture. S članovima zajednice razgovarali smo o načinima na koje Osječko-baranjska županija može pomoći pri organizaciji provođenja nastave hrvatskog jezika, a razgovarali smo i o potencijalnim budućim investicijama na području Županije, koje bismo realizirali s hrvatskim poduzetnicima s područja Chicaga – rekao je župan Ivan Anušić, dodavši kako je delegacija prisustvovala i svetoj misi u župi blaženog Alojzija Stepinca.

  Zamjenik župana Josip Miletić objasnio je buduće planove vezane uz nastavu hrvatskog jezika u Chicagu.

  – U razgovoru s hrvatskom zajednicom upoznali smo se s problematikom uspostavljanja nastave hrvatskog jezika i kulture. Najveći problem trenutno predstavlja nepostojanje kurikuluma te potrebnih materijala za provođenje nastave. U tom smjeru Osječko-baranjska županija, odnosno naš Upravni odjel za obrazovanje i mlade, pomoći će pri kreiranju kurikuluma za provođenje nastave hrvatskog jezika za učenike od 1. do 6. razreda – rekao je Miletić.

  Po završetku posjeta Chicagu, izaslanstvo Županije je na poziv Indiana Universityja s predstavnicima Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku održalo zajednički radni posjet sveučilištu, jednom od najboljih u SAD-u s 90.000 studenata. Tema posjeta bila je podrška Županije budućoj suradnji osječkog Sveučilišta i Indiana Universityja s ciljem osnaživanja lokalne zajednice.

  – Hrvatski obrazovni sustav može puno naučiti na njihovom primjeru uključivanja socijalnih radnika u školsko osoblje i uloge koju socijalni radnici imaju u zajednici s obzirom na sve učestaliju problematiku nasilja, mentalnog zdravlja, zanemarivanja zlostavljane djece u obiteljima kao i pomoć starijim osobama – rekla je pročelnica UO za obrazovanje i mlade OBŽ Miranda Glavaš-Kul.

  Župan Anušić dodao je da osobito cijeni pristup koje Sveučilište ima prema pripadnicima oružanih snaga, veteranima i njihovim obiteljima, obzirom na to da u ustroju Sveučilišta postoji Centar za studente veterane i vojnike koji im pomaže u prilagodbi i ostvarenju zajamčenih prava.

  Treći dio posjeta održan je u Minneapolisu (Minnesota) u suradnji s veleposlanstvom Republike Hrvatske, s naglaskom na prenošenju iskustava i praksi brige o ratnim veteranima. Na tu temu župan Ivan Anušić i veleposlanik Pjer Šimunović sastali se s povjerenikom i direktorima Ureda za veterane Države Minnesote te s Veteranskim sudom i Nacionalnom Gardom Minnesote.

  – Tijekom sastanaka sam se uvjerio u zadivljujuću organizaciju cjelokupnog sustava, pristup djelatnika, ali i podršku javnosti u brizi za ratne veterane. Hrvatska bi u tom pogledu kroz primjer Minnesote i SAD-a mogla unaprijediti naš sustav skrbi o braniteljima, stoga sam i pozvao predstavnike Ureda za ratne veterane na susret s našim Veteranskim centrom i braniteljskim udrugama u Osječko-baranjsku županiju – rekao je župan Anušić.

  Izaslanstvo Županije odazvalo se i pozivu u Ukrajinski centar u Minnesoti, kojom prilikom je ukrajinska zajednica predstavila svoj sustav pomoći sunarodnjacima u ratom pogođenoj Ukrajini, a župan je predstavio model kojim Osječko-baranjska županija pomaže Ukrajini i raseljenim osobama od početka rata.

  Dio posjeta Minneapolisu posvećen je i sastancima s tvrtkama koje su već uložile ili imaju interes uložiti u širenje svog poslovanja na područje Osječko-baranjske županije, među kojima je i Cortec Corporation u vlasništvu hrvatsko-američkog poduzetnika Borisa Mikšića.

  – Cortec Corporation svjetski je predvodnik revolucionarnih tehnologija i inovacija protiv korozije, a zahvaljujući vlasniku Borisu Mikšiću, Cortec je puno više od toga. S tvornicom u Belom Manastiru, ova tvrtka ambasador je i ponos Osječko-baranjske županije, a posjetom Cortec tvornici u Minneapolisu još jednom smo se uvjerili u važnost uloge američko-hrvatskih gospodarstvenika u globalnoj, ali i našoj ekonomiji te u njihovu veliku i trajnu odanost Domovini – zaključio je župan.

  O pozitivnoj poduzetničkoj i investicijskoj klimi na istoku Hrvatske svjedoči i ulaganje američke tvrtke Jabil, koja u osječkoj industrijskoj zoni Nemetin gradi tvornicu gdje je za početak  predviđeno 1.500 radnih mjesta, a u konačnici gotovo pet tisuća. Osječko-baranjska županija pratit će i ovu investiciju prilagodbom programa u svojim strukovnim srednjim školama te financiranjem prekvalifikacija kako bi se osiguralo dovoljno stručnog kadra za potrebe američkih investitora.

  Završni dio posjeta bio je posvećen hrvatskoj zajednici u Minneapolisu, koja je organizirala svečani prijem u Hrvatskom domu te se tom prilikom brojnoj zajednici obratio i zahvalio i župan Anušić.

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Suradnja definirana ovim sporazumom temeljit će se na područjima: uzajamnog pružanja znanstvenih, stručnih, poslovnih i organizacijskih usluga radi poboljšanja ukupne efikasnosti i uspješnosti djelovanja obje sporazumne strane

  EFOS i Grad Osijek potpisali sporazum o suradnji

  Sporazum o znanstveno-stručnoj suradnji između Grada Osijeka i osječkog Ekonomskog fakulteta potpisali su u ponedjeljak zamjenica gradonačelnika Jasenka Crnković i Više…

  Utvrđena je osnovana sumnja da je 50-godišnjak počinio kazneno djelo "Prijevara u gospodarskom poslovanju" kada je kao odgovorna osoba u pravnoj osobi, dogovorio prodaju električnih uređaja s 31-godišnjakom

  Prijevara u gospodarskom poslovanju

  Kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika Sektora kriminalističke policije Policijske uprave osječko-baranjske utvrđena je osnovana sumnja da je 50-godišnjak počinio kazneno djelo Više…

  Prije pet godina ovdje su bile zaposlene 22 osobe, a danas ih je više od stotinu, no ono što je ključno, tvrtka se i dalje širi, a kroz njezinu suradnjom s FERIT-om širimo se i mi. Vjerujem kako će ta suradnja biti plodonosna, ključno nam je da surađujemo svi zajedno, rekao je Župan

  Ericsson Nikola Tesla i FERIT potpisali Sporazum o suradnji i osnovali zajednički istraživački laboratorij

  Kompanija Ericsson Nikola Tesla i osječki Fakultet elektronike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT) u četvrtak su u Osijeku potpisali Sporazum Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  B2Run Osijek okupio je 842 sudionika iz preko 80 tvrtki što je porast od 20% u odnosu na godinu ranije

  B2Run Osijek: 20% više poslovnjaka na najvećem afterwork druženju

  Za promet će se opet zatvoriti dio Kolodvorske ulice, na dionici od Kozjačke do Kapelske ulice, a prije roka se otvara dio Kolodvorske od prenjske do Kozjačke

  Obavijest o privremenoj regulaciji prometa u Kolodvorskoj ulici u Osijeku

  Rebalansom je Proračun Osječko-baranjske županije povećan s 250,60 milijuna eura na 293,70 milijuna

  Rebalansom izglasan rekordan Proračun Osječko-baranjske županije