ŽIVOT

Radovi u punom jeku na gradilištu postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda grada Osijeka

Prošli su se tjedan izlijevale temeljne ploče i zidovi u sekundarnom taložniku i biološkom reaktoru...

Objavljeno 26.10.2021
Ivona Amidžić

Na gradilištu postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda grada Osijeka radovi su u punom jeku, prenosi Glas Slavonije.

Prošli su se tjedan izlijevale temeljne ploče i zidovi u sekundarnom taložniku i biološkom reaktoru. Njihov je obujam 30 tisuća litara otpadne vode, tj. dnevna potrošnja vode u Osijeku. Svaki je dan uz brojnu mehanizaciju angažirano osamdesetak radnika.

Trenutni sustav odvodnje pokriva područje grada Osijeka, općine Antunovac, južne Baranje i općine Čepin, Ernestinovo i Laslovo. Sustav odvodnje sastoji se od 480 km kanalizacijske mreže i od početka izgradnje kontinuirano se proširuje te će u slijedećih nekoliko godina dosegnuti konačni obuhvat koji gravitira na jedno ispusno mjesto u Nemetinu. Sve otpadne vode sustava odvodnje grada Osijeka ispuštaju se u recipijent rijeku Dravu na ispusnoj građevini u Nemetinu na lokaciji budućeg centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.

Podsjetimo, tvrtka Vodovod Osijek d.o.o. i zajednica ponuditelja koju predvodi tvrtka ING-GRAD d.o.o. zaključili su 16. srpnja ugovor o nastavku i dovršetku radova na izgradnji Postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda.

Dio je to velikog projekta kolokvijalnog nazvanog „Projekt Osijek“ vrijednog gotovo 541 milijun kuna od čega su EU sredstava 73%, a ostalo financiraju Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatske vode te Grad Osijek i Općina Čepin.

Ovo je jedan od šest ugovora jednog od najvećih projekata na području Osijeka i okolice. Projekt je vrijedan 228 milijuna kuna. Cijeli sustav pročišćavanja bit će smješten u Nemetinu, radit će se dvije i pol godine, a osigurat će bitno smanjenje ispuštanja nepročišćenih otpadnih voda u osjetljiva područja dunavskog sliva. Kad bude završen to će biti najveći i najsloženiji sustav za pročišćavanje otpadnih voda u Hrvatskoj.

Izgradnja Postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda je izuzetno zahtjevna investicija u građevinskom i tehnološkom smislu. Njegovom realizacijom izgradit će se čak 28 zasebnih građevinskih objekata na ukupnoj površini zahvata od 165.000 m2. U njemu će se pročišćavati otpadne vode grada Osijeka, Čepina, Antunovca, Bijelog Brda, Bilja i Darde što će obuhvatiti 135 tisuća stanovnika.

foto: screenshot

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

U navedenom periodu dionica Dubrovačke ulice, od Pejačevićeve do Strossmayerove ulice biti će zatvorena za promet motornim vozilima

Zatvara se cestovni promet u dijelu Dubrovačke ulice

Djelatnici Društva Vodovod Osijek d.o.o. izvest će radove hitne sanacije kanalizacijskog kolektora i cestovne površine u Dubrovačkoj ulici,  neposredno pred Više…

Grad Osijek moli sve sudionike u prometu da u četvrtak, 8. veljače u vremenskom razdoblju od 21:00 pa do iza ponoći izbjegavaju zonu navedenih radova

Radovi na državnoj cesti DC518 u Osijeku

Zbog početka radova na demontaži postojećeg i izgradnji novog kolosiječnog sustava na državnoj cesti DC518 u križanju Ulice kneza Trpimira Više…

Obavijest iz vodovoda, u trajanju od 9 do 12 sati, doći će do obustave isporuke pitke vode

Obustava isporuke pitke vode

Zbog neizostavnih radova na rekonstrukciji cjevovoda pitke vode u Sljemenskoj ulici, dana 23.11.2023. (četvrtak),  u trajanju od 9 do 12 Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

U Auro Domus poslovnicama diljem Hrvatske ti klijenti svakodnevno dobivaju nekoliko stotina ili tisuća eura. I vrlo često se iznenade činjenicom da su u zamjenu za slomljeni lančić ili ogrlicu koju ne nose godinama mogli u samo nekoliko trenutaka dobiti dovoljno sredstava za zatvore minus na tekućem računu ili si priušte nešto što su dugo željeli.

Požurite i iskoristite visoke cijene: Otkup zlata sada se najviše isplati

Biciklijada se i ove godine organizira u znak podrške nacionalnoj kampanji Hrvatskog knjižničarskog društva za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom "I ja želim čitati"

FFOS-ova BICIKLIJADA 2024.

Izvučen je dobitnik 3.000 eura za shopping u Portanovi,  čak 50 trgovina u Portanovi nudilo je rođendanske popuste, mađioničar, disco hostese i ljudi od stakla (Mirror crew) napustili su Portanovu, velika rođendanska torta se pojela, šampanjac popio, a svih 150 nagrada koje su bile sakrivene u mnoštvu balona je pronađeno.

[FOTO] Trgovački centar Portanova proslavio 13. rođendan uz vrijedne nagrade, shopping s popustima i pregršt iznenađenja za posjetitelje