ŽIVOT

Radovi u Tvrđi – Ginku “ne smije faliti ni listić s glave”

U Tvrđi su krenuli radovi na cjelovitoj rekonstrukciji i dogradnji kanalizacije i druge komunalne infrastrukture...

Objavljeno 05.03.2021
Ivona Amidžić

U Tvrđi su krenuli radovi na cjelovitoj rekonstrukciji i dogradnji kanalizacije i druge komunalne infrastrukture, što podrazumijeva i kopanje koje bi moglo oštetiti postojeće drveće u staroj gradskoj jezgri, prenosi Radio Osijek.

Kako bi se šteta ograničila, propisane su mjere, a posebne odredbe odnose se na očuvanje ginka na Trgu Svetog Trojstva.

“Trenutačno se u Franjevačkoj ulici izvode radovi na polaganju kanalizacije i drugih instalacija tijekom kojih postoji mogućnost oštećenja korijenja više desetljeća starih stabala kultivara ‘Globosum’ javora mlječa i ponešto mlađih stabala lipe. Grad Osijek stoga je propisao mjere orezivanja krošnji, kako bi stabla trebala što manje vode i hranjiva za listanje te time čuvala i korijen i krošnju”, objavljeno je na službenim mrežnim stranicama Grada Osijeka.

“Praksa je pokazala kako se u takvim situacijama u drugim dijelovima Hrvatske stabla uglavnom uklanjaju, no cilj Grada Osijeka je očuvati svih 68 stabala, te je u tu svrhu izvođačima radova propisao i druge mjere zaštite, kao što su postavljanje zaštitnih guma i dasaka oko debla, kontinuirano zalijevanje stabala te druge specifične mjere koje se moraju provesti prilikom otvaranja korijenskog sustava”, stoji u objavi.

Osobita pažnja usmjerena je na očuvanje dvolapog ginka na Trgu Svetoga Trojstva – u promjeru od 20 metara od ginka zabranjeni su svi oblici radova.

Iz gradske uprave ističu kako su osigurana sredstva i za sadnju zamjenskih stabala, ako bi, unatoč svim poduzetim mjerama njihove zaštite došlo do oštećenja. Podsjećaju kako prema Zelenom katastru u Osijeku trenutačno ima približno 25 tisuća stabala na javnim površinama te da je u posljednje dvije godine grad financirao sadnju dvije tisuće novih.

“S tim trendom namjerava i nastaviti, ne samo u pogledu očuvanja postojećih nego i sadnje novih stabala”, ističe se.

Valja istaknuti da je posljednjih nekoliko dana na društvenim mrežama orezivanje drveća u Tvrđi naišlo na veliko negodovanje, pa su iz gradske uprave, vjerojatno, odlučili ovom objavom pojasniti postupak s krošnjama stabala tom dijelu grada.

“Najvećom obnovom infrastrukture u povijesti Tvrđe stvorit će se uvjeti za njezinu revitalizaciju kao poslovnog, stambenog i javnog područja. Riječ je o obnovi odvodnje, kanalizacije, telekomunikacijske mreže, elektroenergetske infrastrukture i na kraju popločenju preko 30.000 četvornih metara površine Tvrđe”, najavila je sredinom prošle godine pročelnica Upravnoga odjela za programe Europske unije Kornelija Mlinarević.

Projekt razvoj i unaprjeđenje osječke Tvrđe, kojemu je vrijednost veća od 130 milijuna kuna, sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

foto: screenshot

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Na Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi Majstori kotlića Slavonije i Baranje za građane će pripremati 2000 porcija fiš-paprikaša

Na Veliki petak tradicionalna podjela fiš paprikaša

Grad Osijek i ove godine na Veliki petak u 12 sati organizira tradicionalno blagdansko druženje sa sugrađankama i sugrađanima. Na Više…

Ova aplikacija je ”zdravstveni karton” svakog stabla na javnoj površini u gradu Osijeku, što će svakako doprinijeti još većoj brizi o zelenilu na području grada, jer će, između ostalog, i javnost imati uvid doslovno o svakom stablu na području grada

Osijek ima mobilnu aplikaciju za stabla na javnim površinama, pa to je super!

Check Trees ili kontrola stabala nova je aplikacija koju je s početkom proljeća radi povećanja brige o svojim stablima uveo Više…

U navedenom periodu dionica Dubrovačke ulice, od Pejačevićeve do Strossmayerove ulice biti će zatvorena za promet motornim vozilima

Zatvara se cestovni promet u dijelu Dubrovačke ulice

Djelatnici Društva Vodovod Osijek d.o.o. izvest će radove hitne sanacije kanalizacijskog kolektora i cestovne površine u Dubrovačkoj ulici,  neposredno pred Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

U Auro Domus poslovnicama diljem Hrvatske ti klijenti svakodnevno dobivaju nekoliko stotina ili tisuća eura. I vrlo često se iznenade činjenicom da su u zamjenu za slomljeni lančić ili ogrlicu koju ne nose godinama mogli u samo nekoliko trenutaka dobiti dovoljno sredstava za zatvore minus na tekućem računu ili si priušte nešto što su dugo željeli.

Požurite i iskoristite visoke cijene: Otkup zlata sada se najviše isplati

Biciklijada se i ove godine organizira u znak podrške nacionalnoj kampanji Hrvatskog knjižničarskog društva za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom "I ja želim čitati"

FFOS-ova BICIKLIJADA 2024.

Izvučen je dobitnik 3.000 eura za shopping u Portanovi,  čak 50 trgovina u Portanovi nudilo je rođendanske popuste, mađioničar, disco hostese i ljudi od stakla (Mirror crew) napustili su Portanovu, velika rođendanska torta se pojela, šampanjac popio, a svih 150 nagrada koje su bile sakrivene u mnoštvu balona je pronađeno.

[FOTO] Trgovački centar Portanova proslavio 13. rođendan uz vrijedne nagrade, shopping s popustima i pregršt iznenađenja za posjetitelje