ŽIVOT

Reaktivacija sustava u KBC-u Osijek: Hvatanje u koštac s listama čekanja

Zubčić: "Ne dolazite puno prije naručenog termina, čekat ćete vani"; Od sljedećeg tjedna očevi prisutni na porodima

Objavljeno 06.05.2020
Ivona Amidžić

Na današnjoj konferernciji za medije potvrđeno je kako na području Osječko-baranjske županije nema novozaraženih osoba, a testirano je 137 uzoraka.

Pet je novih izliječenih osoba, nije bilo smrtnih slučajeva, hospitalizirano je devet osoba na zaraznom odjelu KBC-a u Osijeku i jedna je osoba na respiratoru. U Našicama nema hospitaliziranih, jedna je osoba na kućnom liječenju, a u samoizolaciji je i dalje 210 sugrađana.

Uređivanje listi čekanja u KBC-u Osijek

Od ponedjeljka je krenula druga faza relaksacija mjera, a Klinički bolnički centar Osijek počeo se prilagođavati reaktivaciji zdravstvenog sustava.

“Prema naputcima Ministarstva analiziraju se liste čekanja koje su bile prisutne prije epidemije i zatvaranja zdravstvenog sustava. Pozivamo sve pacijente, čije kontakte imamo, putem telefona. Pacijenti koje njihovi obiteljski liječnici budu uputili u KBC Osijek bit će, po mogućnosti, pregledani u ambulantama u koje su upućeni”, rekao je ravnatelj Kliničkog bolničkog centra dr. Željko Zubčić.

“Analizirajući liste čekanja mogu reći da se kod određenih češćih pretraga neke liste nisu uopće produžile. Kod nekih su se čak i smanjile, kao kod kolonoskopije, gastroskopije, EKG-a… Imamo blago produženje listi čekanja za magnetnu rezonancu za dvadeset dana, ultrazvuk karotida, mamografiju i endoprotezu kuka i koljena”, rekao je Zubčić.

Dodaje kako će se pojačanim radom te liste čekanja svesti na stanje prije epidemije. Trenutne liste čekanja uspoređuju se s veljačom.

Nove smjene u KBC-u i trijaža

Svakako se uvodi rad u popodnevnim satima. Za radiološke pretrage nastavlja se rad subotom i nedjeljom. Po potrebi će se provjeravati kolike su liste čekanja i treba li subotom i nedjeljom uvesti i popodnevne smjene kako bi se što prije skratile liste čekanja.

Zbog povećanog priljeva pacijenata reorganiziran je ulaz i trijaža bolnice.

“I dalje pacijenti ulaze kroz takozvani “tunel-šator” na istočni ulaz. Povećali smo propusnost sa šest radnih mjesta s našim trijažerima, a od danas svi djelatnici Kliničkog bolničkog centra dolaze na posao na južni ulaz koji je pokriven termovizijskom kamerom. To je takozvana primarna trijaža. Za pacijente smo uveli sekundarnu trijažu kod ulaska u ciljanu ambulantu. Mjeri im se temperatura, ispituju se u vezi naručenog termina te u slučaju da pacijent dođe puno ranije od dogovorenog termina moli se da pričeka vani svoj točan termin”, napominje Zubčić.

Vađenje krvi u KBC-u odgođeno do daljnjega i premješteno na domove zdravlja i ordinacije

Dodaje kako sljedeća dva tjedna neće biti moguće uzimati uzorke krvi u laboratoriju KBC-a jer je u tijeku renoviranje te moli pacijente za razumijevanje i liječnike obiteljske medicine da sljedeća dva tjedna ne upućuju pacijente na vađenje krvi. Ono bi se trebalo obavljati u ordinacijama i domovima zdravlja u Osijeku, Belom Manastiru, Valpovu i Đakovu.

Testiranje u sklopu prijeoperativnih priprema

“Radi pojačanje sigurnosti uvedeno je testiranje pacijenata u sklopu prijeoperativne pripreme. Većina pacijenata bi trebala doći na hospitalizaciju za svoj zahvat s testom na COVID-19.

“Naravno, oni koji dođu bez testa na naručeni termin neće biti vraćeni doma, već ćemo ih probati smjestiti u samoizolaciju u posebnu sobu te ih testirati u našem laboratoriju”, objasnio je Zubčić.

“Ne dolazite puno prije naručenog termina, čekat ćete vani”

“Ove sve mjere su napravljene prema naputku ministarstva zdravstva i HZJZ-a. Molimo pacijente za razumijevanje. Sve više pacijenata dolazi u KBC Osijek, povremeno će se stvarati gužve, pokušat ćemo povećati propusnost samih trijažnih šatora. S obzirom na broj pacijanata određeni redovi će se morati stvoriti, a apeliramo i na pacijente da ne dolaze puno prije svog naručenog termina u KBC Osijek jer ih nećemo moći propustiti u čekaonicu u ambulantama”, napomenuo je dr. Zubčić.

“Primamo samo 15-20 minuta prije termina u čekaonicu u ambulantama. Oni koji dođu puno ranije čekat će vani i tek  u navedenih 15-20 minuta prije termina mogu ući u ambulantu”, dodaje.

Navodi kako su dali i naputak svim medicinskim sestrama koje obilaze čekaonice da podijele kirurške maske svim pacijentima da bi se podigla razina sigurnosti i za pacijente i za medicinsko osoblje.

Zašto očevi ne mogu prisustvovati porodu?

“Od idućeg tjedna ćemo dozvoliti da suprug bude prisutan na porodu uz rodilju. Trenutno analiziramo kakav je postupak u drugim ustanovama. Još se mora ustvrditi hoće li i trudnica i suprug trebati dolaziti s testom ili ne. Još moramo utvrditi kako ćemo ih naručivati i kad to odlučimo dat ćemo detaljne upute”, rekao je Zubčić.

foto: pixabay i screenshot

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Peto izdanje utrke održano je po teškim vremenskim uvjetima, ali su trkačice i trkači, njih tristotinjak, još jednom pokazali da imaju veliko srce te su uspjeli prikupiti 2552 eura

Trčanjem za Dan grada Osječani prikupili preko 2000 eura za KBC Osijek

Osječanke i Osječani uvijek rado pokazuju svoju humanitarnu stranu. Tako su i krajem prošle godine, za Dan grada Osijeka, spojili Više…

Uređaj predstavlja jednu od najsuvremenijih dijagnostičkih metoda, koja omogućuje preciznu i točnu dijagnostiku, čak i najmanjih tumora veličine dva do tri milimetara

Osječki KBC dobio najsuvremeniji PET/CT uređaj vrijedan 2,8 milijuna eura

Klinički bolnički centar dobio je novi PET/CT uređaj za Klinički zavod za nuklearnu medicinu i zaštitu od zračenja, vrijednosti 2,8 Više…

U svrhu daljnje zaštite hospitaliziranih bolesnika preporučeno je i dalje pridržavanje mjera prevencije respiratornih infekcija

Ponovno dopušteni posjeti u KBC Osijek ali uz mjere prevencije

Od 3. siječnja su posjete osječkom KBC-u bile zabranjene no to se od sutra mijenja te su tako posjete opet Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Informirani, zainteresirani i aktivni građani mogu imati ključnu ulogu u poboljšanju sustava gospodarenja otpadom, donoseći pozitivne promjene u svojim zajednicama

Participacija građana kao ključ ekološki održivog upravljanja otpadom: Primjer iz Osijeka

Vrijedni volonteri, djeca i mladi njih 22, iz i oko Bajera JUG2 izvukli su oko 200 kg otpada

[FOTO] Djeca i mladi očistili Bajer Jug2!

U nedjelju će netko iz Portanove otići bogatiji za 3.000 eura A čeka nas i kiša balona s nagradama. Portanova u nedjelju radi po redovnom radnom vremenu.

Danas u Portanovi magic show i torta za djecu, a sutra stiže mirror crew – ljudi od ogledala!