ŽIVOT

Reaktivacija sustava u KBC-u Osijek: Hvatanje u koštac s listama čekanja

Zubčić: "Ne dolazite puno prije naručenog termina, čekat ćete vani"; Od sljedećeg tjedna očevi prisutni na porodima

Objavljeno 06.05.2020
Ivona Amidžić

Na današnjoj konferernciji za medije potvrđeno je kako na području Osječko-baranjske županije nema novozaraženih osoba, a testirano je 137 uzoraka.

Pet je novih izliječenih osoba, nije bilo smrtnih slučajeva, hospitalizirano je devet osoba na zaraznom odjelu KBC-a u Osijeku i jedna je osoba na respiratoru. U Našicama nema hospitaliziranih, jedna je osoba na kućnom liječenju, a u samoizolaciji je i dalje 210 sugrađana.

Uređivanje listi čekanja u KBC-u Osijek

Od ponedjeljka je krenula druga faza relaksacija mjera, a Klinički bolnički centar Osijek počeo se prilagođavati reaktivaciji zdravstvenog sustava.

“Prema naputcima Ministarstva analiziraju se liste čekanja koje su bile prisutne prije epidemije i zatvaranja zdravstvenog sustava. Pozivamo sve pacijente, čije kontakte imamo, putem telefona. Pacijenti koje njihovi obiteljski liječnici budu uputili u KBC Osijek bit će, po mogućnosti, pregledani u ambulantama u koje su upućeni”, rekao je ravnatelj Kliničkog bolničkog centra dr. Željko Zubčić.

“Analizirajući liste čekanja mogu reći da se kod određenih češćih pretraga neke liste nisu uopće produžile. Kod nekih su se čak i smanjile, kao kod kolonoskopije, gastroskopije, EKG-a… Imamo blago produženje listi čekanja za magnetnu rezonancu za dvadeset dana, ultrazvuk karotida, mamografiju i endoprotezu kuka i koljena”, rekao je Zubčić.

Dodaje kako će se pojačanim radom te liste čekanja svesti na stanje prije epidemije. Trenutne liste čekanja uspoređuju se s veljačom.

Nove smjene u KBC-u i trijaža

Svakako se uvodi rad u popodnevnim satima. Za radiološke pretrage nastavlja se rad subotom i nedjeljom. Po potrebi će se provjeravati kolike su liste čekanja i treba li subotom i nedjeljom uvesti i popodnevne smjene kako bi se što prije skratile liste čekanja.

Zbog povećanog priljeva pacijenata reorganiziran je ulaz i trijaža bolnice.

“I dalje pacijenti ulaze kroz takozvani “tunel-šator” na istočni ulaz. Povećali smo propusnost sa šest radnih mjesta s našim trijažerima, a od danas svi djelatnici Kliničkog bolničkog centra dolaze na posao na južni ulaz koji je pokriven termovizijskom kamerom. To je takozvana primarna trijaža. Za pacijente smo uveli sekundarnu trijažu kod ulaska u ciljanu ambulantu. Mjeri im se temperatura, ispituju se u vezi naručenog termina te u slučaju da pacijent dođe puno ranije od dogovorenog termina moli se da pričeka vani svoj točan termin”, napominje Zubčić.

Vađenje krvi u KBC-u odgođeno do daljnjega i premješteno na domove zdravlja i ordinacije

Dodaje kako sljedeća dva tjedna neće biti moguće uzimati uzorke krvi u laboratoriju KBC-a jer je u tijeku renoviranje te moli pacijente za razumijevanje i liječnike obiteljske medicine da sljedeća dva tjedna ne upućuju pacijente na vađenje krvi. Ono bi se trebalo obavljati u ordinacijama i domovima zdravlja u Osijeku, Belom Manastiru, Valpovu i Đakovu.

Testiranje u sklopu prijeoperativnih priprema

“Radi pojačanje sigurnosti uvedeno je testiranje pacijenata u sklopu prijeoperativne pripreme. Većina pacijenata bi trebala doći na hospitalizaciju za svoj zahvat s testom na COVID-19.

“Naravno, oni koji dođu bez testa na naručeni termin neće biti vraćeni doma, već ćemo ih probati smjestiti u samoizolaciju u posebnu sobu te ih testirati u našem laboratoriju”, objasnio je Zubčić.

“Ne dolazite puno prije naručenog termina, čekat ćete vani”

“Ove sve mjere su napravljene prema naputku ministarstva zdravstva i HZJZ-a. Molimo pacijente za razumijevanje. Sve više pacijenata dolazi u KBC Osijek, povremeno će se stvarati gužve, pokušat ćemo povećati propusnost samih trijažnih šatora. S obzirom na broj pacijanata određeni redovi će se morati stvoriti, a apeliramo i na pacijente da ne dolaze puno prije svog naručenog termina u KBC Osijek jer ih nećemo moći propustiti u čekaonicu u ambulantama”, napomenuo je dr. Zubčić.

“Primamo samo 15-20 minuta prije termina u čekaonicu u ambulantama. Oni koji dođu puno ranije čekat će vani i tek  u navedenih 15-20 minuta prije termina mogu ući u ambulantu”, dodaje.

Navodi kako su dali i naputak svim medicinskim sestrama koje obilaze čekaonice da podijele kirurške maske svim pacijentima da bi se podigla razina sigurnosti i za pacijente i za medicinsko osoblje.

Zašto očevi ne mogu prisustvovati porodu?

“Od idućeg tjedna ćemo dozvoliti da suprug bude prisutan na porodu uz rodilju. Trenutno analiziramo kakav je postupak u drugim ustanovama. Još se mora ustvrditi hoće li i trudnica i suprug trebati dolaziti s testom ili ne. Još moramo utvrditi kako ćemo ih naručivati i kad to odlučimo dat ćemo detaljne upute”, rekao je Zubčić.

foto: pixabay i screenshot

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Iako se još 12 pacijenata nalazi na kućnom liječenju, polako se približavamo "corona-free" stanju! :D

STOŽER OBŽ: 120 uzoraka od jučer i svi su negativni – Još samo jedna osoba u bolnici

Tijekom posljednja 24 sata u KBC-u Osijek testirano je 120 uzoraka i ni jedan od njih nije bio pozitivan na Više…

Dr. Radoš: "S obzirom na to da se na jesen može očekivati novi val koronavirusa, nismo u strahu, spremni smo"

Pri KBC-u Osijek organiziran je Respiracijski centar koji je dokazao spremnost

Pri KBC-u Osijek pojavom koronavirusa, organiziran je Respiracijski centar za potrebe devet bolnica ovoga dijela Hrvatske, odnosno za više od Više…

Na hospitalizaciji je ostalo šest pacijenata, s tim da nitko nije na respiratoru!

STOŽER OBŽ: Još jedan dan bez zaraženih – Od 168 uzoraka nijedan nije bio pozitivan

Danas je održana 73. sjednica Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije posvećena situaciji u vezi s koronavirusom, o čemu je potom Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Nakon prozora okomila se na mramorni stol koji je srušila i razbila

Osječanka u Cvjetkovoj ulici porazbijala prozore

Mediji i relevantni stručnjaci upozoravaju da nakon zdravstvene krize slijedi svjetska ekonomska kriza koja će zahvatiti i Hrvatsku

Okrugli stol pod nazivom „Što s mladima? – Utjecaj COVID-19 na mlade u Hrvatskoj”