Recept za `Osječki kolač`

Cilj projekta bio je sačiniti kolač koji bi svojim okusom, izgledom i drugim svojstvima koji krase kvalitetnu slasticu bio ubuduće stalna ponuda u restoranima i slastičarnicama našeg grada i regije.
‘Osječki kolač’ morao je zadovoljiti dva uvjeta: da njegovi sastojci jamče održivost kolača u ugostiteljskoj – slastičarskoj rashladnoj vitrini najmanje četiri dana, i da je obvezni sastojak plava šljiva (pekmez, džem, suha šljiva itd).
Prijave su se primale do 20. lipnja, a 26. lipnja u Domu udruženja obrtnika proglašen je najbolji kolač. Sedmeročlani stručni žiri sastavljen od predstavnika Udruženja, Sekcije ugostitelja i slastičara, predstavnika Turističke zajednice, Ugostiteljsko-turističke škole, Upravnog odjela za gospodarstvo Grada Osijeka i trgovačkog ugostiteljskog društva nije imao lak zadatak, na natječaj je prijavljeno 24 kolača.
Nakon pomnog kušanja i ocjenjivana na koncu je najboljim proglašen zrnati kolač Osječanke Maje Horvat. Osim priznanja za ‘najkolač’ Maji je pripala novčana nagrada u iznosu od 2000 kuna.
Da je konkurencija bila iznimno jaka svjedoči i podatak kako su drugo i treće mjesto podijelile Nada Sentivanac i Gordana Stević, kojima je također pripala novčana nagrada u iznosu od 1500 kuna.
S obzirom kako su se mnogi naši čitatelji raspitivali za recept novog ‘Osječkog kolača’ Udruženje obrtnika Osijek javno je objavilo recept, pisan osobno od strane pobjednice Maje Horvat:
Tijesto
– sastoji se od dvije kore lisnatog tijesta
– prvi dio se peče na okrenutoj tepsiji pri temperaturi od 200 stupnjeva 10 do 15 minuta
– na drugu koru stavlja se promiješano 10 dkg sitno rezanih lješnjaka, 2 žlice meda, 5 dkg šećera, 5 dkg margarina – sve zajedno se namaže na drugu koru i peče u pećnici
– ispečenu koru odmah izrezati na kocke
Prva krema
– ocijediti plave šljive iz kompota te u taj sok dodati 1 dcl soka od višnje, 1 žlicu cimeta i 4 žlice gustina
– kada prokuha zamješati šljive i namazati na koru
Druga krema
– skuhati 7,5 dcl mlijeka, 6 žlica šećera i 2 pudinga od vanilije, nakon čega se u vruću smjesu dodaje polovica margarina za kuhanje
– sastav namazati na prvu kremu i gore složiti izrezanu koru
Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?