Arhiva

Recept za `Osječki kolač`

    Objavljeno 03.08.2012
    OsijekNews redakcija

    Cilj projekta bio je sačiniti kolač koji bi svojim okusom, izgledom i drugim svojstvima koji krase kvalitetnu slasticu bio ubuduće stalna ponuda u restoranima i slastičarnicama našeg grada i regije.

    ‘Osječki kolač’ morao je zadovoljiti dva uvjeta: da njegovi sastojci jamče održivost kolača u ugostiteljskoj – slastičarskoj rashladnoj vitrini najmanje četiri dana, i da je obvezni sastojak plava šljiva (pekmez, džem, suha šljiva itd). 

    Prijave su se primale do 20. lipnja, a 26. lipnja u Domu udruženja obrtnika proglašen je najbolji kolač. Sedmeročlani stručni žiri sastavljen od predstavnika Udruženja, Sekcije ugostitelja i slastičara, predstavnika Turističke zajednice, Ugostiteljsko-turističke škole, Upravnog odjela za gospodarstvo Grada Osijeka i trgovačkog ugostiteljskog društva nije imao lak zadatak, na natječaj je prijavljeno 24 kolača. 

    Nakon pomnog kušanja i ocjenjivana na koncu je najboljim proglašen zrnati kolač Osječanke Maje Horvat. Osim priznanja za ‘najkolač’ Maji je pripala novčana nagrada u iznosu od 2000 kuna.

    Da je konkurencija bila iznimno jaka svjedoči i podatak kako su drugo i treće mjesto podijelile Nada Sentivanac i Gordana Stević, kojima je također pripala novčana nagrada u iznosu od 1500 kuna.

    S obzirom kako su se mnogi naši čitatelji raspitivali za recept novog ‘Osječkog kolača’ Udruženje obrtnika Osijek javno je objavilo recept, pisan osobno od strane pobjednice Maje Horvat: 

    Tijesto 

    – sastoji se od dvije kore lisnatog tijesta

    – prvi dio se peče na okrenutoj tepsiji pri temperaturi od 200 stupnjeva 10 do 15 minuta

    – na drugu koru stavlja se promiješano 10 dkg sitno rezanih lješnjaka, 2 žlice meda, 5 dkg šećera, 5 dkg margarina – sve zajedno se namaže na drugu koru i peče u pećnici 

    – ispečenu koru odmah izrezati na kocke 

    Prva krema

    – ocijediti plave šljive iz kompota te u taj sok dodati 1 dcl soka od višnje, 1 žlicu cimeta i 4 žlice gustina

    – kada prokuha zamješati šljive i namazati na koru 

    Druga krema 

    – skuhati 7,5 dcl mlijeka, 6 žlica šećera i 2 pudinga od vanilije, nakon čega se u vruću smjesu dodaje polovica margarina za kuhanje 

    – sastav namazati na prvu kremu i gore složiti izrezanu koru 

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Rukometna euforija vlada, a ususret današnjem polufinalnom susretu - danas od 17 do 18 sati dovedite mališane u Twister igraonicu na Twisti rukometni kviz!

    Rukometni kviz za mališane u Portanovi – Najbrži i najtočniji kvizaši osvajaju nagrade

    Rukometna euforija vlada, a ususret današnjem polufinalnom susretu – danas od 17 do 18 sati dovedite mališane u Twister igraonicu Više…

    Portal posao.hr., nudi široku paletu poslovnih prilika. Pogledajte 10 pozicija koje su naglašene za vas ovog tjedna!

    Tražite posao, za vas imamo ponudu 10 novih slobodnih pozicija u OBŽ

    Bubanj-Niskogradnja d.o.o.  zapošljava Strojara na građevinskom stroju – kombinirki (m/ž).  Potrebna kvalifikacija je KV rukovatelj građevinskim strojem, najmanje 5 godina Više…

    Krećite se i uživajte na storytelling turama koje organizira ReActor obrt za kulturu, turizam i promidžbu u suradnji s Udrugom Svjetlost Fenjera

    Cipelcugom po Osijeku – storytelling ture

    Cipelcugom po Osijeku u listopadu. Krećite se i uživajte na storytelling turama koje organizira ReActor obrt za kulturu, turizam i Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Rukometna euforija vlada, a ususret današnjem polufinalnom susretu - danas od 17 do 18 sati dovedite mališane u Twister igraonicu na Twisti rukometni kviz!

    Rukometni kviz za mališane u Portanovi – Najbrži i najtočniji kvizaši osvajaju nagrade

    Portal posao.hr., nudi široku paletu poslovnih prilika. Pogledajte 10 pozicija koje su naglašene za vas ovog tjedna!

    Tražite posao, za vas imamo ponudu 10 novih slobodnih pozicija u OBŽ

    Krećite se i uživajte na storytelling turama koje organizira ReActor obrt za kulturu, turizam i promidžbu u suradnji s Udrugom Svjetlost Fenjera

    Cipelcugom po Osijeku – storytelling ture