ŽIVOT

Recepti za danas: Vojnički grah i roštiljana medena piletina

Nema razloga da isti bude sredstvo prijepora naših domaćih 'ustaša i partizana', kada je to jednostavno - izvrstan grah!

Objavljeno 01.05.2019
Alan Srčnik

 

Nema razloga da se vojničkog graha iz bivše države sjećamo isključivo kao JNA graha i da isti bude sredstvo prijepora naših domaćih ‘ustaša i partizana’, kada je to jednostavno – izvrstan grah!
I stoga, za sve Vas koji ćete eventualno danas poželjeti ‘prvomajski’ ili ‘prvosvibanjski’ grah, evo recepta s okusom kojeg se sjećaju svi koji su odradili vojni ‘dug’ u bivšoj SFRJ.

VOJNIČKI GRAH

Grah potopiti u hladnu vodu, vodeći računa o dovoljnoj količini, kako se ne bi dogodilo da grah pri bubrenju upije svu vodu i ostane suh.

Potopljen grah držati na hladnom mjestu u vodi – 1-3 sata. Potom je potrebno ocijediti vodu, a grah staviti u odgovarajući lonac ili kotlić, naliti hladnom vodom i kuhati 10-15 minuta. Zatim valja ocijediti vodu, pa opet naliti, ali vrućom vodom, dodati polovicu sitno sjeckanog crvenog luka i ostaviti kuhati uz povremeno dolijevanje tople vode.

U polovicu vruće masnoće dodati ostatak sitno sjeckanog crvenog luka i sitno sjeckanu mrkvu. Sve zajedno valja pržiti do blago rumene boje.

Kada je grah dopola kuhan, dodati isprženi luk i mrkvu, sušenu papriku, prethodno potopljenu dva sata u hladnoj vodi – i lovorov list.

Preostalu masnoću zagrijati, dodati brašno i pržiti do blago rumene boje. Odmah potom se mora dodati sitno sjeckani bijeli luk i papriku u prahu i sve dobro izmiješati (zaprška).

Kada grah sasvim omekša, dodati dodatak jelima, posloti i zapržiti pripremljenom zaprškom, uz stalno miješanje graha kako se ne bi zaprška zgrudvala.

Grah sa zaprškom kuhati još 20-ak minuta, dodati mljeveni biber, sitno sjeckani peršinov list, probati i po potrebi dosoliti.

Važno je znati da se grah pri kuhanju sve do zaprške ne bi trebao miješati, kako ne bi došlo do kidanja zrna.

MEDENA PILETINA

Ovaj način pripreme piletine na roštilju, a uz slatkasti okus meda i malo ljutine paprike svidjet će se svima, pa čak i djeci. Njima možda i najviše, a ukoliko ne budete ‘galantni’ u žlicama paprike …

U izvjesnoj plastičnoj i metalnoj posudi, a za količinu od kilograma piletine, pomiješajte 3 dl suncokretovog ulja, dvije žlice slatke mljevene paprike, dvije žlice vegete, 1 žličicu bibera, ljute paprike po želji i oko 3 žlice meda. Miješanjem to pretvorite u jednoličnu masu, koliko god je to moguće (marinada)

Piletinu potom razrežite na dijelove pogodne za roštiljanje. Pileća prsa na šnicle, a batkove i zabatke zarežite na nekoliko mjesta plitko, a kako bi bolje upili marinadu.

Piletinu položite u marinadu, miješajte rukama dok piletina ne pokupi što više iste. Dodajte ulja ukoliko je potrebno, odnosno ukoliko piletina nije većim dijelom pokrivena uljem.

Ostavite ju tako nekoliko sati u hladnjaku.

Poslije par sati piletina je spremna za roštiljanje. Sve ostalo je isto kao i sa svakim drugim komadom mesa na roštilju, osim što će ova piletina biti sočna, slatka, ljuta – vrhunska!

Voila! Dobar tek!

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

gOSba je rezultat želje za osvježenjem lokalne/nacionalne gastro event konstelacije. Atmosfera gOSbe je opuštajuća, a glazba lagano gibajuća.

gOSba – novi format na gastro-wine-art event sceni

Sljedeća subota (9. ožujka) u Osijeku donosi gOSbu – novi format na gastro-wine-art event sceni. gOSba je rezultat želje za Više…

Za ovu prigodu članovi Udruge majstori kotlića Slavonije i Baranje pripremit će 2500 porcija ukusnog graha koje će se besplatno dijeliti građanima.

Grad Osijek organizira tradicionalnu podjelu graha na Međunarodni praznik rada

U ponedjeljak, 1. svibnja, Grad Osijek organizira na lijevoj obali Drave kod katakombi prigodno obilježavanje Međunarodnog praznika rada. Za tu Više…

Uz svaku porciju graha, pripremljen je i komad tradicionalnog slavonskog kolača – gužvare, a praznički je ugođaj svirkom upotpunio Tamburaški sastav Žeteoci iz Tenje

Osječani proslavili Praznik rada uz 2500 porcija graha i gužvara

Velik broj Osječana tradicionalno je kod katakombi, na lijevoj obali Drave, obilježio 1. svibnja, Međunarodni praznik rada. U organizaciji Grada Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Motociklisti će se okupiti u caffe baru B.M.W. (Vukovarska cesta 152) od 8, 30 sati, a polazak za Aljmaš organiziranom defileu je predviđen u 10,00 sati.

Blagoslov motora i vozača Aljmaš 2024.

Bogat izbor ornamentalnih i tropskih biljaka, proizvoda i opreme za hortikulturu i florikulturu, cvijeće, ukrasno bilje, vrtne sadnice, med i slično tome kao i zanimljive radionice i gastro ponuda vas očekuju na Proljetnom festivalu u Čepinu

[NAJAVA] Proljetni festival u Čepinu

Informirani, zainteresirani i aktivni građani mogu imati ključnu ulogu u poboljšanju sustava gospodarenja otpadom, donoseći pozitivne promjene u svojim zajednicama

Participacija građana kao ključ ekološki održivog upravljanja otpadom: Primjer iz Osijeka