GOSPODARSTVO

Rekonstrukcija biciklističkih staza prema Bilju i Tenji

Osijek Koteks: "Radove započinjemo idući tjedan, a rok za završetak je do 30. kolovoza što je dovoljno vremena"

  Objavljeno 28.11.2019
  Ivona Amidžić

  Projektom Biciklističke staze grada Osijeka predviđena je rekonstrukcija dvije biciklističke staze na području grada – na dionicama Biljska cesta i Tenjska cesta, ukupne dužine 3,61 km. Radovi na ovom iznimno važnom projektu iz poziva Biciklističke staze urbane aglomeracije Osijek započet će narednog tjedna, najavila je zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš.

  “Biciklističke staze urbane aglomeracije Osijek projekt je čija je vrijednost 3,9 milijuna kuna od čega je 3,2 milijuna kuna sufinancirano sredstvima iz Fondova Europske unije. Riječ je o dvije dionice: Osijek-Bilje i Osijek-Tenja, a svi radovi koji će biti izvedeni u narednom razdoblju usklađeni su sa zahtjevima Pravilnika o biciklističkoj infrastrukturi. To znači radove na rekonstrukciji kolničke infrastrukture, radove na odvodnji, proširenju same biciklističke staze na širinu do dva metra i naravno nakon izvođenja svih radova, finalni dio uređenja zelenog pojasa”, naglasila je zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš.

  Prvi i glavni cilj projekta je osigurati maksimalnu sigurnost biciklista koji prometuju tim dionicama te omogućiti fleksibilnu vezu prema linijama javnog prijevoza Grada Osijeka, što uključuje i korištenje sustava dijeljenih bicikala.

  Radovi će na obje dionice započeti 3. prosinca.

  Prema riječima pročelnice Upravnog odjela za programe Europske unije Kornelije Mlinarević, upravo je iz ovog projekta vidljivo kako djeluje aglomeracija na primjeru mrežnog projekta.

  “Želim podsjetiti da je cijeli projekt osmišljen tako da je kriterij dnevnih migracija bio osnovni kriterij. To znači učenici i studenti odnosno ljudi koji se koriste svojim biciklima, a na prvom su mjestu tu Bilje i Tenja. I naše partnerske općine također su dobile svoje ugovore te se nadamo da su u visokoj fazi realizacije svojih projekata. Tako je primjerice naša Biljska dionica povezana na Općinu Bilje koja priprema svoju nabavu te ćemo se nakon realizacije susresti u jednoj točci na zajedničkoj stazi”, pojasnila je pročelnica Kornelija Mlinarević.

  staze_28112019_osijeknews (1)

  Radove na biciklističkoj stazi na Biljskoj cesti, u dužini od 1,6 km, obavljat će Osijek Koteks, a prema riječima Slađane Flačer Crvenke dionica je podijeljena u dva dijela.

  “Radovi se odnose na dio od Vrata Baranje do benzinske crpke na Biljskoj cesti. Budući da će na prednjem dijelu, radove ispod staze prvo izvoditi Vodovod Osijek, mi ćemo krenuti od benzinske crpke prema pružnom prijelazu te iduće godine nastaviti. Radove započinjemo idući tjedan, a rok za završetak je do 30. kolovoza što je dovoljno vremena”, poručili su iz Osijek Koteksa.

  Biciklistička će staza imati i vertikalnu i horizontalnu signalizaciju

  Izvođač radova na dionici Osijek-Tenja bit će Gravia, a prema riječima Josipa Korajca postojeća biciklistička staza rekonstruirat će se u duljini od dva kilometra.

  “Dionica je to od nadvožnjaka do ulaza u Tenju. Postojeća biciklistička staza je u dosta lošem stanju te će se nakon rušenja izraditi nova nosiva konstrukcija, bit će postavljen i dio novih rubnjaka dok će dio rubnjaka koji se mogu iskoristiti iz postojeće staze biti ponovno ugrađen. Naravno biciklistička će staza imati i novu vertikalnu i horizontalnu signalizaciju”, pojasnili su iz Gravie.

  Pročelnica Kornelija Mlinarević: “Radovi na niskogradnji IT parka uskoro će započeti”

  Osim realizacije biciklističkih staza, pročelnica Kornelija Mlinarević naglasila je i kako je dosta pripremljenih projekata u urbanoj aglomeraciji Osijek koji će u narednom razdoblju biti i realizirani.

  “Dobro stojimo na nacionalnoj razini u smislu koliko smo poziva pripremili, raspisali i ugovorili. Veselimo se novom ugovoru koji se događa na području grada Osijeka i nadamo se da će do sljedećeg Savjeta za Slavoniju koji je planiran za 10. prosinca, HEP Toplinarstvo u Osijeku imati svoj ugovor koji će dobiti 6 milijuna eura bespovratnih sredstava. Osim toga – dobro stojimo s IT parkom, radovi na niskogradnji će uskoro započeti, a projektiranje zgrade i dalje traje jer zaista želimo imati reprezentativan objekt u našem IT parku. Spomenut ću još i Centar za posjetitelje, usuglašeno je kako studija izvedivosti treba izgledati te se nadamo ugovoru na proljeće”, kazala je pročelnica Kornelija Mlinarević.

  foto: Grad Osijek

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Riječ je od 15 milijuna kuna vrijednom projektu koji će obuhvatiti 73 tisuće četvornih metara prostora na Kopiki

  Kupališna sezona je započela, a s njom i rekonstrukcija i dogradnja Kopike

  Iako se ove godine nećemo moći kupati na bazenima Rekreacijskoga centra Copacabana zbog rekonstrukcije, vrući vikend mnogi su iskoristili za Više…

  Piližota obišao lokacije radova u gradu; počinju radovi na rekonstrukciji javne rasvjete

  Uskoro bi trebali započeti radovi na sanaciji i rekonstrukciji pješačkog mosta

  Zamjenik gradonačelnika Boris Piližota obišao je lokacije na kojima su u tijeku ili su završeni radovi rekonstrukcije komunalne infrastrukture: Izgrađeno Više…

  Prema uputama treba predvidjeti mogućnost natkrivanja i grijanja prostora za korištenje kompleksa tijekom cijele godine... :O

  Rekonstrukcija Kopike?! Obnova i izgradnja bazena, beach bar, slapovi, divlja rijeka, umjetni valovi…

  U jeku pandemije, i sad kad već vidimo svjetlo na kraju tunela kad popuštaju mjere, nikome nije palo na pamet Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Polaznici će se svakoga tjedna susresti s novom temom, upoznati brojne divlje životinje te naučiti činjenice i zanimljivosti o njihovom načinu života

  Ljetna škola u ZOO vrtu

  "Dok ne bude država imala kontrolu nad prozvodnjom pšenice i dok ne budemo imali zaštitnu cijenu, morat ćemo se prilagođavati pravilima koja nameću otkupljivači"

  Počela žetva pšenice: Naša je pšenica kvalitetnija i zdravija od njemačke ili francuske…

  Postotak je sada 15,4 posto, ali upozorava se na mogući porast na razinu iz 2008., kada je u nekim članicama zabilježena stopa od 50 posto

  EK pozvala države članice EU-a da se bore protiv nezaposlenosti među mladima