GOSPODARSTVO

Rekonstrukcija biciklističkih staza prema Bilju i Tenji

Osijek Koteks: "Radove započinjemo idući tjedan, a rok za završetak je do 30. kolovoza što je dovoljno vremena"

  Objavljeno 28.11.2019
  Ivona Amidžić

  Projektom Biciklističke staze grada Osijeka predviđena je rekonstrukcija dvije biciklističke staze na području grada – na dionicama Biljska cesta i Tenjska cesta, ukupne dužine 3,61 km. Radovi na ovom iznimno važnom projektu iz poziva Biciklističke staze urbane aglomeracije Osijek započet će narednog tjedna, najavila je zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš.

  “Biciklističke staze urbane aglomeracije Osijek projekt je čija je vrijednost 3,9 milijuna kuna od čega je 3,2 milijuna kuna sufinancirano sredstvima iz Fondova Europske unije. Riječ je o dvije dionice: Osijek-Bilje i Osijek-Tenja, a svi radovi koji će biti izvedeni u narednom razdoblju usklađeni su sa zahtjevima Pravilnika o biciklističkoj infrastrukturi. To znači radove na rekonstrukciji kolničke infrastrukture, radove na odvodnji, proširenju same biciklističke staze na širinu do dva metra i naravno nakon izvođenja svih radova, finalni dio uređenja zelenog pojasa”, naglasila je zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš.

  Prvi i glavni cilj projekta je osigurati maksimalnu sigurnost biciklista koji prometuju tim dionicama te omogućiti fleksibilnu vezu prema linijama javnog prijevoza Grada Osijeka, što uključuje i korištenje sustava dijeljenih bicikala.

  Radovi će na obje dionice započeti 3. prosinca.

  Prema riječima pročelnice Upravnog odjela za programe Europske unije Kornelije Mlinarević, upravo je iz ovog projekta vidljivo kako djeluje aglomeracija na primjeru mrežnog projekta.

  “Želim podsjetiti da je cijeli projekt osmišljen tako da je kriterij dnevnih migracija bio osnovni kriterij. To znači učenici i studenti odnosno ljudi koji se koriste svojim biciklima, a na prvom su mjestu tu Bilje i Tenja. I naše partnerske općine također su dobile svoje ugovore te se nadamo da su u visokoj fazi realizacije svojih projekata. Tako je primjerice naša Biljska dionica povezana na Općinu Bilje koja priprema svoju nabavu te ćemo se nakon realizacije susresti u jednoj točci na zajedničkoj stazi”, pojasnila je pročelnica Kornelija Mlinarević.

  staze_28112019_osijeknews (1)

  Radove na biciklističkoj stazi na Biljskoj cesti, u dužini od 1,6 km, obavljat će Osijek Koteks, a prema riječima Slađane Flačer Crvenke dionica je podijeljena u dva dijela.

  “Radovi se odnose na dio od Vrata Baranje do benzinske crpke na Biljskoj cesti. Budući da će na prednjem dijelu, radove ispod staze prvo izvoditi Vodovod Osijek, mi ćemo krenuti od benzinske crpke prema pružnom prijelazu te iduće godine nastaviti. Radove započinjemo idući tjedan, a rok za završetak je do 30. kolovoza što je dovoljno vremena”, poručili su iz Osijek Koteksa.

  Biciklistička će staza imati i vertikalnu i horizontalnu signalizaciju

  Izvođač radova na dionici Osijek-Tenja bit će Gravia, a prema riječima Josipa Korajca postojeća biciklistička staza rekonstruirat će se u duljini od dva kilometra.

  “Dionica je to od nadvožnjaka do ulaza u Tenju. Postojeća biciklistička staza je u dosta lošem stanju te će se nakon rušenja izraditi nova nosiva konstrukcija, bit će postavljen i dio novih rubnjaka dok će dio rubnjaka koji se mogu iskoristiti iz postojeće staze biti ponovno ugrađen. Naravno biciklistička će staza imati i novu vertikalnu i horizontalnu signalizaciju”, pojasnili su iz Gravie.

  Pročelnica Kornelija Mlinarević: “Radovi na niskogradnji IT parka uskoro će započeti”

  Osim realizacije biciklističkih staza, pročelnica Kornelija Mlinarević naglasila je i kako je dosta pripremljenih projekata u urbanoj aglomeraciji Osijek koji će u narednom razdoblju biti i realizirani.

  “Dobro stojimo na nacionalnoj razini u smislu koliko smo poziva pripremili, raspisali i ugovorili. Veselimo se novom ugovoru koji se događa na području grada Osijeka i nadamo se da će do sljedećeg Savjeta za Slavoniju koji je planiran za 10. prosinca, HEP Toplinarstvo u Osijeku imati svoj ugovor koji će dobiti 6 milijuna eura bespovratnih sredstava. Osim toga – dobro stojimo s IT parkom, radovi na niskogradnji će uskoro započeti, a projektiranje zgrade i dalje traje jer zaista želimo imati reprezentativan objekt u našem IT parku. Spomenut ću još i Centar za posjetitelje, usuglašeno je kako studija izvedivosti treba izgledati te se nadamo ugovoru na proljeće”, kazala je pročelnica Kornelija Mlinarević.

  foto: Grad Osijek

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  U tijeku radovi u vrijednosti skoro 7.000.000,00 kuna

  (FOTO) Grad Osijek kontinuirano ulaže u obnovu i rekonstrukciju komunalne infrastrukture

  Grad Osijek kontinuirano ulaže u obnovu i rekonstrukciju komunalne infrastrukture, a zamjenik gradonačelnika Boris Piližota obišao je lokacije na kojima Više…

  Rekonstrukcijom školske zgrade omogućeno je nesmetano odvijanje nastave za 16 razrednih odjeljenja

  Područna škola Briješće u novom ruhu

  Jučer, 23. rujna 2019. godine, na prigodnoj svečanosti otvorena je rekonstruirana i nadograđena Područna škola Briješće. Svečanosti su uz mnoge uzvanike Više…

  Na što se sve planira potrošiti 17 milijuna kuna?

  Osijek vraća mladost OŠ Mladost!

  Uskoro će započeti radovi na OŠ Mladost na Sjenjaku koja je izgrađena početkom 80-ih godina prošlog stoljeća, a koju tijekom Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Oko 370 tisuća eura bit će uloženo, osim u Srednjoškolsko igralište, i u izgradnju fotonaponske elektrane snage 93 kW

  GReENERGY za Srednjoškolsko igralište i postavljanje zelenog krova

  Ovaj međunarodni znanstveni skup se održava 12. i 13. prosinca 2019. u prostorijama Odsjeka za kulturu, medije i menadžment Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku na Trgu Svetoga Trojstva 3 i u obnovljenoj Staroj pekari na Trgu Vatroslava Lisinskoga

  Započeo Četvrti međunarodni znanstveni skup “Europski realiteti”