ŽIVOT

Rekordnih 10 tisuća osječkih umirovljenika dobit će uskrsnicu

U proračunu osigurano 1,8 milijuna kuna za uskrsnice umirovljenicima i socijalno potrebitima

Objavljeno 17.03.2022
Ivona Amidžić

Za isplatu uskrsnica osječkim umirovljenicima i socijalno potrebitim osobama u gradskom proračunu Osijeka osigurano je 1,8 milijuna kuna, a očekuje se da će isplatom biti obuhvaćen rekordan broj od 10 tisuća umirovljenika, izvijestio je osječki gradonačelnik Ivan Radić

Na konferenciji za novinare, održanoj u jednom od tri osječka dnevna boravka za umirovljenike, rečeno je kako će se uskrsnice isplaćivati umirovljenicima s mirovinom do 2.500 kuna, a također i za 565 socijalno potrebitih osoba na području grada te za 12 beskućnika smještenih u Centru za prihvat beskućnika.

Gradonačelnik Radić podsjetio je kako Grad Osijek ima različite programe i mjere kojima pomaže osječkim umirovljenicima, a cilj je da se te mjere u budućnosti proširuju.

– Nakon što smo prošle godine isplatili rekordan broj božićnica, isto mjerom smo se vodili i za uskrsnice. Za božićnice i uskrsnice sveukupno smo ove godine izdvojili 3,6 milijuna kuna. Uvelike pomažemo umirovljenike u svemu što možemo: sufinanciramo gradski prijevoz, otvaramo dnevne boravke, poput ovoga u Višnjevcu i onih u Donjem i Gornjem gradu, a uskoro ćemo otvoriti i jedan na Jugu II. Pomažemo i umirovljeničke udruge. Činimo sve što možemo kako bismo umirovljenicima osigurali bolji i kvalitetniji život u Osijeku – rekao je gradonačelnik Radić.

Umirovljenici su razvrstani u pet platnih skupina prema visini mirovine koju dobivaju, pa će najveći iznos uskrsnice od 400 kuna dobiti oni s mirovinom do 1.000 kuna. Umirovljenici s mirovinom od 1.000,01 do 1.200 kuna dobit će uskrsnicu od 300 kuna. 250 kuna uskrsnice dobit će oni s mirovinom od 1.200,01 do 1.700 kuna, dok će umirovljenici s mirovinama od 1.700,01 kuna do 2.000 kuna, primiti uskrsnicu od 150 kuna. Umirovljenici s mirovinama od 2.000,01 kuna do 2.500 kuna primit će uskrsnicu od 100 kuna.

Prvi potpredsjednik Gradskog vijeća Drago Šerić izvijestio je kako je krajem siječnja, prema podatcima Hrvatskoga zavoda za mirovinsko osiguranje, u Osijeku bilo 28.887 umirovljenika te 50.169 zaposlenih osoba, ocijenivši kako je Osijek u tom odnosu iznad hrvatskoga prosjeka.

– Taj odnos je 1 naprema 1,73, što je daleko više od prosjeka u Hrvatskoj i daleko više od dosta gradova koji se uspoređuju s Osijekom. U odnosu na božićnice kada smo ih isplatili za 8.634 umirovljenika, imamo smanjenje broja umirovljenika za 163, što je dobar znak da usklađivanjem mirovina određeni broj umirovljenika prelazi u višu kategoriju – dodao je Šerić.

Isplate uskrsnica osječkim umirovljenicima počet će već sljedeći tjedan, putem Hrvatske poštanske banke, na kućne adrese.

– Očekujemo kako će biti oko 1.500 prijava dodatnih prijava, onih koji primaju međunarodne mirovine, a nisu evidentirani u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, kao i onih koji mirovine primaju iz dva ili više izvora, te koji uz mirovinu rade do pola radnog vremena – rekao je Romano Kristić, osječki pročelnik za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo.

Ova skupina umirovljenika svoj status može provjeriti putem info telefona 229-102 i 229-107 kao i e-poštom na [email protected]. Zahtjev za prijavu u evidenciju umirovljenika dostupan je na www.osijek.hr te u osječkim gradskim četvrtima i mjesnim odborima.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Dva hrvatska Rafalea preletjet će sutra preko Osijeka, odlična prilika vidjeti ih iznad osječkog neba i možda uslikati. Objavite vaše fotke u komentarima!

Rafalei će letjeti sutra iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske, donosimo raspored preleta!

Pogledajte satnicu kada će Rafali preletjeti vaše gradove u čast svih sudionika VRO Bljesak Povodom svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene Više…

Osim umirovljenika, uskrsnice će dobiti i socijalno potrebite osobe koje primaju naknadu za troškove stanovanja ili nositelji prava na pomoć u prehrani te beskućnici, i to u iznosu od 40 eura. Prvi puta uskrsnice će dobiti i djeca korisnici osobne invalidnine, a u iznosu od 55 eura.

U Osijeku će 10.000 umirovljenika dobiti uskrsnicu od 35 do 70 eura. Uskrsnicu će prvi puta dobiti i djeca korisnici osobne invalidnine

Grad Osijek ove je godine povisio i iznos i cenzus za isplatu uskrsnica osječkim umirovljenicima, pa će umirovljenici s mirovinom Više…

Slavljenici koji u prijavnom obrascu izraze zanimanje – bit će pozvani na zajedničku proslavu koja će se održati 13. veljače 2024. u dvorani Bells.

Poziv osječkim bračnim parovima – slavljenicima 50. godišnjice braka

Grad Osijek i ove godine na Valentinovo organizira svečani ručak za bračne parove koji slave 50. godišnjicu braka. Gradonačelnik Osijeka Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Vodeni val je prouzrokovao tisuće hektara poplavljenih površina sjeverno od Osijeka, odnosno na lijevoj obali Drave, što je aktiviralo ogromna legla komaraca i trenutačno se borimo s tom generacijom komaraca

Danas i sutra adulticidni tretmani i sa zemlje i iz zraka na području grada i prigradskih naselja te u šumskom poplavnom području

Cilj projekta je bolja zaštita djece na internetu, a sve kroz radionice i kampanje za promociju digitalne pismenosti

U Osijeku potpisan sporazum o suradnji na projektu zaštite djece na internetu

Tijekom provođenja navedene akcije vozačima i putnicima u vozilu su dijeljeni informativni leci pod nazivom „Čuvajte život, vežite pojas“

Policija provela preventivno-represivnu akciju usmjerena na utvrđivanje prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa