KULTURA

Revija suvremenog frankofonog filma 2020.

Još ovaj tjedan u Kino klubu možete pogledati i filmove iz ciklusa filmova (O)ženi povodom Međunarodnog dana žena (raspored projekcija možete pogledati OVDJE), a nastavljamo i sa stand up nastupima i komedijama

Objavljeno 10.03.2020
Mirela Belaj

Prije točno pola stoljeća, više od dvadeset država i vlada zajedno su stvorile Međunarodnu organizaciju Frankofonije (OIF), posvećenu promociji francuskog jezika i frankofonskih kultura. Ovogodišnji program Frankofonije u Osijeku u organizaciji Francuske Alijanse Osijek, pruža priliku pogledati 2 izložbe stripa, proučiti mogućnosti studiranja i stipendiranja studija u Francuskoj, sudjelovati na radionicama stripa uz Nenada Barinića, pjevati uz pjevačicu Meimouna, upoznati kraljevske gradove Maroka i kušati njihove specijalitete, naučiti pripovijedati i poučavati uz japansku tehniku kamichibai, smijati se uz kazališnu predstavu „Kralj umire”, poslušati klasičnu glazbu francuskih skladatelja u Večeri francuskih arija i dueta te, naravno, pogledati Reviju suvremenog frankofonog filma. Ukupno 17 naslova, od kojih 7 premijernih, u sklopu Revije suvremenog frankofonog filma biti će prikazani u dvorani Kino kluba kina Urania u periodu od 17. ožujka, do 14. travnja, a svaki dan vas očekuju po 2 projekcije u terminima u 18 i 20 h. Reviju će otvoriti Veleposlanik Kanade NJ. E. Daniel Maksymiuk u utorak 17. ožujka u 17:00 h uz prigodnu zakusku, nakon čega će se u glavnoj dvorani kina Urania održati besplatna projekcija kanadskog filma Hochelaga: zemlja duša, čarobne drame o putovanju kroz vrijeme koja obuhvaća osam stoljeća slojevite povijesti otoka Montreala. Dan poslije, s početkom u 19:15 h  moći ćete pogledati film 150 miligrama, istinitu pričo o liječnici Irène Frachon koja otkriva smrtonosni lijek i kreće u borbu protiv megalomanske farmaceutske kompanije i kompletnog zdravstvenog sustava Francuske. Film se prikazuje u glavnoj dvorani kina povodom Tjedna mozga 2020 Odjela za biologiju Sveučilišta u Osijeku, a potom se seli na redovne projekcije u Kino klub. Sve filmove moći ćete pogledati po sniženim cijenama ulaznica: 20 kn redovna, 16 kn studentska/umirovljenička te za članove Alijanse. Frankofili Hrvatske, sretan vam rođendan svima!

Još ovaj tjedan u Kino klubu možete pogledati i filmove iz ciklusa filmova (O)ženi povodom Međunarodnog dana žena (raspored projekcija možete pogledati OVDJE), a nastavljamo i sa stand up nastupima i komedijama.

subotu 14.3. u 20 h nam stiže novi dvojac iz LAJNAP ekipe! Oni su Goran Vugrinec i Saša Turković, a premijerno će nam predstaviti svoj novi tematski stand up show Za ljepšu našu. Njihov prvi politički stand-up show nasmijat će vas duhovitim opaskama na račun Hrvatske i Hrvata. Saša i Goran će podijeliti svoje viđenje domaće političke scene i  dati savjete kako da postanemo još bolja nacija. Čekaju vas fore o aktualnim političkim zbivanjima i stereotipovima Hrvata u kojima ćete se sigurno prepoznati.

U Uraniju se vraća i Dragan Marinković- Maca u četvrtak 19.3. s početkom u 20 h sa svojom komedijom Kakva ti je žena, takav ti je život– predstavom koja izaziva bolove u trbuhu, veliku količinu suza, a postoji i mogućnost gubljenja glasa od silnog smijeha. Ova predstava će Vas natjerati da razmislite dobro o sebi  i  svijetu  koji Vas okružuje.

Nakon rasprodane dvije predstave krajem siječnja, jedan od najpopularnijih hrvatskih komičara Željko Pervan ponovno će nas zabaviti svojom stand up hit predstavom Izlazak iz ormara. Pervan svoju publiku nikada ne ostavlja bez salvi smijeha i ovacija za njegove neponovljive skečeve, a kao i dosada, za Osijek uvijek sprema dva puna sata svojeg najboljeg i najurnebesnijeg izdanja – utorak 31.3. u 20 h!

Zadnji su nam za najavu preostali Pomahnitali (četvrtak 9. travnja u 20 h). U autorskom projektu glumaca Tatjane Kecman i Miloša Đorđevića pogledajte što se događa ljudima koji su postali opsjednuti formom, statusnim simbolima i brendovima. Iako je apsurdna svakodnevica tragična, glavni glumci ju pametnim humorom približavaju publici i ne ostavljaju nikoga bez osmijeha na licu.

Nova predstava u najavi je Kako i zašto ubiti muža?, a možete ju pogledati u četvrtak 7.5. u 20:00 h u kinu Urania (ulaznica 70 kn). U ovoj urnebesnoj komediji redatelja Radomira Rade Vukotića, sa Peđom Damjanovićem i Natašom Aksentijević u glavnim ulogama, žene će uspjeti pronaći na koji tip muža su osuđene, sa podrobnim objašnjenjem ponašanja i maštovitim preporukama za njegovo uklanjanje. Vječna tema muško-ženskih odnosa i duhovito opisani verbalni okršaji u braku prepunom trzavica nasmijat će Osječane do suza.

Ulaznice za sve navedene predstave je potrebno unaprijed rezervirati putem telefona 205-501 (Uprava, 9-17 h), 205-507 (blagajna kina, od 17-21:30 h), email-a: [email protected] i [email protected] ili našeg Facebook profila Kino Urania & Kinematografi Osijek (Inbox).

U novom filmskom tjednu uz Reviju suvremenog frankofonog filma i ciklus filmova (O)ženi, možete pogledati sinkronizirane animacije Naprijed i Kapetan Sabljozubi i magični dijamant, romantičnu dramu prema romanu Jane Austen Emma, sportsku dramu Izvan igre, triler Nevidljivi čovjek i obiteljsku avanturu Zov divljine.

Ne propustite pogledati i lektirni klasik Jane Austen iz 1815. godine EmmaAnya Taylor-Joy je mlada žena iz uspavanog sela koja vjeruje da se neće udati, ali sigurna je da može spojiti svoje susjede u romantičnu vezu.

Slavni oskarovac Ben Affleck u novom je filmu Izvan igre u ulozi bivše košarkaške zvijezde koja se bori s alkoholizmom. Rastavljen, bez stalnog posla i s traumom gubitka djeteta, Jack se vraća u svoj rodni grad gdje dobiva ponudu da bude košarkaški trener u svom bivšem klubu…

Za najmlađe gledatelje tu su i dalje sinkronizirane i animirane avanture Naprijed i Kapetan Sabljozubi i magični dijamant. Smješten u predgrađu izmišljenog svijeta, Disneyeva i Pixarova Naprijed predstavlja dvojicu tinejdžera vilenjaka koji se upuštaju u uzbudljivu misiju otkrivanja postoji li u svijetu još uvijek bar malo čarolije. Prema legendi, Magični Dijamant ispunjava želje svakog punog mjeseca. Kada dijamant biva ukraden, cijela ekipa iz crtića je uvučena u opasnu utrku da ga uhvate za sebe.

„Ono što ne možeš vidjeti može te ozlijediti” – to će na vlastitoj koži osjetiti dobitnica Emmy-ja Elisabeth Moss u novom trileru Nevidljivi čovjek. Nakon što Ceciliain bivši partner počini samoubojstvo te joj ostavi popriličan iznos nasljedstva, Cecilia posumnja u istinitost priče o samoubojstvu. U isto vrijeme počinju joj se događati neobjašnjive i nevidljive stvari koje prijete njoj i svima do kojih joj je stalo…

Zov divljine na velika platna donosi priču o Bucku, psu velikog srca čiji je život okrenut naopačke kada je izgnan iz svog doma u Kaliforniji i preseljen na Aljasku tijekom zlatne groznice 1890-ih. Film je nastao prema noveli Jacka Londona koji više od 100 godina slavi prirodu i priča o prijateljstvu čovjeka i životinja.

Proslavite rođendan u Uraniji i provjerite zašto svi kažu da su kod njih najbolje zabave. Posebne pogodnosti i povoljnije cijene možete iskoristiti uz studentskuumirovljeničku i NK Osijek iskaznicu te na dječjim matinejama i obiteljskim srijedama (cijena ulaznice 20 kn), uz grupne popuste (cijena ulaznice 18 kn za grupe od minimalno 10 osoba) i poklon vouchere (10 ulaznica za 180 kn). Kako svi nakon dobrog filma obično ogladnimo, dobro nam dođe Early Birds paket uz koji za 45 kn dobijete ulaznicu za film + obrok u restoranu Lumiere.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Kviz će biti moguće pratiti na hrvatskom, ali i engleskom jeziku, uživo ili online putem Google obrasca. U uskrsnom filmskom tjednu premijerno na film kina Urania stižu i 2 nova naslova

Filmski kviz kao poklon za Uskrs

Uoči Uskrsa, Urania vas poziva na 2. po redu Cinema4YOU(th) filmski kviz, koji će se održati u Kino klubu kina Više…

Bogat kazališni i filmski program u kinu Urania se nastavlja i narednih mjeseci, a u pripremi je mnoštvo novih i zabavnih naslova.

Kino Urania – 3 premijere, 7 novih predstava i 2. filmski kviz

Kazalište Planet art se u goste vraća sa tri nova naslova: Ljubavna pisma (četvrtak 4.4. u 19:00 h), Posljednja Freudova Više…

Zahvatilo nas je Oscarovsko ludilo, a jedna novost u filmskom djelu programa je i hit koji je uzdrmao susjedstvo, pogledajte!

Kino – Oskarovci, Jorgovani i Rifovi revolucije

Zahvatilo nas je Oscarovsko ludilo! Uz pokoja iznenađenja i neke „sigurice“, nastup Ryana Goslinga i Slasha koji su zajedno otpjevali Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Kviz će biti moguće pratiti na hrvatskom, ali i engleskom jeziku, uživo ili online putem Google obrasca. U uskrsnom filmskom tjednu premijerno na film kina Urania stižu i 2 nova naslova

Filmski kviz kao poklon za Uskrs

Bogat kazališni i filmski program u kinu Urania se nastavlja i narednih mjeseci, a u pripremi je mnoštvo novih i zabavnih naslova.

Kino Urania – 3 premijere, 7 novih predstava i 2. filmski kviz

Poziv je otvoren za sve mlade (i sve koji se tako osjećaju) raspoložene za timski i kreativni rad koji se ne ustručavaju istaknuti svoje mišljenje i žele naučiti nešto novo

Pridruži se Klubu kazališne publike u Osijeku!