GOSPODARSTVO

Riba, riba, ribica… Vrijeme posta nije vrijeme ‘kažnjavanja’ i izgladnjivanja! :)

Ne 'bauljajte' okolo izgladnjeli! Ako ste se odrekli mesa, riba je pravi obrok za Vas!

  Objavljeno 12.04.2019
  Alan Srčnik

  Uskrs nam je pred vratima i vrijeme posta će uskoro biti iza nas. Mnogi od nas su se odrekli koje-čega iz koje-kakvih razloga. Neki ne jedu meso, neki slatkiše, neki su prestali pušiti ili konzumirati alkohol …

  Zanemarimo sada običaje i vjerska uvjerenja; post može donijeti brojne prednosti za Vaš ogranizam, pa se često preporuča kao terapija kod mnogih bolesti. Preporuča se prvenstveno kada je riječ o alerijama, probavnim smetnjama, astmi, kardiovaskularnim bolestima…. popis je podugačak.

  Nakon dugih zimskih mjeseci i teške hrane, post će odmoriti Vaš probavni sustav. ‘Očistiti’ će Vaše tijelo i povećati energiju, naravno, ako ste to radili pametno, bez izgladnjivanja.

  Nekada je post značio baš to: izgladnjivanje. Danas smo ipak malo fleksibilniji. Dostupne su nam mnoge namirnice čijom se konzumacijom možemo pridržavati posta, a ne biti gladni.

  Većina od nas se u doba korizme odriče mesa i mesnih delicija. Najbolja zamjena je, po mogućnosti svježa riba, ali ni ona zamrznuta nije loš odabir. Riba je odličan izvor bjelančevina koje su lakše probavljive i bolje iskoristive od bjelančevina koje dobivamo od mesa i mlijeka. Redovna konzumacije ribe smanjuje rizik od moždanog udara, depresije i metalnog propadanja uzrokovanog starenjem. Najveća blagodat konzumiranje ribe je zdravlje srca i krvnih žila.

  Nećemo dalje ‘tupiti’ o zdravstvenim prednostima ribe kao namirnice. Ne samo da je zdrava, dobro pripremljena ona je i vrhunski gastronomski doživljaj. A možete ju pripremiti na puno načina; kuhanu, pečenu, na roštilju, kao dodatak ljetnim salatama …

  Niti jedan ljubitelj slatkovodne ribe ne može odoljeti ‘fiš-paprikašu’ ili šaranu na rašljama. Ako volite i dobru kapljicu, ‘pijani šaran’ je pravi recept za Vas; cijelog šarana očistite, dobro posolite iznutra i izvana, dodajte usitnjeni bijeli luk i peršin list, ‘podlijte’ s otprilike 500 ml vode i isto toliko bijelog vina, oko ribe rasporedite krumpir rezan na ploške i pecite u pećnici oko sat vremena. Za prste polizati! Mogli bi smo tako i o somu, smuđu, pastrvi… ali nećemo sada.

  Kod pripreme slatkovodne ribe uvijek vodite računa o tome da je njeno meso nešto masnije i blažeg okusa, pa podnosi jače, ali ne i prejake začine.

  Morska riba bi trebala biti redoviti dio naše prehrane, po mogućnosti barem 2 puta tjedno. Postoji nebrojeno puno vrsta i isto toliko različitih načina pripreme. Ono što je bitno znati je da se dijele na bijelu i plavu ribu. Plava riba je nešto masnija i intezivnijeg okusa, ali je i bogatija omega 3 masnim kiselinama.

  Pravi ‘štovatelji’ morske ribe znaju da kod njene pripreme vrijedi pravilo ‘manje je više’. Ne pretjerujte sa začinima; sol, maslinovo ulje i možda malo začinskog bilja i to je to… Tuna filet, brancin ili skuša na roštilju začinjene maslinovim uljem i malo limunovog soka uz salatu od svježe blitve i dobili ste nutritivno vrlo vrijedan obrok.

  Ne izgovarajte se na to da je riba skupa i da ju si ne možete priuštiti. Srdela je zaista povoljna riba koju moežete pripremiti na brojne načine. Ova neopravdano podcjenjena riba bogata je vitaminima B i D skupine, fosforom, kalcijem, željezom, selenom i magnezijem, pa ju često nazivaju ‘superhranom’ za srce i mozak.

  Priprema ribe zna često biti zatjevna; čišćenje ljuskica i utrobe zna potrajati, a nemamo baš svi ni ‘stomak’ za obaviti taj posao. Izgovora nema jer u ribarnicama i trgovačim centrima možete nabaviti već očišćenu i narezanu svježu ili smrznutu ribu. Dok su riblje konzerve već odavno ‘udomaćene’ na policama, sve češće je u ponudi suha ili filetirana svježa riba za pripremu salata i sushia.

  Smrznutu ribu i morske plodove možete konzumirati bez straha jer su jednako zdravi kao i svježi. Nove tehnologije omogućuju smrzavanje ribe odmah nakon ulova, pa su sve nutritivne vrijednosti sačuvane. Dapače, mnogi daju prednost smrznutoj ribi i to najčešće zato što ne znaju prepoznati koja je riba svježa.

  Pri odabiru ribe morate znati da svježa riba uvijek ima svjetlu kožu koja se presijava, izbočene oči i svjetlu prozirnu sluz.

  Iako smo zemlja koja obiluje rijekama, jezerima i ribom bogatim morem, Hrvati su pri samom europskom dnu po konzumaciji ribe. Razlozi su brojni; od prehrambenih navika do visoke cijene.

  Pa sada kada smo Vam pokazali da nije sve baš toliko skupo, uključite svoje pećnice i roštilje i uživajte u ribljim specijalitetima uz MojuAkciju.hr.

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Roštilj, grill, gradele, barbecue, izgara... kako god ga zvali, nezamjenjiv je!

  Društvo se okupilo, mesa, piva i dobre volje na pretek, a Vi nemate roštilj?

  Vrtni kaminski, električni, plinski ili klasični na ugljen – svaki od njih biti će ‘onaj pravi’ u rukama iskusnog majstora. Više…

  Vaši mališani ga već, sigurni smo, željno iščekuju i sastavljaju popis što bi htjeli vidjeti u gnijezdu :)

  Uskoro: Trava nabrana, gnijezdo pripremljeno, a igračke …?

  Tek što je završio Božić, stiže nam Uskrs! Nama je to tako proletjelo, kao da smo još jučer kitili bor Više…

  Bojanje uz pomoć pjene za brijanje, čipke, riže, laka za nokte, ženske čarape ... Mogućnosti koliko vam srce poželi!

  Najkreativnije ideje za jaja kakva još niste vidjeli!

  Stigli su i ti dani – obitelj je ponovno na okupu, svi su u zajedništvu i priprema se blagdansko veselje. Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Kako to već biva kad ste roditelj - i za Uskrs darivate djecu tj. kupujete igračke koje nosi zec :D

  Što pokloniti našim najdražima za Uskrs? Mi znamo!

  Eon Lighting ima sve potrebne mogućnosti osvjetljenja

  Novootvorena trgovina EON Lighting u Mallu Osijek

  Roštilj, grill, gradele, barbecue, izgara... kako god ga zvali, nezamjenjiv je!

  Društvo se okupilo, mesa, piva i dobre volje na pretek, a Vi nemate roštilj?