GOSPODARSTVO

Riba, riba, ribica… Vrijeme posta nije vrijeme ‘kažnjavanja’ i izgladnjivanja! :)

Ne 'bauljajte' okolo izgladnjeli! Ako ste se odrekli mesa, riba je pravi obrok za Vas!

    Objavljeno 12.04.2019
    Alan Srčnik

    Uskrs nam je pred vratima i vrijeme posta će uskoro biti iza nas. Mnogi od nas su se odrekli koje-čega iz koje-kakvih razloga. Neki ne jedu meso, neki slatkiše, neki su prestali pušiti ili konzumirati alkohol …

    Zanemarimo sada običaje i vjerska uvjerenja; post može donijeti brojne prednosti za Vaš ogranizam, pa se često preporuča kao terapija kod mnogih bolesti. Preporuča se prvenstveno kada je riječ o alerijama, probavnim smetnjama, astmi, kardiovaskularnim bolestima…. popis je podugačak.

    Nakon dugih zimskih mjeseci i teške hrane, post će odmoriti Vaš probavni sustav. ‘Očistiti’ će Vaše tijelo i povećati energiju, naravno, ako ste to radili pametno, bez izgladnjivanja.

    Nekada je post značio baš to: izgladnjivanje. Danas smo ipak malo fleksibilniji. Dostupne su nam mnoge namirnice čijom se konzumacijom možemo pridržavati posta, a ne biti gladni.

    Većina od nas se u doba korizme odriče mesa i mesnih delicija. Najbolja zamjena je, po mogućnosti svježa riba, ali ni ona zamrznuta nije loš odabir. Riba je odličan izvor bjelančevina koje su lakše probavljive i bolje iskoristive od bjelančevina koje dobivamo od mesa i mlijeka. Redovna konzumacije ribe smanjuje rizik od moždanog udara, depresije i metalnog propadanja uzrokovanog starenjem. Najveća blagodat konzumiranje ribe je zdravlje srca i krvnih žila.

    Nećemo dalje ‘tupiti’ o zdravstvenim prednostima ribe kao namirnice. Ne samo da je zdrava, dobro pripremljena ona je i vrhunski gastronomski doživljaj. A možete ju pripremiti na puno načina; kuhanu, pečenu, na roštilju, kao dodatak ljetnim salatama …

    Niti jedan ljubitelj slatkovodne ribe ne može odoljeti ‘fiš-paprikašu’ ili šaranu na rašljama. Ako volite i dobru kapljicu, ‘pijani šaran’ je pravi recept za Vas; cijelog šarana očistite, dobro posolite iznutra i izvana, dodajte usitnjeni bijeli luk i peršin list, ‘podlijte’ s otprilike 500 ml vode i isto toliko bijelog vina, oko ribe rasporedite krumpir rezan na ploške i pecite u pećnici oko sat vremena. Za prste polizati! Mogli bi smo tako i o somu, smuđu, pastrvi… ali nećemo sada.

    Kod pripreme slatkovodne ribe uvijek vodite računa o tome da je njeno meso nešto masnije i blažeg okusa, pa podnosi jače, ali ne i prejake začine.

    Morska riba bi trebala biti redoviti dio naše prehrane, po mogućnosti barem 2 puta tjedno. Postoji nebrojeno puno vrsta i isto toliko različitih načina pripreme. Ono što je bitno znati je da se dijele na bijelu i plavu ribu. Plava riba je nešto masnija i intezivnijeg okusa, ali je i bogatija omega 3 masnim kiselinama.

    Pravi ‘štovatelji’ morske ribe znaju da kod njene pripreme vrijedi pravilo ‘manje je više’. Ne pretjerujte sa začinima; sol, maslinovo ulje i možda malo začinskog bilja i to je to… Tuna filet, brancin ili skuša na roštilju začinjene maslinovim uljem i malo limunovog soka uz salatu od svježe blitve i dobili ste nutritivno vrlo vrijedan obrok.

    Ne izgovarajte se na to da je riba skupa i da ju si ne možete priuštiti. Srdela je zaista povoljna riba koju moežete pripremiti na brojne načine. Ova neopravdano podcjenjena riba bogata je vitaminima B i D skupine, fosforom, kalcijem, željezom, selenom i magnezijem, pa ju često nazivaju ‘superhranom’ za srce i mozak.

    Priprema ribe zna često biti zatjevna; čišćenje ljuskica i utrobe zna potrajati, a nemamo baš svi ni ‘stomak’ za obaviti taj posao. Izgovora nema jer u ribarnicama i trgovačim centrima možete nabaviti već očišćenu i narezanu svježu ili smrznutu ribu. Dok su riblje konzerve već odavno ‘udomaćene’ na policama, sve češće je u ponudi suha ili filetirana svježa riba za pripremu salata i sushia.

    Smrznutu ribu i morske plodove možete konzumirati bez straha jer su jednako zdravi kao i svježi. Nove tehnologije omogućuju smrzavanje ribe odmah nakon ulova, pa su sve nutritivne vrijednosti sačuvane. Dapače, mnogi daju prednost smrznutoj ribi i to najčešće zato što ne znaju prepoznati koja je riba svježa.

    Pri odabiru ribe morate znati da svježa riba uvijek ima svjetlu kožu koja se presijava, izbočene oči i svjetlu prozirnu sluz.

    Iako smo zemlja koja obiluje rijekama, jezerima i ribom bogatim morem, Hrvati su pri samom europskom dnu po konzumaciji ribe. Razlozi su brojni; od prehrambenih navika do visoke cijene.

    Pa sada kada smo Vam pokazali da nije sve baš toliko skupo, uključite svoje pećnice i roštilje i uživajte u ribljim specijalitetima uz MojuAkciju.hr.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Proizvodi ponosno nose oznaku „ŽIVJETI ZDRAVO“ što znači da imaju jako nizak udio, ili uopće nemaju soli te su vrijedan izvor proteina i vitamina D koji pridonosi zdravlju kostiju i zubi, osigurava konstantnu koncentraciju kalcija i fosfata u tijelu, važnih za razvoj djece i odraslih, a služi i za održavanje normalne funkcije mišića i živčanog sustava

    PP Orahovica ugostila ravnatelje osnovnih škola Virovitičko-podravske županije: Zdrave se navike uče od najranije dobi

    Najveći proizvođač i prerađivač slatkovodne ribe u Hrvatskoj i regiji, PP Orahovica, ugostio je 19 ravnatelja osnovnih škola Virovitičko-podravske županije Više…

    Na sajmu domaćih proizvoda može se naći od domaće mljevene paprike, meda, ajvara, slatkiša pa do domaćih kolača...

    23. Ribarski dani u Kopačevu

    Ribarski dani manifestacija su na kojoj kroz Kopačevo prođe tisuće ljudi željnih etno ambijenta te mirisa i okusa ribe. Posjetitelji će moći uživati Više…

    Katalog Izolirka donosi nove akcije

    Proljetne radove lakše je obaviti uz pomoć Izolirke

    Obogatite vaš vrt s vodenim parkom kojemu će se razveseliti i vaša djeca. Razni dijelovi koje možete kombinirati na vrtna Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Za posjetitelje je otvoren sva tri dana od 10.00 do 19.00 sati, a ponuđena im je kvalitetna oprema za lov i ribolov, kao i prezentacije ponude lovišta i ribolovnih mjesta i uvjeta, natjecanja u pripremi fiša, lovačkog čobanca i drugih jela jedinstvenih okusa, izložbe lovačkih pasa, izložbe fotografija, dakako uz bogatu eno i gastro ponudu

    [FOTO] U Gospodarskom centru OBŽ otvoren 19. Sajam lova, ribolova i turizma SALORI

    Pripreme za proslavu rođendana Portanove krenule. U tijeku je nagradna igra u kojoj jednu/jednoga od vas očekuje besplatan shopping u vrijednosti 3.000 eura!

    Uputite se u Portanovu jer je svaki vaš račun prilika za osvojiti 3000 eura!

    Posao ovaj tjedan nude Tehmont-Gradnja, Obrt za ugostiteljstvo "BOTA", Studenac, Hering d.d., EMSO e-mobility solutions, pogledajte odgovara li što vašoj potrazi

    Nova otvorena radna mjesta u OBŽ