ŽIVOT

Rijetki biseri našeg ekosustava – Jeste li ih vidjeli?

Zašto trebate znati kako izgledaju alpinska strizibuba, velika četveropjega strizibuba i jelenak?

Objavljeno 23.07.2019
Ivona Amidžić

Akcija „Jeste li ih vidjeli?“ koju Ministarstvo zaštite okoliša i energetike provodi s ciljem uključivanja javnosti u određivanje rasprostranjenosti kornjaša te podizanja svijesti o važnosti njihovog očuvanja, održava se i ove godine.

Svi zaljubljenici u prirodu koji kada opaze jelenka (Lucanu cervus), alpinsku strizibuba (Rosalia alpina) i veliku četveropjegu strizibubu (Morimus asper funereus), mogu njihovu fotografiju poslati putem obrasca ili na adresu e-pošte: [email protected] (uz fotografija potrebno je navesti datum, vrijeme i lokaciju viđenja te ime i prezime opažača).

Tradicionalno će po završetku akcije biti izabrane najbolje fotografije te će biti nagrađena osoba koja dojavi najviše nalaza. S obzirom da je Nacionalni park Paklenica jedan od nacionalnih parkova u Hrvatskoj u kojem su zabilježene ove tri vrste kornjaša, a ujedno i jedini koji ima međunarodnu važnost za očuvanje istih te je dio ekološke mreže EU Natura 2000., pobjednici natječaja dobit će obiteljske ulaznice za posjet parku.

Ovo je već peta godina kako se održava akcija

Akcija je započela 2015. godine, a tijekom prošlogodišnje akcije zaprimljeno je 405 dojava o viđenjima preko 500 jedinki ovih vrsta iz svih dijelova Hrvatske. Uz dojave o nalazima pristiglo je i mnoštvo fotografija traženih vrsta. Sve dojave javnosti su prostorno prikazane i lako su pretražive na Bioportalu – web portalu Informacijskog sustava zaštite prirode, uključivanjem sloja Rasprostranjenost vrsta/Saproksilni kornjaši.

Jelenak (Lucanu cervus), alpinska strizibuba (Rosalia alpina) i velika četveropjega strizibuba (Morimus asper funereus) pripadaju jednoj od najugroženijih skupina kornjaša – saproksilnim kornjašima, čije se ličinke hrane umirućim i raspadajućim drvetom te su važna karika u kruženju hranidbenih tvari u ekosustavu.

Prisutnost saproksilnih kornjaša odražava očuvanost, kvalitetu i raznolikost staništa te se stoga često koriste kao indikatori stanja ekosustava.

Ugrožene su zbog promjena povoljnih životnih uvjeta i uništavanja staništa gdje obitavaju. Njihovo stanje očuvanosti Hrvatska je dužna pratiti i očuvati ga u povoljnom stanju pa se ovom akcijom želi širiti svijest ljudi o važnosti i ugroženosti ovih vrsta te ih se aktivno uključiti u očuvanje prirode.

Sve dojave možete vidjeti online

Vaš će nalaz biti pohranjen u Informacijski sustav zaštite prirode, a sve dojave traženih vrsta bit će javno dostupne na Bioportalu – web portalu Informacijskog sustava zaštite prirode.

Fotografija koja bude izabrana na natječaju, bit će objavljena i na internetskih stranicama Ministarstva. Ako i vi budete među sretnicima koji se susretnu s nekim od rijetkih i ugroženih vrsta kukaca, slikajte ih i uključite se u ovu korisnu akciju.

Slobodno možete poslati i fotografije drugih vrsta kukaca koji vam se učine zanimljivim ili želite saznati o kojoj se vrsti kukaca radi. Svaki nalaz je dobrodošao u očuvanju naših biljnih i životinjskih vrsta. Sve podatke ćemo upisati u bazu MZOE“, poručuju iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

foto: Ministarstvo zaštite okoliša i energetike

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Marko je Osječanin trenutno sa zagrebačkom adresom, a svoje fotografske radove dosad je objavljivao u magazinima kao što su The New York Times i Vogue Italia

Marko Dukić, fotograf koji bilježi sjajne modne priče

Početkom prosinca medijske platforme ukrasila je jedna posebna modna kampanja. Na čarobnom ušću rijeke Neretve, odjevena u novu H&M kolekciju Više…

U ulici Pavla Pejačevića 28 otvoren je prvi salon fotografije u Osijeku. Reprezentativan prostor će omogućiti svima i kupcima i umjetnicima da ovdje nađu sve što trebaju vezano uz fotografiju

[FOTO] Foto art otvorio je vrata za sve zaljubljenike u fotografiju

U ulici Pavla Pejačevića 28 otvoren je prvi salon fotografije u Osijeku. Ovaj prostor prava je oaza za sve zaljubljenike Više…

Osječko-baranjska županija raspisuje foto natječaj na temu: "Najljepši prizori Osječko-baranjske županije", rok je 11. listopada...

Traže se “Najbolji foto prizori OBŽ”

Osječko-baranjska županija raspisuje foto natječaj na temu “Najljepši prizori Osječko-baranjske županije”, cilj natječaja je pokazati svu ljepotu i jedinstvenu raznolikost Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Hrvatska i Slovenija, obilujući prirodnim ljepotama, kulturnim bogatstvima i gastronomskim čarolijama, nude nebrojeno mnogo načina za stvaranje nezaboravnih trenutaka tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci.

100 najljepših doživljaja proljeće/ljeto 2024.

Građani su na trgu imali priliku provjeriti različite rizične faktore svog zdravlja (tlak, vrijednost šećera u krvi, indeks tjelesne mase i dr.) te se upoznati s aktivnostima udruga u području zaštite zdravlja, socijalne djelatnosti, sporta i drugih srodnih udruga

[FOTO] U Osijeku obilježen Svjetski dan zdravlja

Donosimo lokacije 24-satnog nadzora brzine policije, pogledajte gdje će vas dočekati!

ROADPOL – Akcija prometne policije na području cijele policijske uprave