ŽIVOT

Rješenje za obranu od poplava na našičkom području je izgradnja akumulacija

"Elementarnu nepogodu koja nas je zadesila proteklog tjedna ne pamte ni najstariji stanovnici..."

Objavljeno 28.07.2021
Ivona Amidžić

Nakon teških bujičnih poplava koje su pogodile šire našičko područje početkom prošlog tjedna, teren su obišli generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, zamjenik župana Josip Miletić, gradonačelnik Grada Našica Krešimir Kašuba, načelnik Općine Donja Motičina Željko Kovačević, direktor VGO za Dunav i donju Dravu Željko Kovačević te saborski zastupnik Goran Ivanović.

Razgovarali su o kratkoročnim rješenjima u ublažavanju i otklanjanju štete, ali i dugoročnim potrebama ovoga kraja. Riječ je o izgradnji tri akumulacije, Donja Motičina, Seona i Lapovac koje bi u budućnosti spriječile slične događaje.

Načelnik Općine Donja Motičina Željko Kovačević govorio je o velikim štetama nakon bujičnih poplava.

– Elementarnu nepogodu koja nas je zadesila proteklog tjedna ne pamte ni najstariji stanovnici. Samo  na mostu koji je otvoren za cestovni promet šteta je preko 1,5 milijuna kuna, međutim šteta je nastala i na poljskim putevima i nerazvrstanim cestama. U razgovoru s direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem i direktorom VGO-a Osijek Željkom Kovačevićem, zaključili smo da je najbolje rješenje izgradnja akumulacije da bismo sačuvali naša naselja – kazao je Kovačević i dodao da Općina intenzivno pomaže stanovnicima u saniranju nastale štete. Osvrnuo se na srušenu kuću u Seoni i naglasio kako će Općina sudjelovati u popravku i izgradnji tog objekta.

Gradonačelnik Grada Našica Krešimir Kašuba naglasio je kako će proračunskim sredstvima pomoći u saniranju dijela štete.

– Tjedan dana nakon poplava smatram da smo imali dosta sreće što je kiša stala relativno brzo pa se i voda povukla u nekoliko sati, međutim ostavila je velike štete. Povjerenstvo koje je izašlo na teren i razmotrilo zatečeno stanje utvrdilo je kriterije prema kojima ćemo procjenjivati štetu, a u proračunu smo izdvojili nešto financijskih sredstava za one u potrebi. Riječ je o sugrađanima kojima je voda ušla u stambeni prostor, a iako velike štete bilježimo na poljoprivrednim usjevima i u podrumima, nažalost taj trošak nećemo moći pokriti. Zahvaljujem se svim žurnim službama i djelatnicima Hrvatskih voda koji su izuzetno brzo pritekli u pomoć ugroženima. Svjesni smo da ovakve bujične poplave ne bi zaustavili ni odvodni kanali, već ono o čemu razgovaramo neko vrijeme, a to je akumulacija – rekao je Kašuba.

Zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić istaknuo je kako je Županija uvijek na raspolaganju za pomoć potrebitima, a osvrnuo se i na rješenja u obrani od poplava.

– Osječko-baranjska županija brinula je i prije, a nastavit će i ubuduće brigu o svim općinama. Elementarna nepogoda koja je zadesila šire našičko područje je zaista teška, međutim važno je pronaći rješenje koje će spriječiti slične pojave u budućnosti. U razgovoru s generalnim direktorom Hrvatskih voda, Zoranom Đurokovićem, zaključeno je da će tri takve akumulacije – Gornja Motičina, Seona i Lapovac uspjeti prevenirati eventualne bujične poplave u budućnosti – kazao je Miletić.

Direktor VGO za Dunav i donju Dravu Željko Kovačević govorio je o prioritetima u sanaciji štete.

– Zadnjih nekoliko dana smo s načelnicima općina i gradonačelnikom Grada Našica obišli teren, a uključili smo i tvrtke koje rade na preventivnim aktivnostima obrane od poplava te smo postavili prioritete u sanaciji šteta koje uspješno provodimo. Vrijeme nam ide u prilog i vjerujem da ćemo uspjeti provesti sve zadane ciljeve – naglasio je Kovačević.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković napomenuo je kako je dugoročno rješenje na našičkom području izgradnja triju akumulacija za što procjenjuje da će trebati tri do pet godina.

– Najvažnije što smo pokazali nakon elementarne nepogode koja je zadesila šire našičko područje je zajedništvo. Sad je vrijeme kad moramo razmišljati kako dalje jer nažalost nitko nije imun na ekstremne hidrološke situacije. Tri akumulacije koje su ranije spomenute su već odavno u našim planovima, pa je tako akumulacija Seona već bila pred samim pokretanjem izgradnje, međutim nije bilo sluha na tom području te nije ušla u prostorne planove. Sad je vidljivo da bi ona zaštitila područje Seone, Martina, ali i grada Našica jer bi smanjila pritisak na našičku rijeku. Akumulacije štite ne samo stanovništvo već i poljoprivredne površine. Do sada smo dobili dvije lokacijske dozvole, a očekujemo ishođenje i za Seonu te će Hrvatske vode osigurati sredstva za glavne projekte i krenut će se u otkup zemljišta. Što se tiče kratkoročne pomoći možemo sanirati most na Babinoj Vodi te izgraditi privremene nasipe u slučaju obilnijeg pljuska u budućnosti – zaključio je Đuroković.

foto: OBŽ

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Zbog najavljenog nevremena i obilnih kišnih oborina koje će prema prognozama DHMZ-a zahvatiti veći dio teritorija Republike Hrvatske od 04. do 06. kolovoza, sve operativne snage i sudionici sustava civilne zaštite stavljeni su u visoku pripravnost.

Sve operativne snage i sudionici sustava civilne zaštite stavljeni u visoku pripravnost

Pozivaju se građani na područjima sklonima poplavama da budu posebno oprezni, ne kreću na put ako ne moraju, prate vijesti Više…

Učenici su na praktičnim radilištima prve pomoći, kroz unaprijed pripremljene scenarije i realistično prikazane ozlijede, pokazali visoku razinu pripremljenosti iz tog područja

Održano 12. međužupanijsko natjecanje Mladih Hrvatskog Crvenog križa

U subotu 01. travnja 2023. godine u OŠ Dore Pejačević u Našicama održano je 12. Međužupanijsko natjecanje Mladih Hrvatskog Crvenog Više…

Unatoč velikom broju djece, vozač BMW-a je nagazio na gas i uz potjeru presretača s upaljenom rotacijom pokosio hidrant - zatim je pokušao pobjeći...

(FOTO) Vozač pored Srednjike odvalio hidrant pa bježao policiji, voda poplavila obje strane ulice

U prometnoj nesreći pored Srednjoškolskog igrališta nastradao je hidrant koji je odvaljen iz zemlje, a uslijed čega je voda počela Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Grah su kuhali članovi Udruge majstora kotlića Slavonije i Baranje, koji su od ranih jutarnjih sati krenuli s pripremom dvanaest kotlova u kojima se kuhalo stotinjak kilograma graha.

[FOTO] Građanima Osijeka besplatno podijeljeno više od 2500 porcija graha, gužvara i pića

Dva hrvatska Rafalea preletjet će sutra preko Osijeka, odlična prilika vidjeti ih iznad osječkog neba i možda uslikati. Objavite vaše fotke u komentarima!

Rafalei će letjeti sutra iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske, donosimo raspored preleta!

Najavljeni završetak radova i puštanje u promet Stepinčeve ulice od Vukovarske do Reljkovićeve / Reisnerove i Trga Baruna Trenka te početak radova na sljedećoj fazi u Gundulićevoj ulici od Stepinčeve do Radićeve neće započeti kako je najavljeno...

Obavijest o produženju roka dovršetka radova u dijelu Gundulićeve ulice