GOSPODARSTVO

Ruralni puč u Urbanoj aglomeraciji Osijek

Grad Osijek: "Jesu li zahtjevi pojedinih načelnika iz Upravljačkoga odbora Urbane aglomeracije Osijek zapravo smokvin list što prikriva nečije posrtanje u realizaciji zacrtanoga ili je riječ o nečem drugom, neka ocijeni (osječka) javnost"

  Objavljeno 06.03.2020
  Ivona Amidžić

  Urbana aglomeracija Osijek primjer je uspješnosti na razini cijele države glede raspisa poziva i ugovaranja projekata u okviru mehanizma Integriranih teritorijalnih ulaganja. Primjerice, objavljeni su pozivi u vrijednosti od 85% iznosa predviđenog za Urbanu aglomeraciju Osijek jer kao dobri gospodari brižljivo pazimo, da nijedna alocirana kuna namijenjena našoj urbanoj aglomeraciji, ne bude preusmjerena izvan našega područja, piše Grad Osijek.

  Usprkos tome, ovih dana svjedočimo svojevrsnoj antibirokratskoj revoluciji u izvedbi načelnika Općine Antunovac koja se 4. ožujka odigrala u Maloj vijećnici Osječko-baranjske županije u Županijskoj 4. Indikativno je da ovom pučističkom igrokazu doprinos daje i pročelnica jednog od upravnih odjela Osječko-baranjske županije sa svojim dubioznim pojašnjenjima, premda Županija ni po čemu nije uključena u Upravljački odbor. Svi dosad održani službeni sastanci uvijek su održavani tamo gdje im je i mjesto – u prostorijama Grada Osijeka.

  Osijek u Urbanoj aglomeraciji Punitovci

  Premda je Ivan Vrkić u svojstvu predsjednika Upravljačkoga odbora Urbane aglomeracije Osijek uputio poziv za 17. sjednicu koja će se održati u ponedjeljak 9. ožujka s početkom u 13.30 sati u prostorijama Grada Osijeka – načelnik Općine Antunovac, ujedno drugi dopredsjednik Urbane aglomeracije Osijek, samovoljno je sazvao svoj skup u prostorijama Osječko-baranjske županije, gdje je izrečeno niz netočnosti i dezinformacija.

  Sukladno Sporazumu o suradnji jedinica lokalne samouprave u izradi i provedbi Strategije razvoja Urbane aglomeracije Osijek – predsjednik Upravljačkog odbora je gradonačelnik grada nositelja Strategije. Dakle, nekakav neformalni skup nije ovlašten dokinuti Sporazum i opozvati predsjednika Upravljačkoga odbora. Uz iskreno i dužno poštovanje, načelnica Općine Punitovci nije i ne može biti predsjednica Upravljačkoga odbora Urbane aglomeracije Osijek, piše Grad Osijek.

  Sa skupa održanog u Maloj vijećnici Osječko-baranjske županije odaslana je i poruka o navodno lažiranom zapisniku Upravljačkoga odbora u svezi s Izmjenama Strategije Urbane aglomeracije Osijek koji je poslan u proceduru Gradskog vijeća Grada Osijeka. Činjenica da su pojedini članovi Upravljačkoga odbora u okviru utvrđene procedure dali suglasnost, da bi je nakon sjednice Gradskoga vijeća povukli, jasno govori o čemu je ovdje zapravo riječ, dodaju iz Grada Osijeka.

  Ivan Vrkić, predsjednik Upravljačkoga odbora Urbane aglomeracije Osijek održat će zakazanu 17. sjednicu u ponedjeljak 9. ožujka jer nema što kriti, baš kao što nema ništa protiv Upravnoga nadzora Ministarstva uprave ili Upravnoga nadzora Ministarstva regionalnog razvitka i fondova EU. Sve odluke pa tako i Izmjene Akcijskog plana Strategije Urbane aglomeracije Osijek – usvojene su u okviru predviđene, zakonite procedure. Ivan Vrkić ujedno ističe, da akrobatika pojedinih partnera ne ugrožava provedbu Strategije Urbane aglomeracije Osijek i projekte koji su njezina sastavnica, pri čemu posebno ističe važnost realizacije projekta IT parka i Gospodarskog centra.

  Gospodarski centar, strateški projekt Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije

  Grad Osijek i Gradsko vijeće poduzeli su sa svoje strane sve, kako bi stvorili pretpostavke za uspješnu realizaciju Gospodarskog centra vrednijeg od 15 milijuna kuna, koji je Sporazumom o partnerstvu s Osječko-baranjskom županijom utvrđen kao strateški projekt od iznimnog značaja za Osijek i regiju.

  Budući da dodjela bespovratnih financijskih sredstava iz mehanizma Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU) za osječki Gospodarski centar nije unaprijed zajamčena, nego izravno ovisi o projektnoj dokumentaciji – Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU uputilo je zahtjev za dostavu dokumentacije do 15. siječnja 2020. te naglasilo da projekt ne će biti moguće financirati, ako dokumentacija ne bude dostavljena u zadanom roku i ne bude zadovoljavajuće kvalitete. 

  Ministarstvo regionalnog razvitka i fondova EU još od ljeta 2019. najavljivalo je ovakav razvoj događaja, što je i potvrđeno stavom Europske komisije (13. sjednica Odbora za praćenje Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, 15. studenoga 2019.) koja kaže: „Ukoliko se za neka provedbena tijela pokaže da nemaju kapacitete za apsorpciju sredstava, sredstva će se preraspodijeliti provedbenim tijelima koja ih imaju. (…) Status i kapaciteti provedbe u ovom programskom razdoblju, utjecat će na programiranje i raspodjelu sredstava po sektorima u sljedećem programskom razdoblju.“

  Osječko-baranjska županija očitovala se dan uoči krajnjega roka koji je zadalo Ministarstvo za dostavu dokumentacije zadovoljavajuće kvalitete, da je u tijeku izrada projektno-tehničke i studijske dokumentacije i da je u tijeku otvoreni postupak javne nabave velike vrijednosti za usluge projektiranja Gospodarskog centra te da će po završetku postupka javne nabave biti ugovoren izvršitelj usluge i započeti projektiranje. Uzimajući u obzir da je Osječko-baranjska županija bila još u postupku javne nabave za uslugu projektiranja Gospodarskog centra – postojala je izgledna bojazan kako bi zbog nesređene dokumentacije sredstva mogla biti preraspodijeljena drugim urbanim aglomeracijama koje imaju kapacitete za apsorpciju. Uza sve to, Urbana aglomeracija Osijek pretrpjela bi izravne posljedice u raspodjeli sredstava u sljedećem programskom razdoblju.

  Kao dobri gospodari koji misle na cjelinu Urbane aglomeracije Osijek – na njene perspektive u raspodjeli sredstava i tijekom sljedećeg programskog razdoblja – nismo to mogli dopustiti, navode iz Grada Osijeka. Izmjenama i dopunama Akcijskoga plana Strategije razvoja Urbane aglomeracije Osijek na 24. sjednici Gradskog vijeća Grada Osijeka, dodatno su identificirani spremni projekti koji posjeduju građevinsku dozvolu, kako bi se u slučaju izgledne odluke Ministarstva za pomicanjem projekta Gospodarskog centra u naredno financijsko razdoblje – sačuvala alokacija predviđena za Urbanu aglomeraciju Osijek. Izmjenama Akcijskoga plana, Gospodarski centar kao strateški projekt nije brisan niti mijenjan, kao ni alokacija sredstava. Dakle, posve su netočne medijske informacije o navodnoj prenamjeni sredstava rezerviranih za Gospodarski centar.

  Jesu li zahtjevi pojedinih načelnika iz Upravljačkoga odbora Urbane aglomeracije Osijek zapravo smokvin list što prikriva nečije posrtanje u realizaciji zacrtanoga, ili je riječ o nečem drugom, neka ocijeni (osječka) javnost, poručuju iz Grada. Grad Osijek ne će odustati od strateških projekata poput IT parka i Gospodarskog centra, niti će dopustiti da se ugroze perspektive Urbane aglomeracije Osijek u sljedećem programskom razdoblju. Na koncu, u duhu dosadašnje suradnje i partnerstva, čestitamo Osječko-baranjskoj županiji, što je napokon ugovorila projektiranje Gospodarskog centra, dodaju.

  (Grad Osijek)

  foto: Grad Osijek

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Nova je to manifestacija namijenjena upravo maturantima kako bi im se pomoglo i usmjerilo u odabiru daljeg obrazovanja ili na tržištu rada

  [FOTO] Održan “Sajam mogućnosti – putokaz budućnosti” koji pomaže maturantima u odabiru studija i(li) posla

  U organizaciji Osječko-baranjske županije i u nazočnosti oko 2.500 učenika završnih razreda iz svih srednjih škola s područja Osječko-baranjske županije Više…

  Centar se prostire na 4000 četvornih metara, a sadrži modularnu konferencijsku dvoranu s oko 300 sjedećih mjesta, 30ak ureda, coworking prostor, informatički laboratorij, ugostiteljski objekt i druge sadržaje

  U osječkom IT parku otvoren IT poslovni centar vrijedan 8,7 milijuna eura

  U osječkom IT parku završeni su radovi na izgradnji i opremanju IT poslovnog centra vrijedni 8,7 milijuna eura, od čega Više…

  Obavljene su sve predradnje za učinkovitu borbu protiv komaraca, a natječaj za izvođača tretmana je u tijeku te će ugovori biti potpisani prije početka sezone

  S rekordnih 1,9 milijuna eura Osijek spreman za novu sezonu komaraca

  S rekordnih 1,9 milijuna eura Osijek i okolne općine spremni su za novu sezonu komaraca, poručio je u srijedu na Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Djelatnici Društva Vodovod Osijek d.o.o. izvest će radove hitne sanacije kanalizacijskog kolektora u Ulici Sv. Roka, na križanjima sa Ružinom i Ilirskom ulicom

  Vodovod – hitna sanacija kanalizacijskog kolektora u ulici Svetog Roka – zatvara se dionica ulice

  Potpuno se zatvara za promet Kapelska ulicu, u dijelu od od Mlinske do Kolodvorske, a radovi i nova privremena regulacija prometa će trajati do 31. srpnja 2024.

  Obavijest o promjeni u privremenoj regulaciji prometa u Kapelskoj ulici koja se zatvara za promet

  Riječ je o inženjerskom uredu u kojemu Infobipovi zaposlenici primarno razvijaju najnovija SaaS cloud komunikacijska rješenja za globalno tržište.

  [FOTO] Infobip predstavio novootvoreni ured u Osijeku