ŽIVOT

S rekordnih 1,9 milijuna eura Osijek spreman za novu sezonu komaraca

Obavljene su sve predradnje za učinkovitu borbu protiv komaraca, a natječaj za izvođača tretmana je u tijeku te će ugovori biti potpisani prije početka sezone

Objavljeno 03.04.2024
Matija Ivanković

S rekordnih 1,9 milijuna eura Osijek i okolne općine spremni su za novu sezonu komaraca, poručio je u srijedu na konferenciji za novinare zamjenik osječkog gradonačelnika Dragan Vulin.

Uz njega su na konferenciji za novinare sudjelovali i ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije Nataša Turić, načelnik Općine Bilje Željko Cickaj, načelnik Općine Darda Anto Vukoje, načelnik Općine Erdut Jugoslav Vesić, te načelnik Općine Petrijevci Ivo Zelić.

– Od toga su 800.000 eura sredstva Grada Osijeka, 600.000 eura sredstva Vlade Republike Hrvatske, 200.000 eura sredstva su Osječko-baranjske županije, a ostatak okolnih općina Bilje, Erdut, Darda i Petrijevci s kojima smo potpisali sporazum i za ovu godinu – istaknuo je zamjenik gradonačelnika Vulin.

Dodao je da su obavljene sve predradnje za učinkovitu borbu protiv komaraca, a natječaj za izvođača tretmana je u tijeku te će ugovori biti potpisani prije početka sezone.

– Razlika u odnosu na prošlu godinu je u provođenju larvicidnih tretmana, pa ćemo ove godine u borbu protiv komaraca, uz cestovna vozila, avione, čamce i amfibije, krenuti i uz pomoć dronova, pogotovo na teško dostupnim poplavnim područjima – izvijestio je.

Podsjetio je kako su prošle godine provedena ukupno 183 tretmana suzbijanja komaraca na temelju preporuka Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, s učinkovitošću od 80 posto, za što je utrošeno 1.474.224,94 eura. Također je prvi puta sklopljen sporazum o suradnji u kontroli komaraca između Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije i susjednih općina Darda, Bilje, Petrijevci i Erdut, čime su postignuti značajno bolji rezultati nego proteklih godina.

Nakon 14 godina, prošloga su ljeta i iznad urbanog područja grada za borbu protiv komaraca podignuti avioni. Novina je bilo i tretiranje zaštićenog područja Parka prirode Kopački rit koji čini čak 37 posto poplavnog područja Osječko-baranjske županije.

Zamjenik gradonačelnika Vulin i ravnateljica županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Nataša Turić pozvali su građane da uklone sva mjesta nakupljanja vode koja su pogodna za razvoj urbanih ali i invazivnih vrsta komaraca.

Tako je od travnja do studenoga potrebno

1. Redovito (najmanje 1 x tjedno) prazniti posude s vodom i/ili mijenjati vodu u vazama s cvijećem, staklenkama, posudama, kantama, bačvama i sličnim predmetima.
2. Vaze s cvijećem (svježe i umjetno) najbolje je ispuniti vlažnim pijeskom kako se u njima ne bi nakupljala voda.
3. Vaze i ostale posude na groblju i u dvorištima koje se povremeno koriste potrebno je odložiti s otvorom prema dolje da se izbjegne nakupljanje vode u slučaju kiše.
4. Iz okoliša ukloniti nepotrebne predmete u kojima se može zadržavati voda (limenke, bačve, kade, automobilske gume i druge vrste krupnog otpada).

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Osim umirovljenika, uskrsnice će dobiti i socijalno potrebite osobe koje primaju naknadu za troškove stanovanja ili nositelji prava na pomoć u prehrani te beskućnici, i to u iznosu od 40 eura. Prvi puta uskrsnice će dobiti i djeca korisnici osobne invalidnine, a u iznosu od 55 eura.

U Osijeku će 10.000 umirovljenika dobiti uskrsnicu od 35 do 70 eura. Uskrsnicu će prvi puta dobiti i djeca korisnici osobne invalidnine

Grad Osijek ove je godine povisio i iznos i cenzus za isplatu uskrsnica osječkim umirovljenicima, pa će umirovljenici s mirovinom Više…

Najavljen je visoki vodni val Dunava i Drave za 9. kolovoza, što znači da pojavu prvih odraslih jedinki očekujemo nakon blagdana Velike Gospe

Učinkovitost provedenih larvicidnih tretmana je 96-100 posto. Grad je spreman u slučaju novog vodnog vala

Zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin u petak je na konferenciji za novinare izvijestio o brojnosti komaraca na području grada Osijeka i Više…

Ne možemo pričati o sustavu suzbijanja najezde komaraca jer isti ne postoji, zakonska regulativa teret stavlja na jedinice lokalne samouprave koje nemaju (financijske) kapacitete za rješavanje ovog problema

Vlašić Iljkić: “Tretiranja su prekasno započela, najezda komaraca ozbiljno utječe na kvalitetu života ljudi”

Vlada je u svibnju ove godine usvojila rebalansom proračuna amandman iz redova vladajućih saborskih zastupnika i to onaj koji se Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Prekrasnu lokaciju Parka Oscara Nemona, mnogim Osječanima nepoznatu i prilično zanemarenu, oživjelo događanje Volontiramo očima, rukama i srcem organizirano u sklopu nacionalne manifestacije Hrvatska volontira

[FOTO] Hrvatska volontira – Pokazali kako se volontira očima, rukama i srcem

Četverosatni događaj donio je mnoštvo smijeha i radosti, ali opet podsjetio na rizike nestanka djece i mladih

U Osijeku obilježen Međunarodni dan nestale djece

Najviše maturanata, njih 1.566, naravno bilo je u Osijeku. Okupili su se na prostoru Županijske ulice, tijekom dana zatvorene za promet automobila, te izveli prigodan plesni program. Plesali su držeći bijele kišobrane, odjeveni u bijele i plave majice, a ove godine - uz četiri standardne plesne točke - bio je i peti ples, i to na pjesmu Rim Tim Tagi Dim Baby Lasagne.

[FOTO] Ispraćaj maturanata uz Quadrillu i Rim Tim Tagi Dim