POLITIKA

Sabor: Jednoglasna podrška zastoju ovrha

Posebne okolnosti trajat će tri mjeseca, uz mogućnost da ih Vlada produlji za još tri

  Objavljeno 17.04.2020
  Ivona Amidžić

  Hrvatski sabor u petak je jednoglasno (sa 120 glasova ‘za’) donio zakon koji na tri mjeseca, s mogućnošću produljenja za još tri, omogućuje zastoj ovrha na novčanim sredstvima fizičkih osoba kako bi lakše prebrodile posebne okolnosti izazvane koronavirusom.

  Sabor je, naime, dopunio Zakon o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, koji će stupiti na snagu prvog dana od dana objave u Narodnim novima.

  Posebne okolnosti trajat će tri mjeseca od toga dana, uz mogućnost da ih Vlada produlji za još tri.

  Fina će za trajanja posebnih okolnosti zastati s provedbom ovrhe na novčanim sredstvima ovršenika, odnosno fizičke osobe.

  Novozaprimljene osnove za plaćanje evidentirat će u Očevidnik redoslijeda osnova za plaćanje, te će po njima postupati nakon što posebne okolnosti prestanu.

  Dok posebne okolnosti traju, Fina neće obračunavati kamatu koja je određena u osnovi za plaćanje niti zateznu kamatu.

  Odbijeni svi oporbeni amandmani

  Vladin predstavnik, a potom i saborska većina odbili su sve oporbene amandmane na spomenuti zakon, a većina ih se odnosila na produljenje moratorija na ovrhe na šest plus šest mjeseci, odnosno na godinu dana.

  Sabor je donio Zakon o neprocijenjenom građevinskom zemljištu, izmijenio je zakone o sigurnosti pri odobalnom istraživanju i eksploataciji ugljikovodika te o nacionalnoj infrastrukturi prostornih podataka.

  Odbio je SDP-ov paket zakona za pomoć gospodarstvu teško pogođenom zbog epidemije koronavirusa.

  Nezadovoljan takvim ishodom, Davor Bernardić (SDP) prozvao je vladajuće da su zapravo odbili zaštititi najugroženije građane: nezaposlene, umirovljenike, povećati naknade radnicima u samoizolaciji, stimulaciju ljudima na prvoj crti zaštite od zaraze, utvrditi da dužnosnici rade za minimalac.

  Bernardić: Vlada štiti interese banaka

  “Posebno nas žalosti da ste odbili prijedlog o moratoriju na kredite na godinu dana, to je dokaz da Plenkovićeva vlada štiti interese banaka i podržava njihov ekstra profit”, rekao je Bernardić.

  Sabor je u petak glasovao na način koji do sada nije prakticirao.

  Zastupnici su, naime, zbog mjera zaštite od zaraze bili podijeljeni u tri dvorane (sabornica, Mala vijećnica, Dvorana bana Josipa Jelačića), glasovali su elektronički i ručno, nakon čega su glasovi zbrojeni.

  Zbog opasnosti od koronavirusa Sabor provodi stroge mjere zaštite, smanjio je broj zastupnika koji istodobno mogu biti na raspravi. Zastupnici moraju biti na udaljenosti od dva metra, odbori rade elektronički, saborska govornica dezinfricira se poslije svakog zastupnika.

  (Hina)

  foto: youtube (screenshot)

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Petrov: „Naglasak treba biti na otpisu javnih davanja, prije svega doprinosa na plaće onima koji su pogođeni krizom kako bi se zadržala radna mjesta, jer odgoda neće biti dovoljna"

  Petrov: „Jedina prava mjera je otpis poreza i javnih davanja“

  Predsjednik Mosta Božo Petrov danas je u Hrvatskom saboru ponovio gospodarske mjere Mosta vezane za eskalaciju koronavirusa, istaknuvši da je prava mjera Više…

  Država će lokalnim jedinicama, HZZO-u i HZMO-u dati beskamatni zajam do visine koliko su izgubili...

  Sabor prihvatio paket zakona za pomoć gospodarstvu pogođenom koronavirusom

  Hrvatski sabor prihvatio je u četvrtak Vladin paket zakona za pomoć gospodarstvu pogođenom epidemijom koronavirusa vrijedan gotovo 30 milijardi kuna, Više…

  Grbin smatra da sabor i dalje treba nastaviti s radom, pogotovo sada kada je stanje u državi teško

  Grbin: Sabor treba proglasiti izvanredno stanje u državi

  SABORSKI zastupnik SDP-a Peđa Grbin je izjavio da bi sabor trebao donijeti odluku o izvanrednom stanju u državi i taksativno pobrojiti Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  "Austrija je uvijek spremna pregovarati ali ovom paketu nećemo dati zeleno svjetlo", izjavio je Bluemel za javni servis

  Austrija protiv prijedloga Europske komisije o fondu za oporavak europskog gospodarstva

  "Ovo je važan korak u procesu donošenja odluke - Treba učiniti sve da dođemo do dogovora prije ljetne stanke"

  Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel najavio fizički samit čelnika EU

  Razgovaralo se o aktualnoj suradnji s mađarskom zajednicom u Osijeku kao i dosadašnjim zajedničkim projektima Osijeka s prijateljskim mađarskim gradovima

  Novoimenovani mađarski veleposlanik i generalni konzul na sastanku sa Žanom Gamoš