ŽIVOT

Sanacija i zatvaranje odlagališta neopasnog otpada Nemetin

Piližota: Pred nama još jedan veliki projekt, a to je još starije odlagalište - zatvoreno odlagalište u Sarvašu...

Objavljeno 27.11.2020
Ivona Amidžić

U Osijeku je održano završno predstavljanje projekta “Sanacija i zatvaranje odlagališta neopasnog otpada Nemetin”, prenosi Radio Osijek.

O projektu su govorili predstavnici grada Osijeka, te Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Marko Markić iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Cilj projekta je sanacija i zatvaranje neusklađenog odlagališta ,Nemetin” na području Grada Osijeka čime će se pridonijeti sprečavanju potencijalnih negativnih učinaka odlagališta na okoliš i ljudsko zdravlje, odnosno zaštiti podzemne i površine vode, smanjenje emisije stakleničkih plinova te zaštiti i očuvanju prirodnog okoliša.

Ovaj cilj je naveden u Operativnom programu Konkurentnost i kohezija 2014-2020 (OPKK). Vezano uz Prioritetnu os 6 Zaštita okoliša i održivost resursa, Investicijski prioritet 6i1 – Ulaganje u sektor otpada kako bi se ispunili zahtjevi pravne stečevine Unije u području okoliša i zadovoljile potrebe koje su utvrdile države članice za ulaganjem koje nadilazi te zahtjeve. Specifični cilj 6 i 1 – Smanjena količina otpada koji se odlaže na odlagališta.

“Ovo je izuzetno vrijedan projekt, završen na vrijeme a dobili smo i uporabnu dozvolu. Projekt je vrijedan 38 milijuna kuna od čega je gotovo 95% sufinancirano iz Fonda Europske unije ali isto tako iz Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti. Pred nama još jedan veliki projekt, a to je još starije odlagalište – zatvoreno odlagalište u Sarvašu koji je još vrjedniji i prostire se na većoj površini, preko 12 hektara, na koje je od 1968. do 1991. godine odloženo 1.340.000 tona komunalnog otpada. Kad zbrojimo oba projekta dolazimo do iznosa od gotovo 120 milijuna kuna”, rekao je zamjenik gradonačelnika Boris Piližota.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Vatrogasne snage su i tijekom noći bile na terenu, a saniranje posljedica i smanjenje ugroza za stanovništvo će se raditi i slijedećih dana.

Preko 800 vatrogasca sanira posljedice potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji

Vatrogasne snage raspoređene na područje Sisačko-moslavačke županije su tijekom dana 30. prosinca 2020. aktivno radile na uklanjanju dimovodnih kanala, sanaciji Više…

Koncesijom je predviđen iskop do najviše 490.000 prostornih metara pijeska u razdoblju od tri godine

Luka Tranzit Osijek počela s eksploatacijom pijeska u Dravi

Luka Tranzit Osijek d.o.o. počela je s iskopima pijeska nakon što je postala odabrani koncesionar na natječaju Ministarstva gospodarstva i Više…

"Jezična suradnja već postoji zahvaljujući Francuskoj alijansi u Osijeku, no želimo još više razvijati suradnju u informacijskim znanostima"

Francuski veleposlanik u nastupnom posjetu Osijeku

“Ovo je moj prvi službeni posjet Osijeku zbog čega sam izuzetno sretan. Vidim da imamo još mnogo toga za napraviti. Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Troškove električne energije neće plaćati od početka siječnja do kraja ožujka, a pristojbu HRT-u od siječnja do ožujka

Objavljen popis: Tko sve neće morati plaćati troškove HEP-u i HRT-u

U njemu su prikupljeni podaci o učincima potresa na naselja, poljoprivredne površine, gospodarske objekte, o prebivalištu i boravištu stanovnika, zdravstvenim ustanovama, školama...

Geoinformacijski sustav Potres – Temeljne informacije o stanju na području potresa

Donirali su stambene kontejnere, generatore, vreće za spavanje i električne grijalice

SAD se pridružio donacijom pomoći pogođenima potresom