ŽIVOT

Sanacija i zatvaranje odlagališta neopasnog otpada Nemetin

Piližota: Pred nama još jedan veliki projekt, a to je još starije odlagalište - zatvoreno odlagalište u Sarvašu...

Objavljeno 27.11.2020
Ivona Amidžić

U Osijeku je održano završno predstavljanje projekta “Sanacija i zatvaranje odlagališta neopasnog otpada Nemetin”, prenosi Radio Osijek.

O projektu su govorili predstavnici grada Osijeka, te Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Marko Markić iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Cilj projekta je sanacija i zatvaranje neusklađenog odlagališta ,Nemetin” na području Grada Osijeka čime će se pridonijeti sprečavanju potencijalnih negativnih učinaka odlagališta na okoliš i ljudsko zdravlje, odnosno zaštiti podzemne i površine vode, smanjenje emisije stakleničkih plinova te zaštiti i očuvanju prirodnog okoliša.

Ovaj cilj je naveden u Operativnom programu Konkurentnost i kohezija 2014-2020 (OPKK). Vezano uz Prioritetnu os 6 Zaštita okoliša i održivost resursa, Investicijski prioritet 6i1 – Ulaganje u sektor otpada kako bi se ispunili zahtjevi pravne stečevine Unije u području okoliša i zadovoljile potrebe koje su utvrdile države članice za ulaganjem koje nadilazi te zahtjeve. Specifični cilj 6 i 1 – Smanjena količina otpada koji se odlaže na odlagališta.

“Ovo je izuzetno vrijedan projekt, završen na vrijeme a dobili smo i uporabnu dozvolu. Projekt je vrijedan 38 milijuna kuna od čega je gotovo 95% sufinancirano iz Fonda Europske unije ali isto tako iz Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti. Pred nama još jedan veliki projekt, a to je još starije odlagalište – zatvoreno odlagalište u Sarvašu koji je još vrjedniji i prostire se na većoj površini, preko 12 hektara, na koje je od 1968. do 1991. godine odloženo 1.340.000 tona komunalnog otpada. Kad zbrojimo oba projekta dolazimo do iznosa od gotovo 120 milijuna kuna”, rekao je zamjenik gradonačelnika Boris Piližota.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Gradski sportski savez osigurao je da biciklijada bude odrađena po pravilima, uz policijsku pratnju, tehničku pomoć i prvu pomoć. Planirani dolazak pred Azil je oko 11 sati, u koloni, gdje će vas dočekati 180 kerovaca željnih šetnji!

Bicikllijada – “Bajsom za azil”

Pozivamo sve naše sugrađane (a i one koji to nisu) da nam se pridruže na tradicionalnoj biciklijadi, koja se u Više…

Zvijezde su se posložile! - 1. maj slavimo zajedno, u dobrom društvu, uz solidarnost, dobra djela i još bolji grah

Udruga Pobjede poziva na proslavu 1. maja s volonterima i “kerovcima” u osječkom Azilu!

Sprema se velika prvomajska radna akcija u Azilu! “1. maj slavimo zajedno, u dobrom društvu, uz solidarnost, dobra djela i Više…

BOŽIĆNI RUČAK ZA KEROVCE u osječkom Azilu!

Ova godina neće proći bez najljepšeg događaja u azilu: Vraća se božićni ručak za kerovce!

Kerovci su oduševljeni što vas ove godine opet mogu pozvati na najpopularnije i najljepše azilsko druženje. Azil će ove blagdane Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Informirani, zainteresirani i aktivni građani mogu imati ključnu ulogu u poboljšanju sustava gospodarenja otpadom, donoseći pozitivne promjene u svojim zajednicama

Participacija građana kao ključ ekološki održivog upravljanja otpadom: Primjer iz Osijeka

Vrijedni volonteri, djeca i mladi njih 22, iz i oko Bajera JUG2 izvukli su oko 200 kg otpada

[FOTO] Djeca i mladi očistili Bajer Jug2!

U nedjelju će netko iz Portanove otići bogatiji za 3.000 eura A čeka nas i kiša balona s nagradama. Portanova u nedjelju radi po redovnom radnom vremenu.

Danas u Portanovi magic show i torta za djecu, a sutra stiže mirror crew – ljudi od ogledala!