AFERE

Sanaderu 8 godina zatvora, HDZ mora vratiti milijune

Zagrebački Županijski sud je utvrdio da je Sanader nezakonito stekao 275.000 kuna, a njegovoj obitelji, postane li presuda pravomoćna, odlukom suda oduzet će se preko 15.8 milijuna kuna za koje nije dokazano porijeklo

  Objavljeno 13.11.2020
  Darija Kovačić

  Izrečena je presuda u ponovljenom suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu, njegovim nekadašnjim suradnicima, ali i HDZ-u kao prvoj stranci optuženoj za korupciju zbog izvlačenja novca preko marketinške agencije Fimi Media, prenosi Index.

  Sanader je u ponovljenom suđenju nepravomoćno proglašen krivim i osuđen je na jedinstvenu zatvorsku kaznu od 8 godina, dok HDZ mora platiti 3.5 milijuna kuna kazne i u proračun vratiti 14.6 milijuna.

  “HDZ je proglašen odgovornim za radnje fizičkih osoba, Sanadera i Pavošević. To je objektivna odgovornost. Kažnjen je s 3.5 milijuna kuna i oduzima im se imovinska korist od 14.6 milijuna. Držim da ovo vijeće nije otklonilo naloge Vrhovnog suda glede utvrđivanja činjenica. Odbilo je dokazne prijedloge HDZ-a, držim da ćemo u žalbi uspjeti. Vrh stranke i članstvo nema nikakve veze s kriminalnim radnjama fizičkih osoba”, rekao je odvjetnik HDZ-a nakon izricanja presude.

  Sanaderu se oduzima 275 tisuća kuna, a cijeloj obitelji 15,8 milijuna kuna.

  Barišić je dobio dvije godine i deset mjeseci zatvora, a Pavošević godinu i četiri mjeseca.

  HDZ je odgovoran te mora platiti novčanu kaznu 3.5 milijuna kuna i oduzima mu se 14.6 milijuna kuna nepripadajuće imovinske koristi. Oduzima se i 2.5 milijuna kuna deponiranih na računu suda. Riječ je o protupravno stečenoj imovinskoj koristi Nevenke Jurak, vlasnice Fimi medije, koja je preminula tijekom postupka. Postupak protiv nje obustavljen je zbog smrti, a Fimi medija otišla je u stečaj. Iznos od 11,8 milijuna kuna oduzima se od stečajne mase Fimi medije. Taj je novac otprije deponiran na računu suda.

  Protiv Mačeka odbija se optužba za udruživanje radi počinjenja djela, a oslobođen je optužbe za zloporabu položaja.

  Sanader i ostali nisu došli na izricanje presude.

  Prvo suđenje počelo je u travnju 2012., a u ožujku 2013. donesena je  nepravomoćna presuda kojom su uz Sanadera i HDZ bili osuđeni i ostali optuženici: Nevenka Jurak na dvije godine zatvora, Barišić na tri, Branka Pavošević na godinu i pol, a Maček na uvjetnu kaznu. No tu je presudu u srpnju  2015. ukinuo Vrhovni sud, smatrajući da su Sanaderu povrijeđena prava jer Jurak, Barišić i Pavošević nisu htjeli odgovarati na pitanja, što je njihovo pravo.

  U aferi Fimi medija, koju su mediji odmah na početku prozvali majkom svih afera, uz Sanadera optužen je i HDZ kao prva politička stranka koja je završila na optuženičkoj klupi. Optuženi su i Mladen Barišić, Ratko Maček i Branka Pavošević. Bila je optužena i Nevenka Jurak,  vlasnica Fimi medije, koja je  preminula u studenome 2019. USKOK Sanadera i  ostale  tereti da su preko Fimi medije izvlačili novac iz državnih poduzeća te da su tim novcem financirani Sanaderovi privatni troškovi te crni fondovi HDZ-a.

  Sanadera se tereti i za 15 milijuna kuna koje mu je prema optužnici donio Mladen Barišić, a USKOK traži da se od Sanadera i njegove obitelji oduzme oko 20 milijuna kuna.

  Foto: arhiva

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Ministarstvo je naprasno i bez najave zaključilo natječaj - zaključuje ravnateljica DV Osijek Štambuk Čabaj.

  HDZ optužuje: Više od 100 djece bez vrtića! Dječji vrtić iz Osijeka odgovara: Nije istina!

  Gradska organizacija osječkog HDZ-a danas je upriličila konferenciju za novinstvo s tvrdnjom kako je 104 ‘klinceza i klinaca’ u Osijeku Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Prema USKOK-u Mamić je sudcima dao najmanje 370.000 eura...

  Svjedoci vidjeli Mamićevo podmićivanje suca: “Braco, evo paprike da bude bolja hrana”

  Na raspravu su došli svi optuženici osim Igora Krote koji je sucu javio da je u ljekarni saznao da mu je određena samoizolacija

  Ponovno odgođeno suđenje u “slučaju Mamić”

  Vrban: "Oni se moraju očitovati o tim snimkama, i nakon što se očituju, ja ću pokrenuti stegovni postupak"

  Kreće stegovni postupak protiv dva suca koja je optužio Mamić