GOSPODARSTVO

Sastanak s vodstvom PPK Valpovke: Navodnjavanje je budućnost Slavonije

Posljednjih godina tvrtka ulaže između pet i deset milijuna kuna godišnje, a uglavnom u ratarstvo, a daljnje investicije planiraju u proširenje silosa i farmi, tvornicu stočne hrane i liniju riblje hrane

  Objavljeno 07.10.2021
  Ivona Amidžić

  Na poziv tvrtke PPK Valpovo, njihovo sjedište u Valpovu posjetio je župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić sa suradnicima.

  PPK Valpovo je tvrtka koja upošljava 120 djelatnika, s ukupnim prihodom koji raste iz godine u godinu, a tijekom protekle četiri godine izvoz im je rastao za 101%.

  Riječ je uglavnom o poljoprivrednoj proizvodnji te proizvodnji poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. 2010. godine je M San grupacija preuzela Valpovku s oko 100 milijuna kuna duga, a danas je to tvrtka koja je dobila FINA-inu nagradu Zlatna bilanca 2021. za najuspješnijeg poduzetnika u 2020. godini u djelatnosti poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo.

  – Mi možemo u idućih pet godina, ako se nastavi ovaj trend poslovanja, investirati 2-3 milijuna eura godišnje. Zato smatram da je suradnja s Osječko-baranjskom županijom izuzetno važna jer može biti na korist široj zajednici kojoj silno naginjemo. Nastojimo donirati dio svojih sredstava općinama, nogometnim klubovima i drugim subjektima u našoj sredini jer smo stava da dio svog uspjeha trebamo vraćati zajednici u kojoj živimo. Dio smo velike M san grupe, a kad smo ušli u poljoprivredu mnogima je to bilo čudno, međutim ona je danas unutar grupe najznačajnija djelatnost. Ukupno obrađujemo 15.000 hektara ratarskih površina te smo po količini obradive površine drugi sustav po veličini, odmah iza Agrokora. Također, imamo 106.000 hektara ribnjaka, bavimo se stočarstvom i ulažemo u sustav krava-tele te tov junadi, a imamo i 500 hektara lješnjaka i 120.000 tona silosa. Pravimo nešto više od milijun litara vina godišnje. Trenutno se usmjeravamo na eko proizvodnju u kojoj vidimo budućnost kroz proizvodnju ulja, brašna i sličnih proizvoda oslanjajući se na vlastite izvore i izvore kooperanata – rekao je Ivan Malić, predsjednik Uprave PPK Valpovka.

  Posljednjih godina tvrtka ulaže između pet i deset milijuna kuna godišnje, a uglavnom u ratarstvo, a daljnje investicije planiraju u proširenje silosa i farmi, tvornicu stočne hrane i liniju riblje hrane. Veliki interes imaju i za sustave za navodnjavanje, prije svega na širem valpovačkom području, koje žele razvijati u suradnji s Osječko-baranjskom županijom .

  – Sustavi za navodnjavanje koje su spomenuli čelnici PPK-a Valpova su jedan od strateških projekata Osječko-baranjske županije i budućnost poljoprivredne proizvodnje na našem prostoru. Zbog toga smo spremni biti partneri u njihovoj izgradnji kako bismo poljoprivrednim subjektima pomogli u proizvodnji i pravovremenom odgovoru na klimatske promjene. Smatram da je navodnjavanje budućnost u Slavoniji, a u suradnji s Hrvatskim vodama i resornim Ministarstvom, Osječko-baranjska županija će nastojati osigurati sustave za sve korisnike koji su iskazali potrebu – rekao je župan Anušić.

  Pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Silva Wendling osvrnula se na izgradnju sustava za navodnjavanje i nužnim ulaganjima u infrastrukturu.

  – Kad govorimo o sustavu navodnjavanja Gat i da bi on bio u funkciji, potrebna je rekonstrukcija crpnih stanica postojećeg sustava koji je u jako lošem stanju. Prema podacima iz studije koju smo napravili, procijenjena vrijednost radova na rekonstrukciji bila je 3,5 milijuna bez PDV-a, no potrebno je napraviti novelaciju troškovnika pri čemu će Hrvatske vode osigurati 80% sredstava, a Osječko-baranjska županija 20% kako bismo crpnu stanicu doveli u funkcionalno stanje. Procijenjena vrijednost izgradnje proširenja sustava Gat je oko 30 milijuna, a mi ćemo paralelno obnavljati crpnu stanicu i graditi cjevovode te se nadamo da to neće dugo trajati. Što se tiče sustava navodnjavanja Petrijevci, tu je u pripremi predinvesticijska studija koja je osnova za pokretanje bilo kakvih zahvata – rekla je pročelnica Wendling.

  foto: OBŽ

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Potpore poljoprivrednicima ukupne su vrijednosti od 3,18 milijuna kuna

  OBŽ od 6. listopada otvara javne pozive za potpore poljoprivrednicima

  Javni pozivi za 13 vrsta potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju ukupne vrijednosti 3,18 milijuna kuna bit će objavljeni 6. Više…

  "Osječko-baranjska županija dijeli niz potpora u turizmu jer je kontinentalni turizam gospodarska grana koja još uvijek nije dovoljno razvijena, a nudi ogroman razvojni potencijal"

  Županija dodijelila nove potpore za razvoj i unaprjeđenje ruralnog turizma

  Župan Ivan Anušić potpisao je ugovore o potporama za ulaganja u razvoj i unaprjeđenje ruralnog turizma s 42 korisnika s Više…

  Rezultati poslovanja poduzetnika u 2020. godini bolji nego godinu dana ranije

  Gospodarstvo Osječko-baranjske županije odoljelo Covid krizi

  Prema rezultatima poslovanja u 2020. godini koje je objavila Fina, poduzetnici s područja Osječko-baranjske županije mogu biti zadovoljni ostvarenim. Unatoč Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  U pripremi su projekti vrijedni čak 400 milijuna kuna...

  Osijek je među vodećim gradovima po povučenim EU sredstvima

  Crnković: Osijek sa svim svojim prirodnim i kulturnim resursima te gastronomskom i enološkom ponudom, ali i svim ostalim što nudi uz zdravstveni turizam, ima brojne komparativne prednosti u odnosu prema ostatku Hrvatske

  Zdravstveni turizam od velikoga značaja za grad Osijek