ŽIVOT

Savjeti za jet lag: je li gore putujemo li na istok ili na zapad?

Najbolje je preskočiti spavanje i zadržati svoj ritam

Objavljeno 01.10.2019
Ivona Amidžić

Jet lag je kletva suvremenog svijeta. Kada zrakoplov prođe kroz nekoliko vremenskih zona putnici obično ne uspijevaju zaspati noću i iscrpljeni su tijekom dana – što sve zasigurno ne čini veselim početak bilo kojeg izleta.

No je li učinak gori putuje li zrakoplov na istok ili na zapad? “Za mnoge putnike jet lag je gori ako putuju na istok”, kaže Andrea Rodenback, koja istražuje poremećaje sna u njemačkoj bolnici Porz am Rhein.

“Većina ljudi ima unutarnji dnevni i noćni ritam koji je zapravo malo duži od 24 sata. To je razlog da se može činiti lakšim produžiti dan, što se zbiva putuje li putnik na zapad. Skraćivanje dana u slučaju putovanja na istok dovodi tijelo u konfuziju”, navodi.

Gubljenje sna prilikom putovanja doprinosi poremećaju našeg unutarnjeg sata, tumači Rodenback. “Oni koji se mogu opustiti i uspijevaju uhvatiti bar neki san tijekom leta lakše će podnijeti promjenu nekoliko vremenskih zona”, dodaje.

Preskočiti spavanje i zadržati svoj ritam

Ako je vremenska razlika 10 do 12 sati čini se pametno ostati budnim dok doista ne bude vrijeme spavanja u destinaciji u koju ste stigli. Jedno ili dva drijemanja od najviše 20-tak minuta i šalica kave pomoći će da izdržite dan, kaže Hans-Guenter Weess iz Njemačkog društva za spavanje.

Dnevno svjetlo također pomaže da ostanemo budni. “Na taj način relativno brzo prihvaćate obrazac spavanja koji vrijedi za tu destinaciju”, dodaje.

Ako pak idete u drugu vremensku zonu na kraće od 48 sati tada ne trebate poduzimati napor kako biste se naviknuli na vremensku razliku, kaže Weess dodajući da je u tom slučaju pametnije ostati pri svom ritmu spavanja.

Na poslovnom putovanju, primjerice, drijemanje može pomoći no ipak je bolje držati se obrasca spavanja na koji smo navikli kod kuće.

Treba pripaziti kada je u pitanju uzimanje tableta za spavanje. Prema riječima Weessa, nije za sada jasno mogu li pilule pomoći kod jet laga. “Podaci su dvosmisleni”, kaže on.

Odlučite li ipak uzeti tablete, ne biste ih trebali upotrebljavati duže od dvije noći, kaže on, jer biste se brzo mogli naviknuti na njih. Njihovo uzimanje također trebate provjeriti kod kuće, po mogućnosti tijekom vikenda. “U rijetkim slučajevima one mogu imati suprotan učinak od očekivanog”, ističe Weess.

(Hina)

foto: pixabay (ilustracija)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Na prostor Aerokluba zbog kvara prisilno je sletio privatni zrakoplov

Zrakoplov prisilno sletio u Osijek

U subotu, 7. prosinca, oko 15.05 sati, u Osijeku, na prostor Aerokluba zbog kvara prisilno je sletio privatni zrakoplov slovenskih Više…

Evo kako je pjevačica reagirala...

Indirini se fanovi malo “pogubili”: Pitali je li ona Colonia

– Pitaju Mato i Tomislav, jeste li vi Colonia?? – Ma jesam! ‘Ajmoooo, svi, ljuljanjeeee … Ti da bu di bu daaaaa Više…

Napokon je stigao i vikend, što za neke lege i legice znači i koji sat dužeg spavanja. Jeste li znali da trećinu svoga života provedemo spavajući?!

Jučer je obilježen Svjetski dan spavanja: Jeste li se naspavali? :)

Napokon je stigao i vikend, što za neke lege i legice znači i koji sat dužeg spavanja. Jeste li znali Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Vjerojatno ste bar jednom u životu maštali o putovanju ovim velikim europskim rijekama a sada taj neopisivo lijep doživljaj putovanja moćnim Dunavom možete iskusiti i vi, s polascima iz Osijeka!

Što kažete na krstarenje Dunavom od Osijeka do Beča i Željeznih vrata?

Povrat novca je osiguran svim kupcima: bilo da je proizvod otvoren ili zatvoren te čak i bez predočenja računa

dm povlači proizvod s polica – Mole da ga ne koristite!

Zaklada Slagalica dodijelila je već ukupno deset nagrada tvrtkama i obrtima koji podržavaju različite aktivnosti, programe i projekte s područja Slavonije i Baranje

Zaklada Slagalica – otvoren Poziv na nominaciju tvrtke i/ili obrta za Nagradu Johann Kohlhoffer za filantropa 2019. godine