Arhiva

Saznajte kako doći do novca iz EU fondova za ruralni razvoj

    Objavljeno 22.05.2015
    OsijekNews redakcija

    U Osijeku će 12. lipnja na Ekonomskom fakultetu Osijek, Trg Ljudevita Gaja 7, biti održane besplatne edukacije pod nazivom „Poslovni uzlet grada Osijeka“. Na navedenim edukacijama bit će obuhvaćene razne teme, a predavanje pod nazivom „Kako do novca iz EU fondova za ruralni razvoj“ održat će Davorka Hajduković, pomoćnica ministra poljoprivrede.

    Iako su sva predavanja besplatna nužno je napraviti on-line prijavu, a popis svih edukacija dostupan je na linku.

    Gđa Hajduković jedna je od stručnih predavača projekta Poslovni uzlet koji Poslovni dnevnik organizira drugu godinu zaredom u suradnji s Ministarstvom poduzetništva i obrta te nam je ovom prilikom rekla na koje načine ministarstvo može pomoći poljoprivrednicima.

    Koliko sredstva EU fondova mogu olakšati posao poljoprivredi iz vašeg iskustva? Na što se poduzetnici mogu i trebaju usmjeriti?

    Kroz mjere Programa ruralnog razvoja potporu mogu ostvariti poljoprivredna gospodarstva, obrti, mikro, mala i srednja poduzeća, ovisno o razini poljoprivredne proizvodnje. Najmanja postojeća proizvodnja iskazana je unutar podmjere 6.3- „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“ u sklopu mjere 6, gdje veličina poljoprivrednog gospodarstva kroz standardni output (SO) u ovoj podmjeri iznosi 2.000 EUR-a, što znači da u Upisniku poljoprivrednika postoji registrirana poljoprivredna proizvodnja od primjerice 0,55 ha bobičastog voća ili 2 mliječne krave itd., te se na osnovu izrađenog poslovnog plana ostvaruje potpora u iznosu od 15.000 EUR-a.

    Također, u sklopu mjere 6 moguća su ulaganja i u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima, primjerice u turističke svrhe i slično. Povećanjem standardnog outputa (SO) korisnik zatim postaje prihvatljiv za ulaganja unutar mjere 4- „Ulaganja u fizičku imovinu“, gdje je visina potpore čak i do 5 milijuna EUR-a u sektorima mlijeka i mesa, odnosno do 50% vrijednosti ukupno prihvatljivih troškova, koji se mogu povećati za dodatnih 20% pod određenim uvjetima.

    Nema sumnje kako se potporom želi potaknuti i mlade poljoprivrednike unutar podmjere 6.1. Programa ruralnog razvoja, gdje je moguće ostvariti potporu u iznosu od 50.000 EUR-a. Jednako tako, naglasak je na poticanju na prijelaz na ekološki prihvatljivu poljoprivrednu proizvodnju, ulaganje u šumska područja, te proizvodnju na područjima s posebnim prirodnim ograničenjima.

    Posebno važan je prijenos znanja i najbolje prakse iz ostalih država članica, koje se zatim preko aktera na regionalnoj i lokalnoj razini, te lokalnih akcijskih grupa prenose stanovništvu u ruralnim područjima. Aktivnostima informiranja i prijenosa znanja unutar mjere 1 Programa ruralnog razvoja naglašava se konstantno usavršavanje i educiranje korisnika kako bi se obrazovna struktura poljoprivrednog stanovništva podigla na višu razinu.

    Kada je riječ o poduzetnicima i njihovim ulaganjima, treba naglasiti kako posebnu pozornost moraju usmjeriti na održivost vlastitih projekata, a moralna i financijska odgovornost neizbježni su faktori koji doprinose stvaranju dodane vrijednosti, odnosno modernizaciji i povećanju poljoprivredne proizvodnje.

    Na koje načine im je Ministarstvo na raspolaganju?

    Ministarstvo poljoprivrede je posredničko tijelo koje policy zajedničku poljoprivrednu politiku sa nadnacionalne razine kolokvijalno rečeno ”spušta” na nacionalnu razinu.

    Naime, svi zakoni (Uredbe) koji se donesu na razini Unije, odluke, smjernice, preporuke ili mišljenja vertikalno se prenose na nacionalnu razinu, a pravilnicima se tada regulira način postupanja.

    Ministarstvo ima zadaću svim akterima unutar arene zajedničke poljoprivredne politike osigurati jednake pozicije i mogućnosti na zajedničkom tržištu Europske unije. Zakonodavni okvir mora biti razumljiv akterima, te jednako tako akteri moraju biti u mogućnosti sudjelovati u policy procesu koji se tiče njih samih.

    To znači da Ministarstvo mora surađivati i djelovati s ostalim institucijama kako bi omogućilo primjerice lakši pristup financiranju poduzetnika, ili jednostavniji način pristupa aplikacije na mjere unutar Programa ruralnog razvoja.

    Da bi to ostvarilo, Ministarstvo svojim edukativnim kampanjama omogućava dostupnost relevantnih informacija, a Uprava za upravljanje EU fondom za ruralni razvoj, EU i međunarodnu suradnju stoji svim svojim korisnicima na raspolaganju kada je riječ o upitima ili informacijama vezanim program ruralnog razvoja.

    Program preostalih edukacija pogledajte ovdje, a prijavu ostvarite na sljedećem linku.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    VIP Smartica – pametno iskustvo prijevoza

    Jedna od zanimljivih i korisnih novosti za naše građane je VIP SMARTICA, mobilna aplikacija za kupovinu, aktivaciju i validaciju putnih Više…

    Crtalica u Mallu

    Još jedan vikend kada Mall Osijek ostvaruje dječje snove. Ako želite na jedno poslijepodne postati omiljena životinjica, super heroj, princeza Više…

    Đorđe Balašević u Osijeku – još jedan koncert za pamćenje! [Najava koncerta 2017 + poklanjamo ulaznice]

    Đorđe Balašević, jedan od najvećih pjesnika u glazbi u cijeloj regiji, najavio je ponovni dolazak u Hrvatsku i to u Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Na memorijalnom turniru u Rijeci, Katia je osvojila sve što se može osvojiti!

    Karate – Katia Šegavčić zlatna u Rijeci

    Sedam hrvatskih gradova točno u podne okupit će tisuće ljudi u Osijeku, Zagrebu, Čakovcu, Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku točno u podne s nekih od svojih najatraktivnijih lokacija krenut će u lov na novi svjetski rekord u Najdužoj ljudskoj špagi na svijetu

    [FOTO] Srbić, Ude i Benović u subotu napadaju svjetski rekord u Najdužoj špagi na svijetu

    Prijava je otvorena za filmsku publiku i za one koji će to tek postati. Za tajnog je gledatelja najbitnije da se voli igrati, promišljati, analizirati, dijeliti svoje mišljenje i da želi doprinijeti reviji hrvatskog kratkog filma u Osijeku

    Filmska RUNDA traži tajnog gledatelja!