POLITIKA

SDP: Dva gradska HDZ-a ili jedan HDZ s dva kontradiktorna stava!?

SDP 'udario' na HDZ !!!

  Objavljeno 07.04.2019
  Alan Srčnik

  Povodom obmanjujuće press konferencije HDZ-a grada Osijeka, ali i zbog nastavka pripreme i realizacije trećeg reciklažnog dvorišta u nizu, dužni smo reagirati pred cjelokupnom osječkom javnosti i neutralizirati kontradiktornu političku demagogiju koja šteti daljnjem razvijanju komunalne infrastrukture našega grada – piše u priopćenju Gradska organizacija SDP-a Osijek i nastavlja … 

  Svakom odgovornom političkom dužnosniku trebalo bi biti jasno da se projekt reciklažnog dvorišta mora uokviriti u postojeće prostorno-urbanističke uvjete. Prema GUP-u iz 2006. godine izgradnja reciklažnog dvorišta bila je predviđena i jedino moguća na predmetnoj čestici.

  Zemljište je bilo u vlasništvu RH te je Grad Osijek ishodio lokacijsku dozvolu za izgradnju RD i podnio zahtjev za darovanje zemljišta. 9.10.2018. Ministar državne imovine donosi Odluku o darovanju (1832 m², vrijednosti 439.000,00 kn). Ugovor o darovanju je potpisan 28.11.2018. i Grad Osijek je 14.12. 2018. prijavio projekt na poziv na dostavu projektnih prijedloga – otvoreni postupak u modalitetu trajnog poziva – građenje reciklažnih dvorišta pri Ministarstvu zaštite okoliša i energetike. Ukupna vrijednost projekta je 4.884.581,50 kn, prihvatljivi troškovi su 4.608.456,50 kn, a bespovratna sredstva bi iznosila 3.917.192,20 kn (85%).

  Osječki gospodarski subjekt izrazio je pozitivnu tendenciju širenja svog proizvodnog pogona i proizvodnje, čime se projekt reciklažnog dvorište na ovoj lokaciji ne uklapa u našu zajedničku koncepciju razvoja osječkog gospodarstva i povećanja broja radnih mjesta.

  Kao odgovorna, a nikako politikanska gradska uprava (politička opcija), osluškujući potrebe osječkih gospodarskih subjekata i što im je potrebno za dodatni razvoj, odlučili smo uz podršku Gradskog vijeća izmjestiti projekt na neku drugu adekvatniju lokaciju. Ovakav konstruktivan i racionalan prijedlog na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća podržao je i cjelokupan Klub vijećnika HDZ-a. Hvala im na podršci!

  Međutim, samo nekoliko dana kasnije 3. travnja ista ta politička opcija, komunalne i gospodarske interese našega grada podređuje svojim sitnim stranačkim interesima i obmanjuje osječku javnost na  press konferenciji.

  Nakon uspješne realizacije dvaju reciklažnih dvorišta u Retfali i Gornjem gradu, uvjereni smo da ćemo u sinergiji s nadležnim ministarstvom i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u konačnici realizirati i ovaj projekt u Donjem gradu na drugoj lokaciji.

  Štoviše, potrebna je zajednička i konstruktivna politika svih lokalnih političkih opcija kada s projektima idemo prema Zagrebu i europskim institucijama. Očekujemo i podršku onakvog  HDZ-a s posljednje sjednice gradskog vijeća, dok destruktivnim političkim djelovanjima moramo reći ”stop”! – piše u priopćenju Gradska organizacija SDP-a Osijek.

  Foto: (ilustracija)

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  "Borit ću se da u europskim politikama Hrvatska ima jaku poziciju za stolom. Želim da se glas naših građana čuje kada se donose europske odluke koje utječu na njihove živote"

  Borzan izabrana za potpredsjednicu europskih socijaldemokrata!

  Eurozastupnica Biljana Borzan postigla je danas veliki uspjeh u Bruxellesu. Izabrana je za potpredsjednicu socijalista i demokrata u Europskom parlamentu i Više…

  “O Industrijskoj zoni Nemetin najbolje govori interes investitora"

  Odgovor Grada HDZ-u: ‘To je još jedan u nizu političkih spinova sa samo jednom svrhom’

  Unutar manje od 24 sata Grad Osijek brzo je reagirao na priopćenje osječkog HDZ-a. Pred novinare su ispred Grada izašli Više…

  Grad Osijek u 12 ima 'pressicu' - Slijedi odgovor HDZ-u ...

  Osječki HDZ priopćio: Umjesto EU sredstava, Osječanima novi dugovi

  Gradska organizacija HDZ-a grada Osijeka na čelu s predsjednikom Ivanom Radićem jučer je održala konferenciju za javnost pod nazivom “Umjesto Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  - Ako ima netko pašnjak za prodati, i da nije skup, nek' se javi u inbox - napisao je Mato Palić, profesor s Pravnog fakulteta u Osijeku :D

  Lovro i dalje top tema – Poslije dogradonačelnice ‘opleo’ ga i Mato Palić!?

  Ljetni hit 'Kadidatura'? ... naposljetku je pohvalila što veću izbornu utakmicu :)

  Dogradonačelnica Osijeka se našalila sa Škorinom kandidaturom, ali …

  Video je objavio na Youtube-u, potom Facebook-u ... Škoro priželjkuje promjene Ustava!

  Miroslav Škoro objavio predsjedničku kandidaturu i ide na ‘vaganje’ sa Zoranom Milanovićem