POLITIKA

SDP OBŽ predlaže mjere za ublažavanje utjecaja inflacije u županiji

Najveći dio naše potrošačke košarice čine temeljne životne potrebe, poput prehrambenih proizvoda i energije. To je logično ako znamo da smo država s ispodprosječnim osobnim dohotkom po stanovniku

  Objavljeno 23.06.2022
  Darija Kovačić

  Inflacija u Hrvatskoj najviša je u proteklih devet godina, a kako Hrvatska pripada skupini članica EU-a s najvećom zastupljenošću prehrane i energije u ukupnoj potrošačkoj košarici, činjenica da imamo ogromnu inflaciju troškova predstavlja problem za razvoj i za svakodnevni život građana. Najveći dio naše potrošačke košarice čine temeljne životne potrebe, poput prehrambenih proizvoda i energije. To je logično ako znamo da smo država s ispodprosječnim osobnim dohotkom po stanovniku.

  Rastuća inflacija dovest će do daljnjeg siromaštva građana što zahtjeva mjere s ciljem njihove zaštite. Zato je SDP predstavio svoje mjere kojima je htio izazvati Vladu da napravi nešto za umirovljenike i one s najmanjim plaćama. Inflacija ne pogađa sve jednako, oni koji su siromašni će postati još siromašniji, kaže Sanja Bježančević, Predsjednica Županijske organizacije SDP-a OBŽ u ovom priopćenju.

  Na tragu enormnog poskupljenja cijene odvoza otpada u gradu Đakovu Županijska organizacija SDP-a Osječko-baranjske županije izaziva vladajuće u jedinicama lokalne samouprave u Osječko-baranjskoj županiji da uvedu mjere koje će ublažiti utjecaj inflacije na stanovnike svojih općina i gradova. Vladajući, u okviru svojih mogućnosti, mogu:

  1. Ukinuti porez na potrošnji i porez na zakup javnih površina kao kompenzacijska mjera ugostiteljima za povećanu cijenu energenata, struje i plina, što će im barem donekle olakšati poslovanje, pomoći da zadrže radnike i barem djelomično pomoći da ne moraju ići u enormna podizanja cijena.
  2. Smanjiti cijene vrtiće kao pomoć mladim obiteljima i kao demografsku mjeru s ciljem zadržavanja mladih obitelji u sadašnjim mjestima stanovanja što će dovesti do smanjenja daljnje depopulacije, kao što će pomoći i mladim obiteljima da se lakše nose sa sveprisutnim poskupljenjima.
  3. Smanjiti cijenu odvoza otpada za građane ili odustati od povećanja u onim JLS-ima gdje je isto najavljeno kao mjera koja ima učinak na sve stanovnike podjednako.
  4. Smanjiti cijenu vode, jer ako gradovi i općine nemaju utjecaj na cijenu struje, plina ili goriva tad moraju djelovati tamo gdje mogu, a jedna od tih mogućih mjera je i cijena vode.
  5. S obzirom na to da se proračuni općina i gradova pune izdašnije nego prethodnih godina, pogotovo na stavci poreza na dohodak, vidljivo je da postoje mogućnosti direktne financijske pomoći iz proračuna socijalno najugroženijim skupinama kao što su umirovljenici i nezaposleni, ali i drugi, i to u vidu energetskog dodatka sukladno financijskim kapacitetima pojedine općine i grada. Ovu mjeru bi gradovi i općine trebale provesti u drugoj polovici godine, kad dinamika punjenja proračuna bude jasna, a svakako prije zime odnosno sezone grijanja.
  6. Kao mjera pomoći obiteljima s djecom školske dobi predlažemo da do početka iduće školske godine sve općine i gradovi, koji još nemaju tu mjeru, uvedu pomoći pri opremanju djece za školu u vidu pomoći pri kupnji radnih bilježnica, školskog pribora i sl.
  7. Pozivamo sve općine i gradove da razmotre načine kojima raspolažu novcem prikupljenim od građana na temelju plaćanja komunalne naknade i to u vidu ne samo potencijalnog smanjenja iznosa komunalne naknade tamo gdje je to moguće, nego i samog načina trošenja istog. Apeliramo da se u ova teška vremena u drugi plan stave sve neprioritetne aktivnosti koje se financiraju iz komunalne naknade, a da se prioritetni komunalni zahvati financiraju isključivo iz komunalne naknade, a ne iz nenamjenskih sredstava kako bi svakoj općini i gradu ostalo na raspolaganju što više nenamjenskih sredstava, jer se samo s tim sredstvima može pomoći građanima da prežive ova teška i izazovna vremena.
  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  SDP OBŽ: Posljednjih godina svjedoci smo različitih inicijativa koje, pozivajući se na navodnu molitvu, ljubav, temeljna prava i znanost, ustraju u svojim perfidnim pokušajima propitkivanja, a posljedično i dokidanja već ostvarenih prava žena ugledajući se na poljske i slične scenarije, ali mi im želimo poručiti da Hrvatska neće postati Poljska!

  SDP Osječko-baranjske županije: Borimo se za ravnopravno društvo, a žene pozivamo da budu hrabre i ustraju u borbi za svoja prava jer ta je borba daleko od završetka

  Danas je u Osijeku u organizaciji osječko-baranjskog SDP-a održan mirni prosvjed pod nazivom „Slobodna i ravnopravna“ na kojem su, uz Više…

  Različite inicijative ustraju u svojim perfidnim pokušajima propitkivanja, a posljedično i dokidanja već ostvarenih prava ugledajući se na poljske i slične scenarije, ali Hrvatska neće postati Poljska, kažu u SDP OBŽ!

  SDP Osječko-baranjske županije: Hvala svim hrabrim ženama na nepokolebljivosti da se suprotstave rastućoj netrpeljivosti koja pod krinkom molitve želi smanjiti već ostvarena prava

  Čini se kako iz godine u godinu, povodom Međunarodnog dana žena, moramo podsjećati na poražavajuću činjenicu da žene u današnjem Više…

  Proračun nije razvojni, Županija ulaže u beton, a zaboravlja na najosjetljivije skupine u društvu, na inflaciju i milijunski pad prihoda fiskalnog izravnanja, zaključuje SDP OBŽ

  SDP OBŽ – Proračun nije razvojni, Županija ulaže u beton, a zaboravlja na najosjetljivije skupine u društvu

  Prije nekoliko dana usvojen je proračun Osječko-baranjske županije koji, kao i prethodnih godina, u režiji vladajućih nosi opis „razvojni“. Istina Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Vijećnici SDP-a su uputili niz upita i predložili nekoliko inicijativa na 14. sjednici Gradskog vijeća Grada Osijeka

  GO SDP – vijećnici SDP-a uputili nekoliko inicijativa i upita gradonačelniku i gradskoj upravi

  "Prema danas izrečenome, gradonačelnik nas je poslušao i vratio osnovni kriterij koji je i prije postojao - prednost pri upisu u vrtić dobit će djeca oba zaposlena roditelja!"

  SDP Osijek – Pritisak GO SDP-a na gradonačelnika urodio je plodom!

  Osječki SDP je održao press konferenciju na temu prometa u gradu i komaraca te financiranju problema komaraca u gradu Osijeku

  SDP Osijek – promet u gradu i komarci