POLITIKA

SDP OBŽ predlaže mjere za ublažavanje utjecaja inflacije u županiji

Najveći dio naše potrošačke košarice čine temeljne životne potrebe, poput prehrambenih proizvoda i energije. To je logično ako znamo da smo država s ispodprosječnim osobnim dohotkom po stanovniku

  Objavljeno 23.06.2022
  Darija Kovačić

  Inflacija u Hrvatskoj najviša je u proteklih devet godina, a kako Hrvatska pripada skupini članica EU-a s najvećom zastupljenošću prehrane i energije u ukupnoj potrošačkoj košarici, činjenica da imamo ogromnu inflaciju troškova predstavlja problem za razvoj i za svakodnevni život građana. Najveći dio naše potrošačke košarice čine temeljne životne potrebe, poput prehrambenih proizvoda i energije. To je logično ako znamo da smo država s ispodprosječnim osobnim dohotkom po stanovniku.

  Rastuća inflacija dovest će do daljnjeg siromaštva građana što zahtjeva mjere s ciljem njihove zaštite. Zato je SDP predstavio svoje mjere kojima je htio izazvati Vladu da napravi nešto za umirovljenike i one s najmanjim plaćama. Inflacija ne pogađa sve jednako, oni koji su siromašni će postati još siromašniji, kaže Sanja Bježančević, Predsjednica Županijske organizacije SDP-a OBŽ u ovom priopćenju.

  Na tragu enormnog poskupljenja cijene odvoza otpada u gradu Đakovu Županijska organizacija SDP-a Osječko-baranjske županije izaziva vladajuće u jedinicama lokalne samouprave u Osječko-baranjskoj županiji da uvedu mjere koje će ublažiti utjecaj inflacije na stanovnike svojih općina i gradova. Vladajući, u okviru svojih mogućnosti, mogu:

  1. Ukinuti porez na potrošnji i porez na zakup javnih površina kao kompenzacijska mjera ugostiteljima za povećanu cijenu energenata, struje i plina, što će im barem donekle olakšati poslovanje, pomoći da zadrže radnike i barem djelomično pomoći da ne moraju ići u enormna podizanja cijena.
  2. Smanjiti cijene vrtiće kao pomoć mladim obiteljima i kao demografsku mjeru s ciljem zadržavanja mladih obitelji u sadašnjim mjestima stanovanja što će dovesti do smanjenja daljnje depopulacije, kao što će pomoći i mladim obiteljima da se lakše nose sa sveprisutnim poskupljenjima.
  3. Smanjiti cijenu odvoza otpada za građane ili odustati od povećanja u onim JLS-ima gdje je isto najavljeno kao mjera koja ima učinak na sve stanovnike podjednako.
  4. Smanjiti cijenu vode, jer ako gradovi i općine nemaju utjecaj na cijenu struje, plina ili goriva tad moraju djelovati tamo gdje mogu, a jedna od tih mogućih mjera je i cijena vode.
  5. S obzirom na to da se proračuni općina i gradova pune izdašnije nego prethodnih godina, pogotovo na stavci poreza na dohodak, vidljivo je da postoje mogućnosti direktne financijske pomoći iz proračuna socijalno najugroženijim skupinama kao što su umirovljenici i nezaposleni, ali i drugi, i to u vidu energetskog dodatka sukladno financijskim kapacitetima pojedine općine i grada. Ovu mjeru bi gradovi i općine trebale provesti u drugoj polovici godine, kad dinamika punjenja proračuna bude jasna, a svakako prije zime odnosno sezone grijanja.
  6. Kao mjera pomoći obiteljima s djecom školske dobi predlažemo da do početka iduće školske godine sve općine i gradovi, koji još nemaju tu mjeru, uvedu pomoći pri opremanju djece za školu u vidu pomoći pri kupnji radnih bilježnica, školskog pribora i sl.
  7. Pozivamo sve općine i gradove da razmotre načine kojima raspolažu novcem prikupljenim od građana na temelju plaćanja komunalne naknade i to u vidu ne samo potencijalnog smanjenja iznosa komunalne naknade tamo gdje je to moguće, nego i samog načina trošenja istog. Apeliramo da se u ova teška vremena u drugi plan stave sve neprioritetne aktivnosti koje se financiraju iz komunalne naknade, a da se prioritetni komunalni zahvati financiraju isključivo iz komunalne naknade, a ne iz nenamjenskih sredstava kako bi svakoj općini i gradu ostalo na raspolaganju što više nenamjenskih sredstava, jer se samo s tim sredstvima može pomoći građanima da prežive ova teška i izazovna vremena.
  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  SDP izrađuje svoj prijedlog mjera za ublažavanje siromaštva koji će predstaviti u narednim danima i tražiti od Vlade da ga čim prije prihvati

  Vlada mora donijeti hitne mjere za pomoć građanima od siromaštva

  Na Izvještajno-tematskoj konvenciji Gradske organizacije SDP-a Osijek zaključeno je kako Vlada mora bez odgode donijeti mjere za pomoć građanima od Više…

  Uvođenjem sustava prehrambenih profila EU planira ograničiti reklamiranje nezdravih prehrambenih proizvoda

  Borzan: Prehrambena industrija lobira protiv mjera za zdraviju hranu i zaštitu potrošača

  Hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan najavila je novu inicijativu za zaštitu javnog zdravlja i potrošačkih prava građana. Radi se o uvođenju prehrambenih Više…

  "Bez plaćanja vrlo teško može biti isporuka"

  Zorić: Dug veledrogerijama će u biti platiti građani

  Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Damir Zorić govorio je jutros za N1 televiziju o dugovima države prema veledrogerijama, prenosi Index. Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Gradska trgovačka društva podnjela izvješća i svo posluju stabilno, Vladimir Ham je novi intendant HNK Osijek

  Održana 9. sjednica Gradskoga vijeća grada Osijeka

  Prijedlog uredbe Komisije postavlja jasna pravila za smanjenje uporabe pesticida, primjerice, obvezuje na uključivanje tzv. integrirane kontrole nametnika, dok zabranjuje upotrebu pesticida na javnim površinama gradova poput parkova i zaštićenim područjima

  Borzan: Lobiranje nije uspjelo, EU ide u smanjenje upotrebe kemijskih pesticida!

  "Cilj konferencije je upoznati javnost s još jednim grubim, svjesnim i namjernim kršenjem zakona još jednog ministra u vladi Andreja Plenkovića: „Ovaj put radi se o ministru zdravstva – Viliju Berošu. Ali ne radi se samo o ministru Berošu nego su akteri ove priče i zamjenik župana Anušića, Upravno vijeće i ravnatelj KBC-a Osijek"

  GO SDP Osijek: “Ministar Beroš krši zakon na štetu pacijenata KBC-a Osijek u svrhu frakcijskih obračuna u HDZ-u?”