AFERE

SDP održao konferenciju povodom grafita s govorom mržnje

Sramotno je da se ovaj zločin dogodio na datum kada oplakujemo i sjećamo se velike žrtve u Domovinskom ratu

    Objavljeno 09.12.2019
    Ivona Amidžić

    Danas je Županijska organizacija SDP-a Osječko-baranjske županije održala konferenciju za medije na kojoj su govorili Domagoj Hajduković, predsjednik Županijske organizacije SDP-a Osječko-baranjske županije i Samir Haj Barakat, član Predsjedništva Županijske organizacije i predsjednik Gradske organizacije SDP-a Našice.

    Povod tiskovne konferencije je zločin koji se dogodio s 18. na 19. studenoga 2019. u Budimcima, Općini Podgorač.

    „Za Hrvatsku su mnogi dali život. Gotovo da ne postoji obitelj u Slavoniji koje nije dala žrtvu za slobodu Hrvatske. Sramotno je da se ovaj zločin, koji se u najmanju ruku može okarakterizirati kao govor mržnje, dogodio na datum kada oplakujemo i sjećamo se velike žrtve u Domovinskom ratu: dan pada Vukovara i dan pada Škabrnje. Dok je većina građana palila svijeće, odavala pijetet žrtvi i s tugom se sjećala strahota rata, neki su iskoristili taj trenutak da bi još jednom našoj zemlji nanijeli štetu, te nas prikazali kao mrzitelje tuđeg, fašiste povezane s totalitarnim, isključivim režimima“ rekao je Haj Barakat.

    „Nas u SDP-u zabrinjava porast naciekstremizma koji se nameće ne samo kao ideologija, nego i kao rješenje za ekonomske, političke i društvene probleme, što je samo po sebi apsurd. Iza njega se najčešće skrivaju lopovluk i sitni osobni interesi. U ovoj kući su živjeli sugrađani srpske nacionalnosti, koji se boje iznijeti svoje ime, a koji su za vrijeme domovinskog rata primili prognane hrvate iz Bosne i Hercegovine i dali im krov nad glavom te ih financijski pomagali. Zar se ikoga ima pravo ovako obilježavati? Trebaju li nam žute vrpce?”, dodao je Haj Barakat.

    Napominje kako su autori nedjela, ako su htjeli pokazati domoljublje, umjesto crnog spreja trebali kupili kruh i podijelili ih siromašnim hrvatskim obiteljima. Apelirao je i na sve ljude dobre volje da pomognu policiji u traženju krivca ili krivaca.

    „Nažalost, ovo je rezultat sustavnog ignoriranja koketiranja s naciekstremističkim idejama i širenjem netolerancije, mržnje i blaćenja Hrvatske. Više puta smo upozoravali na slične stvari, poput ploče na groblju u Marjančacima (Valpovo) koje otvoreno veliča NDH. Grad i Županija ni nakon naših apela nisu učinile ništa da se sporni natpis ukloni. Umjesto da odajemo pijetet svim nevinim žrtvama, njihova se imena koriste kako bi se veličao ustački režim”, komentirao je Hajduković.

    Smatra kako je ovaj zločin u našoj županiji samo rezultat politike nečinjenja i zatvaranja očiju pred sličnim nemilim događajima te očekuje od policije brz i profesionalni pronalazak počinitelja.

    “Na žalost, znamo da se HDZ kao stranka koja vlada županijom neće nedvosmisleno ograditi od ovoga, što je župan Anušić već pokazao u slučaju Marjančaca. Takvo ponašanje župana ne treba čuditi. On je opetovano dokazao da ima drugih prioriteta osim dobrobiti naše županije. Bitnije mu je kampanja predsjednice koja koketira s ustaštvom i fašizmom. Ipak, kažu da svaka ptica svome jatu leti, pa je tako i u ovom slučaju“, zaključio je Hajduković.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    "Sessi sam osobno donosio novac u kancelariju kao predsjedniku suda da bi mijenjao sudske presude, suci koji su mi sudili zajedno su se sa mnom izubijali od alkohola, družili se satima..."

    Mamić prepričavao kako je podmićivao Sessu, a sucima iz Osijeka dao 500.000 eura i poklone

    Vrhovni sud jučer je većinski potvrdio nepravomoćnu osuđujuću presudu protiv Zdravka i Zorana Mamića te bivšeg direktora Dinama Damira Vrbanovića, Više…

    Malo je reći da je urnebesni prijenos kod građana izazvao opće veselje... :D

    (VIDEO) Službenici pakistanske vlade slučajno uključili “mačji filter” na prijenosu uživo

    Na novinarskoj konferenciji u Pakistanu prije nekoliko dana dogodilo se nešto vrlo neobično, a što je od građana izmamilo salve Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    "Sve je jasno mi nećemo ništa silovati, a radit ćemo sve u cilju da imamo suđenje korektno, po zakonu i pošteno, vidimo se naredni puta, ali to će biti 18. travnja u 10 sati."

    Suđenja braći Mamić i ostalima odgođena jedanaesti put

    Ovo nije prvi sumnjivi posao Fine, prije 15 dana pisalo se kako Fina namješta natječaj za kupnju namještaja...

    Besramno! Fina objavila sumnjivi natječaj: Odredili su uvjete malo “pre” precizno

    Na snimci koja traje dvadesetak sekundi vidimo neugodnu situaciju i izraz svakodnevnog rasizma

    NK Osijek objavio video koji je mnogima simpatičan, ali je zapravo grozan i tužan