POLITIKA

SDP Osijek: “Požar razbuktao impotenciju obećane HDZ-ove vertikale”

"I nakon velikog požara 150 tona guma koji je u srpnju buknuo kraj Osijeka javno smo pitali gradske čelnike kako je moguće da takva količina opasnog otpada stoji neosigurana i da Grad za nju ne zna. Odgovor nikada nismo dobili."

  Objavljeno 04.10.2023
  Darija Kovačić

  Osječki SDP je poslao priopćenje vezano za požar na zemljištu tvrtke Drava international kojeg prenosimo u cijelosti.

  Prije svega želimo zahvaliti svim žurnim službama, a posebice vatrogascima, koji se nadljudskim naporima bore protiv nezapamćenog požara u pogonu Drave International u Brijestu.

  Ova katastrofa ostavit će dugotrajne posljedice na zdravlje stanovništva, a posebice nas zabrinjavaju posljedice po okoliš, zbog mikročestica koje dugoročno zagađuju okolna poljoprivredna zemljišta, ali i potencijalno zagađuju vodotokove.

  Današnji požar nije prvi požar plastičnog otpada koji se gomilao u ovoj tvrtki, a slični požari u posljednjih nekoliko godina pojavljivali su se i u drugim poduzećima u Hrvatskoj koja se bave sličnom djelatnošću. Postavljamo pitanje jesu li ovakvi incidenti slučajni ili se u pozadini krije požar kriminalnih aktivnosti koji s vremena na vrijeme nestane u oblaku otrovnog dima. Ne može ostati neprimijećeno i pranje ruku župana Ivana Anušića i gradonačelnika Ivana Radića koji ljutito prozivaju neimenovane institucije i nadležne koji godinama nisu reagirali na njihova upozorenja o potencijalnoj ekološkoj bombi. Je li ovo pravi primjer funkcioniranja obećane HDZ-ove sinergije u vertikali grad-županija-država koja je očito, prema reakciji župana i gradonačelnika, potpuno impotentna?

  I nakon velikog požara 150 tona guma koji je u srpnju buknuo kraj Osijeka javno smo pitali gradske čelnike kako je moguće da takva količina opasnog otpada stoji neosigurana i da Grad za nju ne zna. Odgovor nikada nismo dobili.

  Sustav SRUUK-a poslao je obavijest je građanima o opasnosti na stranim jezicima, a mnogi su poruku dobili s velikim kašnjenjem nakon šest ili sedam sati od izbijanja požara. Građani su puno prije informacije i upozorenja dobili od medija, putem društvenih mreža ili usmenom predajom nego uz pomoć najmodernijeg sustava plaćenog preko 8 milijuna eura. Pozivamo institucije da istragu u ovom slučaju provedu kvalitetno, brzo i učinkovito.

  Vjeran Marijašević predsjednik GO SDP-a Osijek

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  "Hod za redukciju ljudskih prava ponovno započinje svoje putovanje. Pod krinkom pjesme, domoljublja i molitve širi se opasan politički narativ s ciljem ukidanja prava žena, počevši s pravom na izbor, a onda širenjem i zadiranjem i u ostala teško izborena prava"

  Osječki SDP: “Hod za život” zadire u prava pojedinca

  Osječka gradska organizacija SDP-a prije “Hoda za život” održala je konferenciju za novinstvo na kojoj su poručili kako će se Više…

  SDP Osijek je poslao priopćenje povodom Svjetskog dana socijalne pravde te prozvao gradsku upravu

  SDP Osijek – Svjetski dan socijalne pravde

  Na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda u studenom 2007., sve članice UN-a su jednoglasno podržale rezoluciju kojom se utvrđuje da će Više…

  "(Ne)vjerodostojnost ili potpuna promjena glazbenog ukusa gradonačelnika Ivana Radića, SDP-ovo otvoreno pismo gradonačelniku grada Osijeka

  SDP Osijek objavio otvoreno pismo gradonačelniku Radiću

  Gradski SDP je poslao otvoreno pismo gradonačelniku Radiću i medijima na temu komentiranja koncertnih izvođača u gradu Osijeku. Pismo prenosimo Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  "Hod za redukciju ljudskih prava ponovno započinje svoje putovanje. Pod krinkom pjesme, domoljublja i molitve širi se opasan politički narativ s ciljem ukidanja prava žena, počevši s pravom na izbor, a onda širenjem i zadiranjem i u ostala teško izborena prava"

  Osječki SDP: “Hod za život” zadire u prava pojedinca

  Hrvatska je u srijedu birala 11. saziv Hrvatskog sabora. Građani su u velikom broju izašli na birališta kako bi izabrali 151 saborskog zastupnika. Još jednom, izgledno je da ćemo imati "Frankeštajn" vladajuću koaliciju

  Hoćemo li imati još jednu “Frankenštajn” vladu?

  Grad Osijek prihvatio je nagodbeni prijedlog tužitelja Saubermacher Dienstleistungs AG i Strabag AG te se obvezuje isplatiti iznos od 3.897.000,00 EUR, najkasnije do 30. studenoga 2024. godine.

  Osječki gradonačelnik Radić o slučaju Saubermacher-Strabag: Ovo je najštetnija sudska presuda protiv Grada Osijeka. Nemamo veze s njom, ali ćemo ju platiti a građani to neće osjetiti