ŽIVOT

SDP Osijek – Svjetski dan socijalne pravde

SDP Osijek je poslao priopćenje povodom Svjetskog dana socijalne pravde te prozvao gradsku upravu

Objavljeno 20.02.2024
Matija Ivanković

Na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda u studenom 2007., sve članice UN-a su jednoglasno podržale rezoluciju kojom se utvrđuje da će se Svjetski dan socijalne pravde slaviti svake godine 20. veljače.

Time je, među ostalim, Opća skupština pozvala države članice da se u obilježavanju ovoga dana na nacionalnoj razini posvete aktivnostima kojima će senzibilizirati javnost o važnosti promicanja socijalne pravde, uklanjanja problema siromaštva, isključenosti i nezaposlenosti te ukazati na potrebu osiguranja jednakih mogućnosti za sve.

Povodom Svjetskog dana socijalne pravde SDP Osijek je poslao priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

“Socijalno je nepravedno enormno povećanje izdvajanja iz gradskog proračuna za promidžbu gradonačelnika nauštrb dijela socijalnih stavki iz proračuna koji su za tekuću godinu smanjeni. Nadalje, sve disfunkcionalniji rad gradske uprave, a što osjete brojne građanke i građani, posljedica je nebrige o odnosima nadređenih i podređenih unutar sustava. Ignoriranje zahtjeva djelatnika koji odgovoran posao rade na rubu minimalne plaće daleko je od osiguranja dostojanstva na radu, ako se u isto vrijeme troše značajni iznosi na luksuzna unutarnja renoviranja gradonačelnikovog ureda.

Nema niti traga socijalne pravednosti u povećanju iznosa komunalne naknade, a u istovremenom zapuštanju i propadanju mnogih javnih površina Osijeka. Društveno je neodgovorno katastrofalno upravljati javnim poduzećem Tržnicom i što je svima vidljivo kroz prazne lokale u jednom od simbola našega grada. Poštivanje različitosti nije zabrana koncerta jednom izvođaču zbog vrste glazbe koju izvodi, a nedugo za tim zaglušujuća tišina gradonačelnika nakon pet rasprodanih koncerata druge pop-folk glazbenice u istom tom gradskom prostoru. Socijalno i demografski je katastrofalna činjenica što je HDZ-ovo upravljanje državom dovelo do toga da je svaka šesta radno sposobna osoba odselila iz Hrvatske.

Socijalna ravnopravnost ne postiže se niti podcjenjivanjem radnika u obrazovnom sustavu čije su plaće niže od plaća zaposlenih na istim poslovima u drugim javnim službama. Socijalna sigurnost, pravda i demokracija ne može se jamčiti u sustavu u kojem na čelo DORH-a dolazi osoba koja dokazano laže o svojim odnosima s osumnjičenicima za teška kaznena djela i osoba koja bi u neovisnom pravosuđu trebala raditi u ulozi „njihovog dečka“.”

Sretan vam Svjetski dan socijalne pravde!
predsjednik GO SDP-a Osijek

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Gradska organizacija SDP-a Osijek traži trenutno razrješenje s dužnosti ravnatelja Vedrana Škugora koji je morao znati na koji način djelatnici u instituciji kojoj je on na čelu postupaju prema djeci

SDP Osijek osudio ponašanje djelatnice Centra Klasje

Osnivač doma Klasje je Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Na službenim mrežnim stranicama Doma Klasje stoji kako Više…

S obzirom na količinu plastike, koja je proizvedena od 50-tih godina prošlog stoljeća, a to je 8,3 milijarde tona, možemo reći da danas živimo u plastično doba

Osijek u 2020. zabranjuje jednokratnu plastiku

SDP Osijek je predložio osječkom Gradskom vijeću donošenje odluke o zabrani uporabe predmeta od jednokratne plastike na području grada, izvijestili Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

U Auro Domus poslovnicama diljem Hrvatske ti klijenti svakodnevno dobivaju nekoliko stotina ili tisuća eura. I vrlo često se iznenade činjenicom da su u zamjenu za slomljeni lančić ili ogrlicu koju ne nose godinama mogli u samo nekoliko trenutaka dobiti dovoljno sredstava za zatvore minus na tekućem računu ili si priušte nešto što su dugo željeli.

Požurite i iskoristite visoke cijene: Otkup zlata sada se najviše isplati

Biciklijada se i ove godine organizira u znak podrške nacionalnoj kampanji Hrvatskog knjižničarskog društva za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom "I ja želim čitati"

FFOS-ova BICIKLIJADA 2024.

Izvučen je dobitnik 3.000 eura za shopping u Portanovi,  čak 50 trgovina u Portanovi nudilo je rođendanske popuste, mađioničar, disco hostese i ljudi od stakla (Mirror crew) napustili su Portanovu, velika rođendanska torta se pojela, šampanjac popio, a svih 150 nagrada koje su bile sakrivene u mnoštvu balona je pronađeno.

[FOTO] Trgovački centar Portanova proslavio 13. rođendan uz vrijedne nagrade, shopping s popustima i pregršt iznenađenja za posjetitelje