POLITIKA

SDP Osječko-baranjske županije: Što župan skriva?

Osječko-baranjski SDP je ukazao na nedavne događaje koji su posljedica požara koji se prošli mjesec dogodio u osječkom poduzeću Drava International

  Objavljeno 03.11.2023
  Matija Ivanković

  Danas je u Osijeku održana konferencija za medije SDP-a Osječko-baranjske županije na temu Što župan skriva? na kojoj je osječko-baranjski SDP ukazao na nedavne događaje koji su posljedica požara koji se prošli mjesec dogodio u osječkom poduzeću Drava International.

  Tom prilikom poslano je priopćenje koje u cijelosti prenosimo.

  Predsjednica osječko-baranjskog SDP-a Sanja Bježančević podsjetila je na mjere koje je SDP predlagao odmah nakon sanacije požara te na činjenicu da su u SDP-u inzistirali na široj raspravi o temi požara. „Na posljednjoj sjednici Skupštine Osječko-baranjske županije tražili smo da se vijećnicima u tom tijelu dostave zapisnici o provedenim očevidima građevine za obavljanje djelatnosti gospodarenja otpadom, i to od 31. kolovoza 2022. i 7. listopada 2022. godine koji su provedeni u postupku izdavanja dozvole za gospodarenje otpadom Dravi International. Prije nekoliko dana tajništvo Županije odbilo je, pozivajući se na odredbe Zakona o općem upravnom postupku, dostaviti ili omogućiti uvid u sporne zapisnike, uz argumentaciju da pravo razgledanja spisa predmeta imaju stranke upravnog postupka i druge osobe koje dokažu pravni interes. Očito vladajući smatraju da vijećnici u predstavničkom tijelu Županije nisu zainteresirana strana,“ napominje Bježančević.

  „Smatrajući da vijećnici, ali i javnost jer se ovdje radi o javnom interesu u smislu dugoročne zaštite zdravlja stanovnika, imaju pravo na uvid u zapisnike o provedenom očevidu u postupku izdavanje dozvole za gospodarenje otpadom, koja nije tajni dokument, poslali smo zahtjev za pristup informacijama kako proizlazi iz Zakona o pravu na pristup informacijama. Odgovor još uvijek nismo dobili. Ipak, zanima nas hoće li u ovom slučaju prevladati javni interes u odnosu na štetu po zaštićene interese? I koji bi u ovom slučaju bili zaštićeni interesi,“ pita se Bježančević.

  „Potpuno je jasno, od trenutka kada je požar izbio, da se ova situacija svela na jeftino politikantstvo HDZ-a na i bježanje od odgovornosti. Ovdje se radi o očitom skrivanju informacija, ali mi to nećemo dopustiti. Što se točno zataškava? Zašto nema transparentnog postupanja i informiranja građana o nalazima? Zašto župan šuti i bježi od ove teme? U ovom je slučaju pokazao dva obrasca ponašanja, jedan pred kamerama i drugi kad kamera nema u blizini. Međutim, netko jest odgovoran za ovaj incident i za to treba odgovarati,“ zaključila je Bježančević.

  Vijećnik u Skupštini OBŽ Boris Piližota napomenuo je kako smo često svjedoci promocija i otvaranja nekakvih projekata poput društvenih domova ili postavljanja kamena temeljca za nekakvu građevinu pa se desetak i više HDZ-ovih dužnosnika, od lokalne razine pa sve do najviših državnih dužnosnika, okupi na jednom mjestu kako bi se prezentirali kao zaslužni i kako bi ponovili da je upravo ta čudesna HDZ-ova vertikala jedina koja čini dobro za Republiku Hrvatsku, odnosno u ovom slučaju za Slavoniju. S druge pak strane, nakon katastrofalnog požara koji se dogodio u Osijeku prije nepunih mjesec dana, očekivalo se da se ta ista HDZ-ova vertikala, pa i HDZ-ov premijer osobno, pojave prvi na požarištu u Osijeku, no to se nažalost nije dogodilo. Očekivalo se od HDZ-ove vertikale da jasno poruči građanima kako hrvatski zakoni postoje, da jasno poruči kako se zna tko je odgovoran i za što u ovom procesu vezano uz zbrinjavanje otpada, no to je naravno izostalo. Postavlja se pitanje: „Zašto?“. Smatramo da je upravo HDZ-ova vertikala kriva i odgovorna za požar u Osijeku. Ukoliko oni smatraju da nije, neka se krivci jasno istaknu, neka se sankcioniraju i neka se naprave preporuke i poboljšanja funkcioniranja samog sustava.

  „Danima su obećavane analize uzoraka koji su poslani u Njemačku i Austriju, a jučer su obznanjeni preliminarni rezultati analize koje je Državni inspektorat objavio i kojima se šalje poruka kako zdravlje građana na ovom području nije ugroženo. S druge pak strane, svi eminentni stručnjaci za ovu tematiku ističu kako ovo nije problem koji će trajati mjesec dana, nego pet, deset i više godina. Situacija nikada nije bila zahtjevnija kada je riječ o budućem zdravlju svih, i djece i odraslih, koji žive i Osijeku i okolici. Što možemo očekivati i što trebamo činiti u budućnosti, a nakon ove katastrofe? Što je kontaminirano, koje područje je kontaminirano, smije li se na tome području uzgajati hrana i što će biti s poljoprivrednim proizvođačima na tome području i tko će im nadoknaditi štetu? Upravo u ovo vrijeme, kao i mnogi naši sugrađani, pa i moji roditelji kisele kupus npr. Smije li se čepinski kupus kiseliti ili ne smije? Hoće li mala djeca smjeti konzumirati kašice od domaćih poljoprivrednih proizvoda s ovoga područja? Na ova ključna pitanja mi ne dobivamo jasne odgovore. Također, veliki broj vatrogasaca je sudjelovao u suzbijanju ovog požara i danima su se borili s ovom vatrenom stihijom i oni najbolje znaju koliko je to toksičan požar bio. Nažalost, tri vatrogasca su nastradala od kojih se jedan još uvijek bori za život u Zagrebu. I oni i njihove obitelju imaju pravo znati što ih očekuje u budućnosti. Ova se tema ne smije relativizirati i umrtviti te time stvoriti dojam kako je sve u redu, kako je požar prošao i kako se sada može normalno živjeti kao i do sada, a što sigurno nije tako. Želimo jasne odgovore na konkretna pitanja“, ističe Piližota.

  Sanja Bježančević,
  Predsjednica Županijske organizacija SDP-a OBŽ i Kluba vijećnika SDP-a u Skupštini OBŽ

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  "Hod za redukciju ljudskih prava ponovno započinje svoje putovanje. Pod krinkom pjesme, domoljublja i molitve širi se opasan politički narativ s ciljem ukidanja prava žena, počevši s pravom na izbor, a onda širenjem i zadiranjem i u ostala teško izborena prava"

  Osječki SDP: “Hod za život” zadire u prava pojedinca

  Osječka gradska organizacija SDP-a prije “Hoda za život” održala je konferenciju za novinstvo na kojoj su poručili kako će se Više…

  Proračun za 2024. godinu osigurava nastavak stabilnog rada i razvoja Osječko-baranjske županije

  Donesen proračun OBŽ za 2024. godinu

  Proračun Osječko-baranjske županije za 2024. godinu, u iznosu od 250,6 milijuna eura, većinom glasova nazočnih vijećnika (29 za, 10 protiv) Više…

  "Politika je dužna napraviti prvi korak u osiguranju jednakosti mogućnosti za osobe s invaliditetom"

  SDP poziva na osnivanje zaštitnih radionica za osobe s invaliditetom

  U cilju uključivanja većeg broja osoba s invaliditetom u područje rada i zapošljavanja, SDP je na posljednjoj sjednici Skupštine Osječko-baranjske Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  "Hod za redukciju ljudskih prava ponovno započinje svoje putovanje. Pod krinkom pjesme, domoljublja i molitve širi se opasan politički narativ s ciljem ukidanja prava žena, počevši s pravom na izbor, a onda širenjem i zadiranjem i u ostala teško izborena prava"

  Osječki SDP: “Hod za život” zadire u prava pojedinca

  Hrvatska je u srijedu birala 11. saziv Hrvatskog sabora. Građani su u velikom broju izašli na birališta kako bi izabrali 151 saborskog zastupnika. Još jednom, izgledno je da ćemo imati "Frankeštajn" vladajuću koaliciju

  Hoćemo li imati još jednu “Frankenštajn” vladu?

  Grad Osijek prihvatio je nagodbeni prijedlog tužitelja Saubermacher Dienstleistungs AG i Strabag AG te se obvezuje isplatiti iznos od 3.897.000,00 EUR, najkasnije do 30. studenoga 2024. godine.

  Osječki gradonačelnik Radić o slučaju Saubermacher-Strabag: Ovo je najštetnija sudska presuda protiv Grada Osijeka. Nemamo veze s njom, ali ćemo ju platiti a građani to neće osjetiti