SPORT

Sedam finala hrvatskih gimnastičara na Svjetskom kupu

Nakon što su borbu za medalje izborili Aurel Benović, Filip Ude, Robert Seligman i Tijana Korent, jučer su im se drugog kvalifikacijskog dana priključili i Tin Srbić te Ana Đerek s dva finala

    Objavljeno 11.06.2022
    Darija Kovačić

    Hrvatska gimnastička reprezentacija imati će 7 finala na DOBRO World Cupu u Osijeku. Nakon što su borbu za medalje izborili Aurel Benović, Filip Ude, Robert Seligman i Tijana Korent, jučer su im se drugog kvalifikacijskog dana priključili i Tin Srbić te Ana Đerek s dva finala.

    Najveća zvijezda ovog natjecanja Tin Srbić s najboljom ocjenom na preči među 27 vježbača na ovoj spravi plasirao se u nedjeljno finale (14.350). „Imam taj neki pritisak koji sam sebi stvaram a to je da ne želim prekinuti niz finala pa sam si ovdje stvorio još i više, budući da je ovo Osijek i da želim ući u finale s novom vježbom. Ali, uspio sam se smiriti, odraditi jednu od najboljih ovih novih vježbi i doma koje sam radio i na natjecanju. Osim Prvenstva Hrvatske prošlog vikenda, ovo je tek drugi put da je natječem, prezadovoljan sam. Imao sam malo tremu, pritisak, ali uspio sam to prebroditi i ući u vježbu mirno i tako je završiti. Baš sam ponosan“, izjavio je Srbić kojemu će ovo biti 25. finale Svjetskog kupa u karijeri.

    „Mislim da sam u uzlaznoj putanji nakon ozljede ključne kosti. Zadnja dva tjedna dosta se poboljšalo to, iako još nije to – to. Malim koracima idem na bolje, ali očekujem da ću na Europskom prvenstvu u Münchenu u kolovozu biti u ful formi. Za finale ću ovdje pojačati vježbu, nadam se da će taj start biti 6.0 pa da napadnemo medalju“, dodao je aktualni osvajač olimpijskog srebra. U Osijeku je već osvojio 3 zlata (2017., 2018. i 2021.) i broncu 2016.

    U Osijeku uvijek imam ogromnu želju ući u finale baš zbog publike koje dugo nije bilo zbog pandemije. Dugo nismo nastupali, ne samo u Osijeku, a da je bila publika kakva znam da će biti ovdje. Jedva čekam. Taj izlazak van u dvoranu, kad vidim pune tribine i to navijanje, daju mi dodatni adrenalin da tu vježbu pokušam izvesti još bolje. Konkurencija? Australac Tyson Bull s kojim sam bio u finalu Olimpijskih igara, bit će to dobra borba u nedjelju“, ocjenjuje Srbić.

    Dvostruke borbe u nedjelju imati će naša dvostruka olimpijka Ana Đerek. Treći tjedan za redom oduševljava. Prvo je na Svjetskom kupu u Varni osvojila zlato na gredi i broncu na tlu, pa proteklog vikenda na PH u Osijeku pozlatila obje sprave, a danas je opet osigurala dva finala. I to na gredi s uvjerljivo najboljom ocjenom kvalifikacija (13.600) među čak 34 djevojke na gredi. U finale tla ušla je kao druga (13.066), a bolja od Đerek bila je samo njezina imenjakinja iz Rumunjske, Ana Barbosu (13.366). Ana Đerek je došla do brojke od 31 finala u karijeri!

    Presretna sam, prezadovoljna, preponosna. Odradila sam obje sprave doslovno bez greške. S jedne strane mi je prošlo kroz glavu – jesam li možda pokazala ono što sam trebala čuvati za finale, ali s druge, drago mi je da kad odlučim u glavi da to i odradim kad je najbitnije“, rekla je nakon što je osvojila ulazak u finala.

    Što onda može još ponuditi u finalu? Iz Osijeka već ima zlato na tlu iz 2019., a prošle godine bila je zlatna na tlu i brončana na gredi. „Trenutno ne mogu bolje od ovoga. Doma spremam nove, teže elemente, ali oni nisu još spremni da bi ih pokazala u finalu. Kada bih preslikala u finalu ovo što sam sada pokazala, mislim da ne bi nitko sretniji bio od mene. Ali treba biti realan. U sportu smo, u gimnastici gdje se puno rade greške. Ne očekujem puno od sebe, ali sam svjesna da imam dobru početnu, da imam dobru konačnu na obje sprave i da je sve moguće, a ja ću sigurno sve dati od sebe,“ jamči Đerek.

    Finale grede za „dlaku“ je izmaklo Tini Zelčić. S devetim mjestom prva je rezerva za finale (11.900). Iz njega ju je izbacila doslovno posljednja djevojka to za samo desetinku.

    U kvalifikacijama karika danas je najbolja bila turska zvijezda Ibrahim Colak (15.000), a na preskoku pak veliki Ukrajinac Igor Radivilov (14.950).

    Danas, prvog finalnog dana koji starta od 16 sati uz prijenos na 2. programu Hrvatske radiotelevizije u hrvatskom lovu na medalje biti će Aurel Benović na tlu, Filip Ude i Robert Seligman na konju s hvataljkama, te Tijana Korent na preskoku.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Samo nekoliko dana prije početka Svjetskog kupa u Osijeku za koji se trenutno sprema, jednog od najvećih hrvatskih sportaša svih vremena ulovili smo na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu

    Filip Ude – “Osjećam se bolje nego prije 10 godina, novi gimnastički pravilnik produžit će mi karijeru”

    Samo nekoliko dana prije početka Svjetskog kupa u Osijeku za koji se trenutno sprema, jednog od najvećih hrvatskih sportaša svih Više…

    Najbolji svjetski gimnastičari okupit će se u našem gradu kako bi pokazali svoju izvanrednu vještinu te izbrusili formu za ovogodišnje Olimpijske igre, a mi ovom prilikom dijelimo 2x4 ulaznice, što čekaš, pokupi ih!

    Podržimo hrvatsku reprezentaciju na Svjetskom kupu u Osijeku!

    Travanj će uskoro postati epicentar vrhunskog sportskog uzbuđenja! Na petnaestom rođendanu DOBRO World Cupa, najbolji svjetski gimnastičari okupit će se Više…

    Hrvatski debitanti na Svjetskom kupu u Osijeku „Velika je čast s 15 godina biti u reprezentaciji uz Srbića i Udea, Bez roditelja ne bi mogli ništa napraviti, ručak jedem u autu“

    Predstavljanje hrvatske reprezentacije za DOBRO World Cup u Osijeku – SOFIA MEŠTER I MARKO SAMBOLEC

    Dvadeset i troje hrvatskih gimnastičara u posljednjih 14 izdanja Svjetskog kupa u Osijeku imalo je priliku jednom ili više puta Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Samo nekoliko dana prije početka Svjetskog kupa u Osijeku za koji se trenutno sprema, jednog od najvećih hrvatskih sportaša svih vremena ulovili smo na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu

    Filip Ude – “Osjećam se bolje nego prije 10 godina, novi gimnastički pravilnik produžit će mi karijeru”

    Ivan Anušić je u svom je obraćanju naglasio kako su izvrsni sportaši, sportski djelatnici te njihovi uspjesi odraz kontinuiranog procesa ulaganja na pravi način i u prave ljude.

    [FOTO] Nagrađeni najbolji sportaši Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka

    Najbolja igračica u redovima “Pumi” bila je Ana Pehar s postignutih 9 golova, iza nje sjajna Petra Frančić koja je mrežu zatresla 7 puta, dok je Katarina Borac imala 9 obrana

    Rukometašice Osijeka ostvarile vrlo važnu pobjedu