POLITIKA

Sedam kandidata u utrci za osječkog gradonačelnika

Svi se zauzimaju za gospodarsko i kulturno buđenje središta Slavonije

  Objavljeno 04.05.2021
  Darija Kovačić

  Sedam je kandidata u utrci za mjesto osječkoga gradonačelnika. Svi se zauzimaju za gospodarsko i kulturno buđenje središta Slavonije na čijem je čelu u proteklom mandatu bio Ivica Vrkić koji odlazi u političku mirovinu. U prvom tjednu predizborne kampanje predstavljaju se u programu Radio Osijeka.

  Pamte Osječani i puno uzavrelije predizborno ozračje. Među kandidatima su nova ali i neka dobro poznata lica poput Vladimira Šišljagića, kirurga, bivšeg HDZ-ovca i HDSSB-ovca, a sada kandidata Snage Slavonije i Baranje, koji se prvi i kandidirao nezadovoljan stanjem u gradu: “Ono što je Osijeku potrebno to su ozbiljni, stručni ljudi, ljudi s iskustvom, koji mog u konačno pokrenuti razvoj grada.”

  Dok je Šišljagić već godinama u političkim vodama, SDP-ovom kandidatu Goranu Kušecu ovo je prva izborna utakmica. Sveučilišni profesor, glazbenik, ocjenjivač kulena kaže kako mu je dosadilo biti kritičar iz dnevne sobe: “Nudim novu vrstu politike, a to je politika koja uključuje. Želim stvarati s građanima i za njih, a ne voditi politiku koja osvaja i dijeli plijen:”

  Domovinski pokret i Most su u Osijeku podršku dali nezavisnom kandidatu Berislavu Mlinareviću, poduzetniku u hotelijerstvu koji je uvjeren da ima recept za gospodarski oporavak i povratak iseljenih: “Osijek je danas grad iz kojeg se odlazi u neku novu budućnost, koju više ne mogu naći u ovome gradu. Danas se Dublin zove Osijek.”

  HDZ je na ovim izborima karte bacio na mladog saborskog zastupnika Ivana Radića. Gradonačelnika iz svojih redova ta stranka nije imala gotovo tri desetljeća, a sada su uvjereni da će na krilima dobrih rezultata na parlamentarnim izborima i planova za razvoj Osijeka dobiti većinsku naklonost birača: “Želim da vratimo vjeru u grad, da se u našem gradu mogu raditi i činiti velike stvari. Sve je spremno da u naredne četiri godine pokrenemo grad.”

  Jedina je žena u utrci mirovna aktivistica, dobitnica „alternativnog Nobela” Katarina Kruhonja, kandidatkinja platforme Možemo. Žilavo će se, kaže, oduprijeti dosadašnjem shvaćanju politike: “Moramo mijenjati političke paradigme koje nstitucionaliziraju autoritarni stranački sustav koji dijeli tu dominacijsku moć, umrežava se kroz političku ili drugi tip korupcije, klijentelizam i nepotizam”, kaže Kruhonja.

  A HNS-ov kandidat nekadašnji je dogradonačelnik Vladimir Ham koji u prvi plan ističe mlade. “Jer oni su ti koji trebaju voditi ovaj grad, koji trebaju i preuzimati odgovornosti više nego što su to uopće imali prilike donedavno činiti,” kaže Ham koji želi promijeniti “atmosferu u gradu i stvoriti uvjete da se svi osjećamo ponosni na Osijek.”

  Niz je godina u gradskoj politici i Miroslav Vanek koji je u utrci za gradonačelnika drugi put. Iza njega stoji lista grupe građana i tvrdi da su jdina građanska opcija, jedina politička opcija koja zaista odlučuje o Osijeku: “Ovdje smo da budemo predstavnici svih onih koji gledaju sa strane i misle da nemaju pravo sudjelovati u donošenju odluka, da nemaju pravo biti saslušani i u konačnici birani. Ovdje sam da budem vaš susjed kojem ćete se moći obratiti kada osjetite potrebu za tim. Osijek je nepokoreni grad neiscrpnih potencijala kojeg pokreću većinom pošteni, manjivi, tolerantni i napredni ljudi.”
  Tko god iz ove šarolike ponude sjeo u fotelju u Kuhačevoj 9 izazova neće manjkati. Treba, među ostalim, nastaviti veliku rekonstrukciju danas raskopane stare gradske jezgre, pokrenuti posustali projekt obnove Kopike, a tu je i vječni problem komaraca oko čega su se kandidati dosad i najviše sporili, većina njih uvjereni da imaju formulu kako im konačno doskočiti, piše Radio Osijek.

  HRT Radio Osijek će tijekom službene predizborne kampanje u svom programu i u ovim lokalnim izborima dati jednaku priliku za predstavljanje kandidata/kandidatkinja za čelne pozicije Osijeka i Osječko-baranjske županije. U prvom krugu izbora svim kandidatima/kandidatkinjama Radio Osijek omogućit će 20-minutno predstavljanje od ponedjeljka, 3. svibnja u istom terminu – od 13 sati i 30 minuta. Predstavljanja je počelo jučer abecednim redom, kako će biti i na izbornim listićima, a redoslijed je sljedeći:

  VLADIMIR HAM – 3. svibnja (ponedjeljak) u 13.30

  KATARINA KRUHONJA – 4. svibnja (utorak) U 13.30

  GORAN KUŠEC – 5. svibnja (srijeda) u 13.30

  BERISLAV MLINAREVIĆ – 6. svibnja (četvrtak) u 13.30

  IVAN RADIĆ – 7. svibnja (petak) u 13.30

  VLADIMIR ŠIŠLJAGIĆ – 8. svibnja (subota) u 13.30

  MIROSLAV VANEK – 9. svibnja (nedjelja) u 13.30

  Foto: Radio Osijek/SK/DL/TM

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Osim predsjednika, na izborima su birani članovi predsjedništva i potpredsjednici koji su izabrani na osnovi najvećeg dobivenog broja glasova

  Vjeran Marijašević, novi predsjednik GO SDP Osijek

  Jučer su održani izvanredni unutarstranački izbori GO SDP Osijek na kojima je izabrano novo vodstvo. Novi predsjednik GO SDP je Više…

  Osječko-baranjski Županijski odbor HDZ-a danas se sastao u Osijeku, a glavna je tema sastanka bila aktualna smjena ministrice Nataše Tramišak

  Anušić: “Ne slažemo se sa smjenom ministrice Tramišak, ali nećemo rušiti HDZ!”

  “Ne podržavamo ovu smjenu, nije bila potrebna, ne vidim razlog zbog čega se to dogodilo, ali Vladu vodi Andrej Plenković Više…

  Nezavisna lista Tomislava Mišetića iznenađenje izbora, građani su nagradili njihov trud i rad, osvojili su tri puta više glasova od zadnjih izbora!

  HDZ pobjednik izbora za vijeća gradskih četvrti, NL Tomislav Mišetić “pomeo” Retfalu

  Rječnikom NBA košarke rezultate nedjeljnih izbora mogli bismo ocijeniti “metlom” HDZ-a jer su apsolutni pobjednici izbora za vijeća gradskih četvrti Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Poručili su kako je ovo nastavak njihove dosadašnje suradnje na korist svih građana, neovisno o političkoj opciji iz koje dolaze, a razgovarali su ponajprije o temama priuštivog stanovanja, digitalizacije i zelene tranzicije

  Gradonačelnici Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka pokrenuli Inicijativu 4 grada

  Svatko može imati svoj glazbeni ukus, ali tisućama svojih sugrađanki i sugrađana sugerirati da su nekulturni, nazadni i nesrednjoeuropski nije ni kulturno, ni srednjeeuropski, a niti demokratski.

  GO SDP predstavio novog predsjednika

  Osim predsjednika, na izborima su birani članovi predsjedništva i potpredsjednici koji su izabrani na osnovi najvećeg dobivenog broja glasova

  Vjeran Marijašević, novi predsjednik GO SDP Osijek