GOSPODARSTVO

SENZACIJA! U Osijeku se počinje graditi visokotehnološka tvornica s 4500 zaposlenih!

Na pomolu je vjerojatno najveća pojedinačna investicija stranog ulagača ikada u Hrvatskoj. Američki industrijski gigant koji ima godišnji prihod veći od 30 milijardi dolara zapošljavati će 4500 osoba a proizvoditi će medicinske protetske dijelove, mikročipove i matične ploče za autoindustriju

    Objavljeno 01.02.2023
    Matija Ivanković

    Američki industrijski gigant koji ima godišnji prihod veći od 30 milijardi dolara, a u više od stotinu tvornica diljem svijeta zapošljava 250.000 ljudi, po svemu sudeći, dolazi u Osijek, jer, kako Dnevnik Nove TV doznaje, višegodišnji pregovori privedeni su kraju, prenosi Tportal.

    Kako pak piše Jutarnji list, radi se o gradnji velike tvornice medicinskih protetskih dijelova i mikročipova te matičnih ploča za autoindustriju.

    Investitor je tvrtka Log Expert Five koja je u ožujku prošle godine registrirana na Trgovačkom sudu u Zagrebu, a njezini osnivači su tri tvrtke registrirane u Rumunjskoj – Log Expert Development, MB Cons Solutions i Broad TDS Project. Prema neslužbenim informacijama, riječ je zapravo o američkim investitorima i kapitalu.

    U industrijskoj zoni Nemetin već postoje tvrtke koje su izgradile svoju infrastrukturu, međutim, slobodnog prostora još ima.

    Američka tvrtka koja dolazi u Osijek zakupila je sve preostale slobodne parcele, a to je prostor od 170.000 metara četvornih. Ili da bude lakše predočiti – to je otprilike 25 spojenih nogometnih igrališta.

    Bit će izgrađeno i 666 parkirališnih mjesta a u pogonu će u jednoj smjeni moći raditi 1700 radnika. No ono što je najzanimljivije, ova će tvrtka kroz četiri godine ovdje zapošljavati 4500 radnika, od toga 70 posto visokoobrazovanih.

    Još uvijek su na snazi ugovori o tajnosti podataka, no doznaje se da  gradonačelnik Radić dugo radi na tom projektu. Dokaz da su Amerikanci, među 15 europskih gradova kandidata odabrali Osijek, je elaborat zaštite okoliša koji je objavilo ministarstvo te već upisane parcele u industrijskoj zoni.

    Uskoro više informacija!

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Regionalni distribucijski centar Osječko-baranjske županije može uskladištiti 3.228 tona voća i povrća i osigurava najkvalitetniju infrastrukturu i uvjete za skladištenje, sortiranje, pakiranje, kao i trženje voća i povrća

    [FOTO] Ivan Anušić: Izgradili smo i otvorili prvi hrvatski Regionalni distribucijski centar za voće i povrće

    U Eko-industrijskoj zoni Nemetin, u istočnom dijelu grada Osijeka, danas (22. veljače 2023. godine) otvoren je Regionalni distribucijski centar Osječko-baranjske Više…

    Za vrijeme asfaltiranja neće biti moguće prometovati predmetnom dionicom te će ona biti obustavljena za sav promet

    Obustavlja se promet 14.-15. srpnja na dijelu ceste Nemetin-Aljmaš

    ​Dana  14.  i 15. srpnja, u vremenu od 8- 17 sati, predviđeno je asfaltiranje na državnoj cesti DC213, Nemetin – Više…

    "RDC će biti  nadogradnja primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji koja će naše poljoprivrednike učiniti konkurentnijima, ali i stvoriti dodanu vrijednost"

    Osijek će prvi u Hrvatskoj imati Regionalni distribucijski centar za voće i povrće

    U osječkoj Industrijskoj zoni Nemetin u punome su jeku radovi na izgradnji Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće. Riječ Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Kada završimo modernizaciju tramvajske infrastrukture nećemo stati. Planiramo i radimo na preseljenju remize na Zeleno polje, a uskoro ćemo javnosti predstaviti idejno rješenje – istaknuo je gradonačelnik

    Završetak radova na modernizaciji tramvajske infrastrukture se očekuje do kraja ove godine

    Ovdje možete pronaći 10 pozicija koje su istaknute samo za vas ovog tjedna! Sretno u pronalasku idealnog radnog mjesta!

    Poslodavci traže nove djelatnike – donosimo popis novih radnih mjesta u OBŽ

    Ukupno je u Proračunu Osječko-baranjske županije za 2024. za provedbu ovih mjera osigurano 834.300 eura što je povećanje za 520.000 eura u odnosu na prethodnu godinu.

    Otvoreni javni pozivi iz poljoprivrede i ruralnog razvoja