ŽIVOT

Šest novooboljelih u županiji, ukupno 63 oboljele osobe – U KBC-u kreću testiranja

Od danas je ustrojen febrilni centar u kojem se obrađuju svi sumnjivi slučajevi, a za nekoliko dana dolazi i "biosafety" kabinet iz Italije

    Objavljeno 01.04.2020
    Ivona Amidžić

    Na redovnoj dnevnoj press konferenciji Osječko-baranjske županije prisutnima se prvo obratio župan Ivan Anušić. Potvrdio je da je Nacionalni stožer poslao uputu svim stožerima na nižim razinama, a radi se o izdavanju propusnica za one osobe koje imaju zemljište, voćnjake, vinograde izvan mjesta prebivališta.

    “Daje se Uputa stožerima civilne zaštite da fizičkim osobama koje im se obrate sa zahtjevom za izdavanje propusnice zbog obrade zemlje, tj. obavljanja poljoprivrednih radova izvan područja prebivališta, izdaju propusnice.”

    Anušić pojašnjava kako svi gradski i općinski stožeri, te oni kao županijski, imaju mogućnost svima koji se uklapaju u navedeni kriterij osigurati prolaz do voćnjaka, vinograda, vrtova, poljoprivrednih zemljišta i slično.

    Disciplina i odgovornost na prvom mjestu

    “2.178 osoba sudjeluje u radu kriznih stožera. Svi oni koji rade u općinskim, gradskim i županijskim razinama, koji brinu o stvarima koje se događaju u izvarednim situacijama ovdje su svakodnevno.”

    Savjetovao je sve da na društvenim mrežama ne šire paniku, lažne objave, statuse ili tekstove te poziva na oprez i odgovornost. Vrlo smo disciplinirani, hvala vam što se pridržavate mjera, ali mi možemo i bolje.

    “Vidite da sve susjedne zemlje imaju puno više problema nego Hrvatska, znači da krizni stožeri obavljaju vrlo dobar posao, ali to ne možemo bez vas, pa nam pomažite i dalje”, komentirao je Anušić.

    63 osobe pozitivne na koronavirus, petero već bilo u samoizolaciji

    Voditelj epidemiološke službe županijskog HZJZ-a, doktor Karlo Kožul prokomentirao je trenutno stanje u županiji u konkretnim brojkama: “Trenutno imamo 63 osobe pozitivne na koronavirus, prisutan je porast za šest osoba. Od tih šest petero je već bilo u samoizolaciji. Za te je osobe bilo predviđeno da će biti pozitivne na virus.”

    Samo je jedna nova nepredviđena osoba bolesna, radi se o osobi iz Osijek, točnije na Biljskoj cesti, na samom rubu. Ona je pod nadzorom, a njezini kontakti su već u obradi.

    Doktor Kožul dodaje kako je u samoizolaciji trenutno 497 osoba, a neki su već i izašli iz samoizolacije. U zadnja 24 sata obrađeno je 45 osoba.

    “Još jednom apeliram na sve da se pridržavaju mjera i danih uputa i izaći ćemo iz ove krize brzo”, završio je Kožul.

    U KBC-u Osijek vodi se evidencija o 59 zaraženih osoba, a u općoj županijskoj bolnici Našice o četiri osobe

    Ravnatelj KBC-a Osijek, Željko Zubčić rekao je kako  je broj hospitaliziranih pacijenata 17, od toga je pet pacijenata na respiratoru, a otpuštenih i dalje devet. Od zdravstvenih djelatnika pozitivan je jedan medicinski tehničar, ali to je poznato još od prije dva dana tako da tu promjene nema. Desetak djelatnika KBC-a Osijek već je i izašlo iz samoizolacije.

    Nova regulacija kretanja u KBC-u

    Što se tiče nove regulacije kretanja u KBC-u koja je krenula danas ravnatelj Zubčić komentira kako imaju jedan ulaz i za pacijente i za djelatnike, a pacijenti se po posebnim pravilima trijažiraju.

    “Prolaze termovizijski scan i kod koga kamera ustanovi povišenu tjelesnu temperaturu ona im se ponovno mjeri ručnim mjeračima.”

    “Od danas je ustrojen i febrilni centar u kojem se obrađuju svi sumnjivi slučajevi. Svi oni koji su febrilni, imaju respiratorne simptome, oni koji u anamnezi imaju kontakt s osobom ili su bili blizu osobe koja je pozitivna na koronavirus izoliraju se, obrađuju se u posebnoj sobi, ne miješaju se s drugim pacijentima da bi prevenirali miješanje dva različita izvora i oni se žurno testiraju”, objasnio je Zubčić.

    U KBC-u kreće testiranje na koronavirus

    Zubčić dodaje kako danas u KBC-u kreće testiranje na koronavirus, što omogućuje da se unutar ustanove u nekoliko sati provjere sumnjivi slučajevi i da se odluči tko je za normalnu obradu i liječenje, a tko je za stroge kriterije zaštite osoblja.

    “Istrijažirani čisti pacijenti koji nisu sumnjivi upućuju se kroz centar na ulaz u novu kirurgiju na objedinjeni hitni bolnički prijem i oni se kao i inače obrađuju i liječe u KBC-u Osijek. Testiranje kreće danas, imamo dobro složen tim, a od petka, subote dolazi nam i ‘biosafety’ kabinet iz Italije. Tako ćemo povećati kapacitet testiranja za trećinu, tj. dnevni broj testiranja kretat će se od 100 do 150 u punom pogonu”, objasnio je Zubčić.

    Kršitelji samoizolacije bit će novčano kažnjeni

    Ladislav Bece, načelnik Policijske uprave osječko-baranjske potvrdio je kako je u protekla 24 sata Policijska uprava osječko-baranjska evidentirala pet dojava građana o kršenju mjera samoizolacije, a obavljenim terenskim provjerama evidentirana su tri kršenja tih mjera.

    Policija je samoinicijativno obišla i 150 građana u samoizolaciji i ustvrdila je dva kršenja mjera samoizolacije, tj. osobe koje bi trebale biti u samoizolaciji nisu se nalazile na adresi koju su ostavile epidemiologu.

    O svemu utvrđenom obavještava se državni inspektorat te će neodgovorni građani biti novčano kažnjeni.

    “Propusnice smo kontrolirali na osam stalnih i 49 privremenih punktova u Osječko-baranjskoj županiji. Propustili smo 4.688 osoba, a njih 12 nije imalo valjane propusnice te im prolaz nije bio dopušten.

    Kako se ponašati nakon šetnje sa psom?

    Na novinarski upit postoji li posebna procedura nakon šetnje psa doktor Kožul kao osnovnu stvar navodi obrisati šape psu, a ne bi bilo loše obrisati i njušku. To se može napraviti vlažnim maramicama, ali ne preporuča koristiti agresivna sredstva za dezinfekciju jer su preoštra.

    Što su to e-propusnice?

    “Od danas popodne ili navečer krenut ćemo s e-propusnicama”, rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije, Gorana Ivanovića.

    “Radi se o aplikaciji koja je napravljena za sve stožere i vrlo je bitno da će se aplikacija moći dobiti na Viber i WhatsApp. Nećete trebati papir, moći ćete ju pokazati na mobitelu, a znatno će olakšati svim stožerima.”

    “Poseban upit koji smo uputili Nacionalnom stožeru tiče se naših cvjećara. Sahrane su ograničene, a zabranjena je i opskrba svijećama i cvijećem. Upitali smo Nacionalni stožer postoji li mogućnost da se omogući opskrba cvijećem tako da na taj način pomognemo malo i našim cvjećarima. Čekat ćemo odgovor.”

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Projekt je pokrenut s ciljem usmjeravanja darovitih učenika u STEM područja, ali i jačanje kompetencija nastavnog osoblja koje će raditi s darovitim učenicima.

    U Osijeku održana Završna konferencija Regionalnog znanstvenog centra Panonske Hrvatske

    U Velikoj vijećnici Županijske skupštine u Osijeku održana je jučer (10. travnja 2024. godine) Završna konferencija projekta Regionalni znanstveni centar Više…

    Peto izdanje utrke održano je po teškim vremenskim uvjetima, ali su trkačice i trkači, njih tristotinjak, još jednom pokazali da imaju veliko srce te su uspjeli prikupiti 2552 eura

    Trčanjem za Dan grada Osječani prikupili preko 2000 eura za KBC Osijek

    Osječanke i Osječani uvijek rado pokazuju svoju humanitarnu stranu. Tako su i krajem prošle godine, za Dan grada Osijeka, spojili Više…

    Uređaj predstavlja jednu od najsuvremenijih dijagnostičkih metoda, koja omogućuje preciznu i točnu dijagnostiku, čak i najmanjih tumora veličine dva do tri milimetara

    Osječki KBC dobio najsuvremeniji PET/CT uređaj vrijedan 2,8 milijuna eura

    Klinički bolnički centar dobio je novi PET/CT uređaj za Klinički zavod za nuklearnu medicinu i zaštitu od zračenja, vrijednosti 2,8 Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Vrijedni volonteri, djeca i mladi njih 22, iz i oko Bajera JUG2 izvukli su oko 200 kg otpada

    [FOTO] Djeca i mladi očistili Bajer Jug2!

    U nedjelju će netko iz Portanove otići bogatiji za 3.000 eura A čeka nas i kiša balona s nagradama. Portanova u nedjelju radi po redovnom radnom vremenu.

    Danas u Portanovi magic show i torta za djecu, a sutra stiže mirror crew – ljudi od ogledala!

    Projektom su razvijena četiri edukativna programa s temama prilagodbe klimatskim promjenama kroz mjere očuvanja zdravih ekosustava u istočnoj Hrvatskoj

    Generacija prilagodbe: Mladi istočne Hrvatske na čelu klimatske adaptacije