ŽIVOT

Sinoć grom udario u dvorište kuće. Donosimo savjete kako izbjeći udar groma!

Ljetno vrijeme sa sobom nerijetko donosi i kratkotrajne, no snažne oluje praćene udarima groma

  Objavljeno 07.06.2018
  Nikolina Ćosić

  “Sunčano i toplo s mogućnošću lokalnih pljuskova s grmljavinom” – ono je što zadnjih dana slušamo na prognozi vremena. Ljetno vrijeme sa sobom nerijetko donosi i kratkotrajne, no snažne oluje praćene udarima groma. Sinoćnje uživanje u ugodnom vremenu pokvario je upravo spomenuti pljusak s grmljavinom.

  Osim što nam može pokvariti uživanje na otvorenom, gromovi mogu učiniti i štetu, što se sinoć i dogodilo u Strizivojni. Uslijed udara groma, jučer oko 23 sati, došlo je do zapaljenja sijena u dvorištu obiteljske kuće u Ulici braće Radića u Strizivojni, a materijalna šteta iznosi više stotina kuna.

  Svake minute oluje uzrokuju oko 6.000 udara gromova! Ipak, šanse da se usmjeri na čovjeka – vrlo su male, konkretno u omjeru 1:1 000 000 i to morate biti u velikoj oluji i posebnim uvjetima da se to dogodi. Iako je smrtnost od udara groma od 10 do 30 posto, na godinu umre oko 1.000 ljudi. Kada grom udari pored vas, neke struje idu po 10 do 15 metara dalje i one vas mogu opržiti. Radi se o visokoj temperaturi, po nekoliko tisuća stupnjeva i to je ono što na kraju može biti kobno. 

  Kako izbjeći udar groma

  Tijekom oluje ne koristite mobitel, ne tuširajte se, ne perite rublje. Ukoliko ste u mogućnosti ostanite kod kuće, ali izbjegavajte biti pored prozora. Isključite električne uređaje. Ako ste na moru, bolje je izaći i negdje se skloniti jer istureni objekt je nešto što privlači grom. Nemojte stajati ispod visokog stabla, radije pokisnite ili stanite ispod najmanjeg stabla. Ako za vrijeme oluje ne možete napustiti otvoreno područje, čučnite i spustite glavu, pokrijte rukama uši kako bi zaštitili bubnjiće. Najbolja i najsigurnija opcija je ako se zateknete u automobilu, jer oni u potpunosti štite od udara groma.

  Treba spomenuti kako ona stara – da grom ne udara dva puta u isto mjesto – nije istina. Udara dva puta i to u vrlo kratkom vremenskom razdoblju.

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Prošla Osječka ljetna noć je nažalost morala biti odgođena, ali zato će se ovog puta sve duplo nadoknaditi! Pripremljen je izuzetno bogat i rasplesan program!

  Bliži se bliži… Čagica na Osječkoj ljetnoj noći

  Vjetar na kopnu slab, povremeno umjeren sjeveroistočni ...

  Sunčano i vruće, u Osijeku do 33 stupnja

  Ivana Soldo Čabraja jednostavno 'rastura' pole dance. Kakvi pokreti, kakve akrobacije - to ne može svatko! Trenira čak i na godišnjem odmoru, gdje ima volje ima i načina! :)

  Izvrsna gluma nije jedini talent Ivane Soldo Čabraje